Winkels
Het probleem is overbekend. Leegstand in de winkelstraten. Ketens, waardoor onze binnensteden allemaal op elkaar lijken. De oplossing lijkt te zitten in specialisatie. Het speelt overal in Europa. Internet! Ook de wekelijkse boodschappen komen met een vrachtauto aan huis. Een uitzondering vormen wellicht de typische toeristenplaatsen, hoewel… Wij waren (weer eens) in het stadje Cochem aan de Moezel.
Op een grauwe aprildag schuifelen de bejaarde toeristen door de straatjes. Wat opvalt (foto) is het grote aantal kledingwinkels – niet bepaald haute couture – tussen de lunchrooms, ijssalons, souvenirwinkels en wijnshops. We zeggen tegen elkaar: ‘die hebben het zwaar te houen’.
Totdat ons iets eigenaardig opvalt. Zijn die winkels allemaal van dezelfde eigenaar? De namen (één naam?) op de gevels voeden het donkerbruin vermoeden. En dan gebeurt er iets, wat je wel als een bevestiging zou kunnen opvatten. Af en toe steekt er een vrouw over met een kledingstuk in de hand – van de ene winkel naar de andere.
De mensen die hun wekelijkse boodschappen door de super per vrachtauto laten bezorgen snap ik niet. Tenzij ze slecht uit de voeten kunnen, natuurlijk. Hebben ze het zó druk, of geen behoefte aan wat gezelligheid in het winkelcentrum?
Heb jij de laatste tijd nog wel eens een gezellig winkelcentrum gezien? Het winkelcentrum hier in het dorp, in 1990 (of daaromtrent) feestelijk in gebruik genomen, staat nu voor eenderde leeg. Daar hebben ze trouwens toch een oplossing voor gevonden, ik zal je dezer dagen een paar foto’s laten zien.
Best en Oirschot redden het nog aardig. Dat van Best is trouwens vorig jaar min of meer gerenoveerd. Heikel punt is nog de zogenaamde spoorzone. Reconstructie na de voltooiing van de 800 meter lange tunnel mislukt, oftewel ’truttig’ zoals stedenbouwkundigen het noemen.