Boswachter lust wel stukje ganzenborst
Boswachter Wim de Jong – eigenlijk heten ze bij Brabants Landschap terreinbeheerder – van de Regte Heide e.o. bij Goirle ziet wel wat in een stukje ganzenborst. Lekker streekproduct, oppert hij in een interview in het kwartaalblad (nummer 188!) van de natuurbeheerder en ‘veel beter toch om deze wilde dieren met puur biologisch vlees te eten dan af te voeren naar de destructor.’ Maar regeltjes van de overheid staan dit alternatief in de weg. De Regte Heide staat komende week (18-25 oktober) centraal in de Week van het Landschap.
Natuurlijk is het niet zomaar een opmerking van Wim de Jong. De ganzen vormen namelijk een probleem op met name het Riels Laag, zegt hij. ‘Ganzen verstoren niet alleen andere vogels maar schijten met voedsel dat ze elders hebben gegeten de hele boel onder, waardoor kwetsbare planten het loodje leggen. Dan haal je voor bepaalde habitat-typen dus niet langer je Europese doelstelling.’
Het blijkt om de Canadese en grauwe gans te gaan, die zich de laatste jaren op de terreinen van Brabants Landschap explosief hebben vermeerderd. Toen De Jong in 1996 in dienst trad bij het Landschap, broedden achter zijn huis op het Riels Hoefke nog 5 koppels kieviten en iets verder 10 paar grutto’s. Allemaal verdwenen sinds de komst van de zilverreiger en de gans.
Wim de Jong heeft nog meer behartenswaardigs op zijn lever: twintig jaar geleden had het Landschap nog 7000 hectare in eigendom en 45 man personeel. Nu werken er 50 mensen op bijna 18000 ha. Dat is eigenlijk niet te behappen gezien de problemen waarmee men te kampen heeft, inclusief misdragingen van bezoekers en regelrechte criminaliteit.
Gelukkig zijn op de Regte Heide e.o., een gebied van 875 ha, veertig vrijwilligers actief, elders in het blad begeesterde krasse knarren genoemd.
(De foto is een detail van die bij het interview in Brabants Landschap, herfst 2015.)