Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Achterom kijken 32

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Hostiebakkerij, 1960, een voorrecht van religieuzen

hostiebakkerij001

Naast onderwijs en gezondheidszorg, was in de r.-k. wereld het bakken van hosties voor de eredienst tot diep in de vorige eeuw een taak van religieuzen. Met name de hostiebakkerij beschouwden zij als eervol. Het was natuurlijk ook, zoals hier voor Carmelitessen in Drachten rond 1960, een bron van inkomsten.

 

De kerken puilen tijdens de kerstvieringen weer eens uit (sfeergelovigen) en dus was het ook hoogtij voor de hostiebakkerij die vroeger door nonnen in Sint-Michielsgestel werd gedreven, maar die nu is geïntegreerd in het Instituut voor Doven aldaar.

In Drachten kwam er destijds nog veel handwerk aan te pas, zoals het knippen van de randen van het voorproduct, een dunne ‘pannenkoek’.

Het Karmelklooster in Drachten bestaat nog steeds, maar het is nu een ontmoetingscentrum en de hostiebakkerij een vergaderzaal met bibliotheek.

Een hostie ‘smaakt naar niks’. Je wordt geacht er niet op te kauwen (‘het Lichaam van Christus’) en het schijfje. na even smelten, door te slikken.

Door niet-katholieken werd de hostie vaak laatdunkend ‘ouwel’ genoemd. Maar met het ‘eetbaar papier’ dat ooit als snoepgoed werd verkocht heeft het natuurlijk niets te maken.

Drie foto’s op Flickr

Reageer