Leder- en schoenenmuseum heeft
echt wat te vertellen

Startpagina hhBest

hhBest


Werkweken van 48 uur of meer, thuiswerk om het brood belegd te krijgen, gedwongen winkel- èn cafénering, werken met lawaaierige machines - hoe zo gehoorbeschermers?

De arbeidsomstandigheden in de schoenen- en lederindustrie waren, tot in de eerste helft van de vorige eeuw verre van ideaal. Maar deze bedrijfstak, ongeveer 250 jaar geleden tot ontwikkeling gekomen in de Brabantse streek die bekend staat onder de naam Langstraat is tot voor kort wel van geweldige economische betekenis geweest.

Het complete verhaal hierover vertelt het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk.

Niks stoffige machines, waarin geen beweging meer te krijgen is; niks lappen tekst aan de muur, waar je platvoeten van krijgt.

Looierij
Looierij met stalen verschillende soorten leder.


Han Bruurmijn raakt niet uitgepraat over het vak dat hij 45 jaar uitoefende.

 

Het schoenen- en ledermuseum beschikt over enkele medewerkers, die op grond van hun (levens)ervaring in de bedrijfstak bijzonder boeiend kunnen vertellen. Zoals Han Bruurmijn (foto links), die liefst 45 jaar in de Langstraatse schoenen- en lederbranche heeft gewerkt - en daarmee in de voetsporen van enkele generaties voorouders trad. Hij spuit zijn schat aan informatie met de Waalwijkse (Wollukse) tongval en maakt er zodoende een complete show van.

Daar komt bij, dat zo goed als alle machines nog in 'werkende staat' verkeren, inclusief de aandrijving door centrale elektromotoren en drijfriemen. De stikkerij bij voorbeeld, met een reeks stikmachines, meestal van het merk Singer, heeft onder de tafel zo'n aandrijvingsmechanisme, waarbij toch elke machine onafhankelijk van de andere in werking kan worden gesteld.

Boeiend zijn ook de verhalen over de looierij, de lederbewerking, de geleidelijke automatisering daarvan en de (kwaliteits)verschillen van de huiden. Die van Nederlandse runderen waren allesbehalve befaamd, vertelt Han Bruurmijn onder meer. Oorzaak: het prikkeldraad!

Het Rijk keek toe

 

Winkel
Schoenwinkel uit de jaren vijftig van de vorige eeuw

Het leder- en schoenenmuseum heeft méér spullen, dan de ruimte toestaat om uit te stallen.

Er is natuurlijk ook het een en ander te zien van en over de oude schoenmakerij ('Geef uw schoenen een nieuw leven, weggooien is zonde'). Verder onder meer een nagebouwde schoenenwinkel uit de jaren vijftig en veel nostalgisch reclamemateriaal.

Een geweldig onderwerp voor een schoolscriptie.

Hieronder nog enkele foto's.

 

 

 

 

www.schoenenmuseum.nl

 

Singer-stikmachine
Singermachine in de stikkerij

Bata
Oude reclames van Bata

 

 

Vaandel van het R.K. Lederbewerkingsgilde St. Crispijn en Crispinianus in Waalwijk/Besoyen uit 1905
Vaandel