Maak zelf je zonnepaneel
Ron Huibers, een voormalige docent handvaardigheid uit Haarlem, die al negen jaar een recreatiebedrijf op een tweehonderd jaar oude boerderij in de Auvergne (hartje Frankrijk) heeft, doet alles zelf. Dus ook het maken van een zonnecollector. Speel het filmpje af en klik voor een korte beschrijving van het proces en meer info op
De ‘diashow’ hierboven toont het volgende:
– Frame maken
– Isolatieplaten er in leggen
– Zwarte folie en betonijzer er in leggen
– Flexible aluminium vloerwerwarmingspijp er in leggen en vast maken met plastic
bindbandjes
– Buis met matzwarte verf schilderen (spuitbus)
– Polyacrylaatglas (16mm) plaat er op monteren met een houten kader
– Plaatsen op de zon
Ron (inzet, de krant op zijn smartphone lezend) monteerde het paneel op de overkapping van het sanitair van de camping en koppelde het aan boilers:
Hij zegt: ‘Het maakt heel wat uit, of die boilers het water moeten opwarmen vanaf 4 graden of vanaf 40 graden.’
Het recreatiebedrijf Brénazet bij Vernusse, departement Allier, heeft naast de camping diverse gites. Er komen veel (Nederlandse) gezinnen met kinderen. Ron Huibers vindt het leuk, geïnteresseerden in te wijden in zijn doe-het-zelf-duurzaamheidstechniek.
Meer over (ervaringen met) zonnepanelen — Voorpagina hhBest
Ja, dat ziet er knus uit. Maar een zonnepaneel is het niet, hoogstens een zonnecollector. Zo zagen de eerste zonnecollectoren eruit en je ziet in zuidelijke landen nog veel van die dingen, oa. op campings, hotels en dergelijke. Ze zijn inderdaad vooral bruikbaar voor het opwarmen van water, en ze zijn relatief goedkoop, maar vergeleken bij een modern zonnepaneel is de opbrengst in kWh minimaal. En je hebt tegenwoordig al voor iets meer dan honderd euro een zonnepaneel, waarin stroom rechtstreeks uit zonlicht wordt opgewekt en niet via warmtetransport. Een voordeel van zo’n zonneboilerpaneel is dat je geen omvormer nodig hebt, natuurlijk en wat je zegt: met dure stroom van 40 naar 65 graden is goedkoper dan van 4 naar 65.