Who's Online
4 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2021
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

De ‘eerste’ Amalia

solms

Kunsthistoricus Paul Rem plaatste op Twitter deze afbeelding: ‘Ach, even die andere Amalia. Detail van een portret van Amalia van Solms door Honthorst.’


Achttien jaar geleden schreven we naar aanleiding van de geboorte van prinses Amalia dit stukje op hhBest 1.0:
Blijdschap alom over de komst van het prinsesje Catharina-Amalia. Niet in de laatste plaats in Brabant, waar sommigen als het ware hun identiteit ontlenen aan Amalia van Solms (1602-1675), echtgenote van Frederik Hendrik.
Oirschot met zijn paleisje aan de Koestraat, dat door Amalia zou zijn geschonken aan haar lijfarts Arnoldus Fey.

Dat huis, later uitgewoond door nonnen en nu een partycentrum, draagt daarom de weidse naam Hof van Solms. (Inmiddels is dit, behalve de naam,  al weer achterhaald.)

Baarle Nassau en Breda hebben ook historische banden hebben met Amalia van Solms. De Baarlese heemkundekring heeft zich naar haar genoemd en meent dat deze zeventiende eeuwse prinses van Oranje, stammoeder is van alle Europese koningshuizen. Zij zou ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij de instandhouding van Baarle’s enclavesituatie en ‘zij symboliseert als het ware de eenheid van ons tweelingdorp’, aldus de plaatselijke geschiedkundigen.

‘Amalia van Solms was Vrouwe van Turnhout en als echtgenote van Frederik Hendrik was zij tevens Vrouwe van Breda (en dus ook van Baarle-Nassau).’

Voorpagina hhBest

Een reactie op “De ‘eerste’ Amalia”

Reageer