Who's Online
4 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2022
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

In de schaduw van de grote Cuypers

Carl Weber (1820-1908) was ook van grote betekenis voor de kerkarchitectuur

pastorie_odulphus1

Carl Weber ontwierp bij de Odulphuskerk in Best ook de monumentale pastorie. Opvallend is voor zo’n gebouw uit de negentiende eeuw ook de tweede voordeur links, die (meestal) leveranciers toegang gaf tot de keuken.


ij stond, onder meer door zijn bescheidenheid, in de schaduw van de landelijk beroemde Pierre Cuypers, maar Carl Weber (1820-1908) blijkt toch van grote betekenis te zijn geweest voor onder meer de kerkarchitectuur in Nederland.

 

 

 

Carl_WeberDit valt te leren uit een publicatie van de in renovatie gespecialiseerde architect André van Deursen in de serie Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS).


Weber op ongeveer 70-jarige leeftijd. Maker foto onbekend.


Carl Weber, geboren in Keulen, maar later evenals trouwens Cuypers gevestigd in Roermond, bouwde, verbouwde of restaureerde in Limburg, Brabant en Gelderland ongeveer veertig kerken en ook een aantal ‘burgerlijke’ gebouwen. Aanvankelijk paste hij, zoals bij de Odulphuskerk in Best, de neogotische stijl toe, maar wellicht heeft hij zich als kerkarchitect het meest onderscheiden met koepelkerken in romaanse stijl, waarvan de Brigida in Geldrop een topstuk mag heten. (Cuijpers hield aan de neogotiek vast.)

Het boek van Van Deursen geeft een compleet overzicht van Webers oeuvre, waardoor hij eindelijk de plek in de Nederlandse architectuurgeschiedenis krijgt die hij verdient.

Een reactie op “In de schaduw van de grote Cuypers”

  • Die opmerking in het fotobijschrift over de tweede voordeur komt niet uit het boek, maar is van mijzelf. Of de boeren die de pastoor een zij spek of zo kwamen brengen door de hoofdingang mochten, weet ik niet.

Reageer