Pieter Bruegel de Oude kwam toch uit Breugel (NL)
Het geredekavel over de herkomst van de schilder Pieter Bruegel de Oude (ca. 1520-1569) duurt al eeuwen en de laatste aanname was Brogel bij Bree (ooit Brea geheten en zelfs Breda) in het Belgische Noord-Limburg. Wikipedia heeft het over ‘Breda of Bree – onzeker’, wat de verwarring alleen maar groter maakt, immers er is nu nog maar één Nederlands Breda.
Het pleit lijkt evenwel beslecht. Er zijn glasheldere aanwijzingen, noem het maar bewijzen, dat de meester toch uit het Noord-Brabantse Breugel (gemeente Son en Breugel) bij Eindhoven kwam. Het nieuwste nummer van het tijdschrift In Brabant (2013-5) bevat daarover een artikel.
Het dal van de Dommel in Breugel, NL.
Toponiemen in Breugel, namelijk het beemdencomplex ‘De Leet’ (foto) en de buurtschap ‘Wolfswinkel’ (tegenwoordig begraafplaats) die in zich te Brussel bevindende archiefstukken over de familie Bruegel worden genoemd vormen de sleutels tot de ontraadseling van het geheim.
De eer van de ontdekking van de waarheid komt toe aan de Vlaamse historicus dr. Paul de Ridder, die al in het Jaarboek 1981 van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen een artikel publiceerde ‘Het testament van Everard Bruegel (+1530) klein kanunnik van Sint-Goedele te Brussel’. Dat is de bron, waaraan In Brabant zijn ‘nieuws’ heeft ontleend.
Het grappige is natuurlijk, dat de Belgen het zo lang stil hebben kunnen houden.
Ook grappig: ‘Schilder Pieter Bruegel kreeg ereplaats in Peer’ Nieuwsblad.be