Nog 'n egoscriptje

hhBest

Home hhBest

Mijn man rechts

Herinnering aan Ed t'Sas

Naast mij (rechts) 'mijn man in Acigné', mijn twee jaar jongere broer Ed, die op 11 februari 2004 in het ziekenhuis in Rennes is overleden. De foto moet zijn genomen op een familiefeestje, gezien de haardracht rond 1970. Ed - die heel goed kon schrijven - deed op oudjaarsdag 2003 hieronder verslag van zijn laatste kerstdiner. Tussen de regels door proef je zijn melancholie, veroorzaakt door de eenzaamheid, waartoe hij de laatste jaren van zijn leven was veroordeeld. Eddie was een dichter

Paardenvijgen als dessert

31.12.03
Mijn man in Acigné (F) - single - meldt:
Ik hoor nog wel verslagen van mensen over de zwaarte en de langdurigheid van het kerstdiner bij hun ouders. Na aperitief met teveel hapjes van 22 tot 03 uur het diner, klap in de nek ná met koffie en sterk likeurtje of "kejak" met vochtige Havana  pff f f  f. Domdom, maar het bestaat nog.

Als ik dat hoor ben ik blij, met mijn kopje groene thee, thuis gebleven te zijn. Ik ga natuurlijk niet alleen achter een fles Bordeaux en 'n traiteurschoteltje zitten staren. Ik was dit jaar weer eens uitgenodigd om mee te happen (snoepen?) aan een familiaal kerstdiner. De gastvrouw was tot mijn verrassing een ervaren amateur kok, die drie volle dagen werkte voor dat alles, met artistieke aanleg op het gebied van presentaties. Niveau: Auberge "Pont d'Acigné".

Met spontane en hartelijke ontvangst, aardige kinderen en spraakzame leeftijdgenoot (de opa) verliep de zacht verlichte kerstavond als op een lange glijbaan. Ik werd bovendien als 'n Sinterklaas gehaald en thuisgebracht want de afstand was te vergelijken met die van het gemiddelde tussen Eindhoven en zijn randgemeenten. Ja, ik heb heerlijk geslapen daarna ondanks mijn schrik aan het dessert waar ik dacht een paardenvijg geserveerd te krijgen met stukjes dode vogeltjes.

Gelukkig bleek die bij voorzichting onderzoek slechts uit chocolade en arabische zoetigheden te zijn samengesteld.

Ander significant gegeven. Mijn tafelgenoot ter rechterzijde was een kettingroker die, onder voorwaarde te blijven zitten onder een haardroogkap gekoppeld aan een stofzuiger, elk uur mocht roken.

 


Eddie was een dichter

11.02.05 9:34
Eddie was een dichter. Hij schreef voor zijn plezier. Hij ging dus vandaag een jaar geleden. Wij waren met vieren een week eerder bij hem geweest. Nu hebben wij met elkaar gebeld en aan hem gedacht. En één van ons heeft een keuze uit zijn teksten in een bundeltje gezet. Daaraan ontleen ik (hieronder) een geestig gedicht, dat typerend is voor een Nederlander die meer dan dertig jaar in Frankrijk woonde. Je hoeft niet veel Frans te kunnen verstaan om het goed te kunnen begrijpen. Het gedicht heet De kleine dingen

Tekening
Deze tekening noemde Ed Moeilijk plantje

LES "PETITES CHOSES"

un petit matin is
verdraaid vroeg
une petite seconde svp
kan een kwartier duren
un petit vieux is
oud maar toch cool
ma petite dame is
uit de hoogte behandeld
la petite soeur is
alleen maar jonger
les petits seins zijn
dikwijls mooi
un petit discours
altijd te lang
une petite pause op
Europe reklame onzin
Ie petit Jésus is
absoluut ongevaarlijk
un petit curé is
slimmer dan je denkt
la petite prière is
soms grote routine
une petite blague kan
grote smerigheid zijn
un petit plaisir was
Versailles pour Louis XIV
une petite discrémination
is een grote denkfout
un petit fromage
is slecht voor je cholesterol
une petite retraite
is rijker dan je denkt
une petite bière is
als vier boterhammen
un petit accident is
meestal veel ernstiger
une petite remarque
kan heel venijnig zijn
un petit ami is
liever dan de anderen
une petite siëste kan
drie uur duren
une petite soiree
'n hele nacht...

un petit monsieur is…
hij die dit schreef.

ATTENTION !
Un petit déjeuner is
nog steeds 'n kom zwarte
koffie voor veel Fransen.

Acigné, Ie 03.11.01

Doorsturen

Reageren

Naar boven