Milieu

hhBest

Beginpagina


De boerenzwaluw is vanouds een symbool van het goede leven op het platteland, van het harmonieus samenleven van mens en natuur, van de wisseling der seizoenen. Ook in Best zie je ze over de weilanden scheren. De vraag is echter hoe lang dat zo blijft. Het aantal boerenzwaluwen in Nederland is de laatste dertig jaar met 50 tot 80 procent gedaald.

Had in de jaren tachtig nog 61 procent van de boerenbedrijven nesten, zo blijkt uit onderzoek van Vogelbescherming Nederland, zes jaar geleden was dat nog maar 28 procent.
De boerenzwaluw staat dan ook op de rode lijst; het is een streng beschermde diersoort in Nederland.

in Best bedreigd

Best heeft in Aarle nog een respectabele populatie van boerenzwaluwen, maar er dreigen politieke besluiten, die de leefwereld van deze vogels naar de knoppen zullen helpen. Betogen José de Bresser en Peter van Kollenburg (tekst en foto's), die daar wonen.

 

 

 

 

Wat meteen opvalt als je een boerenzwaluw ziet vliegen is zijn lange diepgevorkte sprietstaart en zijn sierlijke vorm. De boerenzwaluw maakt, laag boven de grond, zwenkende bewegingen tijdens zijn snelle jacht op insecten. Bij vochtig weer vliegen de insecten immers net boven de grond . De open ruimte boven graslanden heeft de boerenzwaluw nodig om te jagen: hij vangt de insecten immers in de volle vlucht.
De Boerenzwaluw weegt slechts ca 22 gram maar ondanks de beperkte lichaamsmassa kunnen ze bij het vliegen snelheden van meer dan 30 km/u halen. Het zijn uitstekende vliegers die uitzonderlijk weinig energie nodig hebben voor hun vlucht.  Ter vergelijking: Roodborstjes hebben voor het vliegen bijna vijfmaal zoveel energie nodig! Het is een wereldwonder dat de boerenzwaluw van 22 gram in augustus gewoon naar Afrika (Nigeria) vliegt  om te overwinteren. Eind maart  komt hij weer terug naar zijn geboortegrond: een locatie (een boerderij, stal of schuur met veel open land eromheen om zijn nest weer op te bouwen. Uit onderzoek blijkt dat de boerenzwaluw naast zijn geboortegrond ook de partner trouw is: eenmaal een koppel altijd een koppel.

In Best


Gelukkig hebben we in Best nog  een aantal boerenzwaluwen maar ook hier is het aantal enorm teruggelopen. Nu bevindt zich in de stal op de St Annaweg 5 al jarenlang de grootste broedplaats voor boerenzwaluwen van Best. Er bevinden zich 25 nesten van boerenzwaluwen met meer dan 100 borelingen elk jaar opnieuw. De gegevens hiervan zijn door de vogelwerkgroep Best al verschillende jaren gearchiveerd. Voor elk nest dat groot gebracht wordt zijn ongeveer 1 miljoen insecten nodig! De zwaluw-ouders vliegen dan ook de gehele dag af en aan om hun jongen te voeden. Het is duidelijk dat deze populatie boerenzwaluwen een ongestoorde habitat nodig heeft.

Het is vooral de open ruimte die belangrijk is en deze ligt honderden meters rondom de nestlocatie (zie voor deze broedplaats de bewerkte Google Earth-afbeelding hierboven).

De ouderdieren scheren over de weiden rondom de nestlocatie op zoek naar eten voor hun jongen. Deze weiden moeten dicht bij het nest zijn omdat anders de hoeveelheid insecten (voer voor de jongen) niet voldoende aangevoerd kan worden. Met een grotere afstand naar (andere) weilanden verliezen de zwaluwen dan teveel tijd met aan- en afvliegen en wordt de broedlocatie onbruikbaar! Een goede broedlocatie wordt juist gekenmerkt door een open, onbebouwde ruimte rondom de broedplaats.

In de meest recente beleidsnotitie “bebouwingsconcentraties in het Buitengebied van Best“ wordt met de bestaande populatie boerenzwaluwen aan de St. Annaweg geen rekening gehouden. In het kader van Ruimte voor Ruimte wordt rondom de broedlocatie bebouwing gepland. Dit bedreigt natuurlijk direct de zo goede nestlocatie aan de St Annaweg. De boerenzwaluw moet op deze locatie beschermd worden. Dit kan alleen door ze de open ruimte in de bijbehorende habitatcirkel te laten behouden. Deze vrije omgeving wordt door deze boerenzwaluwfamilies al decennia gebruikt om generatie na generatie hier te komen wonen, eten, voort te planten en weer aan te sterken voor de grote vliegtocht naar zijn overwinterplek! Het spreekwoord zegt het al: “één zwaluw maakt nog geen lente” daar heb je een hele familie voor nodig! Laten we er daarom met z’n allen (en vooral de gemeenteraadsleden die op 3 september een beslissing nemen over deze beleidsnotitie) er voor zorgen dat deze boerenzwaluwfamilies ook in de toekomst telkenmale weer kunnen terugkeren naar hun geliefde Aarle!

José de Bresser

Reacties op Dorpsplein

Naar boven

Meer discussie over buitengebieden in Best