Grenspaal 178 in de tuin van de Achelse Kluis
Dit had Tommy Wieringa, die onlangs een zeer genietbare documentaire-serie voor de VPRO maakte over de rafelranden van Nederland en daarbij naar anekdotische bijzonderheden speurde, moeten weten. De bijzondere situatie rond grenspaal 178 in de tuin van de Sint-Benedictusabdij (Trappisten) Achelse Kluis. Hoewel, veel ervan behoort tot het verleden.
Deze paal staat bij een uitspringende hoek van Nederland. De Belgisch-Nederlandse grens loopt door de bibliotheek van de abdij. In de jaren zestig van de vorige eeuw had de abdij nog een hutje op Nederlands grondgebied in de tuin, waarin een door een broeder bewaakte telefoon. Zo kon men zowel vanuit België als Nederland telefoneren, wat uiteraard te maken had met de beltarieven.
De abdij verloor rond 2010 haar zelfstandigheid en werd toen een dependance van die van Westmalle (B), van waaruit ze in de negentiende eeuw trouwens ook is gesticht. Het landbouwbedrijf van de monniken werd al eerder geliquideerd en de gronden zijn toen overgedragen aan Staatsbosbekeer. Die gronden grenzen aan het Leenderbos.
De planten rond de grenspaal zijn volgens mijn aantekeningen, gemaakt bij het fotograferen in de jaren zestig, geen maïs, maar zogenaamde canna. Deze plant kent een groot aantal variaties, meest in de subtropen. Van de pitten werden kralen voor rozenkransen (door r.-k. gebruikte gebedssnoeren) gemaakt.