Wellicht toch meer samenwerking Oirschot-Best
Onlangs heeft een delegatie van B en W van Oirschot een gesprek gehad met onder anderen het gemeentebestuur van Best over (meer) samenwerking. Dit meldt het Eindhovens Dagblad op zijn website. Tot dusver is de samenwerking tussen beide buurgemeenten aan de magere kant. De vorige burgemeester van Best, Y. Kortmann, motiveerde dat met de mededeling dat Oirschot zich meer op de Kempen oriënteerde. |
Intussen verstevigde Best wel de contacten met Veldhoven, dat overigens geen buurgemeente is.
De bebouwde kommen van Best en Oirschot liggen slechts vier kilometer van elkaar vandaan.
De initiatieven van Oirschot tot meer samenwerking zouden volgens het ED worden ingegeven door de wens zolang mogelijk een zelfstandige gemeente te blijven.
Best behoorde tot 1819 bij de gemeente Oirschot.
De plaatjes: Links het wapen van Oirschot. Rechts dat van Best, met de heilige Odulphus, die in de achtste eeuw daar zou zijn geboren. Best gebruikt in plaats van dit wapen een wat ‘dynamischer’ logo, dat echter geen enkele verwijzing bevat naar zijn identiteit en geschiedenis.
Een opvallend initiatief van Oirschot. Ik ben benieuwd hoe Best, onder zijn nieuwe burgemeester, hierop uiteindelijk reageert. De situatie is door mij onlangs nog beschreven als buurgemeenten die met de ruggen naar elkaar toe staan. Terwijl Best en Oirschot duidelijk ‘aanvullend’ ten opzichte van elkaar zijn. De tijden veranderen!
Wat in het raadsverslag van Oirschot, dat vandaag in het ED staat, opvalt is de ogenschijnlijke zorgvuldigheid waarmee, bij het noemen van nieuwe mogelijkheden tot samenwerking, Best buiten beschouwing wordt gelaten. Wel worden genoemd: het Samenwerkingsorgaan Regio Eindhoven (SRE), Brainport en Veldhoven. Na bijna twee eeuwen, sinds de afsplitsing van Best van Oirschot, is blijkbaar nog steeds sprake van wederzijdse naijver en zelfs angst voor overheersing van de een door de ander. Het wachten is op een intentieverklaring van beide gemeenten, die definitief afrekent met dit soort gevoelens.
Perspectieven voor samenwerking in de regio Boxtel/Meierij
Boxtel was vroeger – ik denk aan de tijd voordat ik er kwam wonen (1978) – een centrale plaats in de driehoek Den Bosch, Eindhoven, Tilburg. Verkeersbewegingen waren ’s morgens naar Boxtel, waar mensen vanuit de regio kwamen werken en kinderen naar school gingen. En ’s avonds terug naar huis. Boxtel raakte die centrale plaats kwijt. Ook omdat het gemeentebestuur er vooral op uit is geweest zaken zelf te doen en zelf uit te vinden. Samenwerking in De Meierij kwam toch tot stand in de vorm van een stadsgewest, wat helaa leidde tot bureaucratie. Een terecht einde aan dit gedrocht volgde vlak voor de eeuwwisseling. Van de weeromstuit is de jaren erna samenwerking in onze regio op een uiterst laag pitje gekomen. Met uitzondering van het initiatief van oud-wethouder Ger vd Oetelaar en Jan Baan (directeur Brabants Landschap) ontstane samenwerking in Het Groene Woud (11 gemeenten). Twee jaren geleden sloten de gemeentebesturen het ‘Pact van De Ruwenberg’ en sloegen de handen ineen met de belofte elkaars krachten te gaan gebruiken. Een mooi gebaar, maar het bleef lang stil. Nu moet het er toch van komen. Het provinciebestuur zit niet stil en liet een advies uitbrengen door een speciaal opgerichte commissie. En nu zijn er beginnende vrijpartijen tussen tegen elkaar liggende gemeentes. Waar een burgemeester (boven de partijen staand) net even iets meer zegt (“Wij zoeken samenwerking en sluiten fusie niet uit!”), zoals Jetty Eugster van Schijndel, heb ik mijn hoop gericht op de waarnemend burgemeester van Boxtel, Hans van Brummen. Deze doorgewinterde bestuurder met zijn roots in Boxtel (jaren ’80) kan wel eens van doorslaggevende betekenis worden voor de zo gewenste samenwerking. Maar als de overheden het niet doen, misschien kunnen dan maatschappelijke velden, organisaties, het goede voorbeeld geven. Gebruik elkaars kracht! Dan proeven we daar allemaal de zoete vruchten van.