Who's Online
5 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2024
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archive for oktober, 2024

Voorbij

terras

Terras. Foto © Jan van de Ven


Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Gezelligheid kent geen tijd

lk halfjaar dat zelfde gelazer: je krijgt er de zenuwen van, je rijdt er iedereen door dood, de kinderen krijgen er ADHD van, je raakt erdoor aan de drank, je doet geen oog meer dicht en je raakt al je vrienden, familie en vage kennissen door kwijt. De wisseling van zomer- naar wintertijd, vice versa.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Zintuigelijk erfgoed

Breda 80 jaar geleden bevrijd door Polen

e bevrijding van Breda nu 80 jaar geleden door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder commando van generaal Stanislaw Maczek –> en de teleurstelling van de Polen die daarop volgde: tijdens de conferentie van Jalta werd hun land, dat in 1939 als eerste door Hitlers horden aangevallen, door Roosevelt en Churchill aan Stalin, dus aan de Sovjets verkwanseld. Om die reden vestigden veel Polen zich in Engeland of ze stichtten een gezin in Breda: een hechte Poolse gemeenschap.

De bijzondere verdienste van Maczek was dat hij de historische binnenstad van Breda voor vernietiging wist te behoeden. Vandaar dat hij later tot ereburger van de stad werd benoemd. Ook is in Breda een museum aan hem en zijn divisie gewijd.

Over de bevrijding van Breda schreef ik een op feiten gebaseerd jeugdverhaal, getiteld ‘Polen, het zijn Polen!’.

Een pdf-versie van dat verhaal is hier te downloaden

Zie ook: Eindelijk wat meer over Market-Garden

Voor fusie Best/Oirschot staat ca. 4 jaar

De gemeenten Best en Oirschot zijn dit jaar begonnen aan voorbereidende besprekingen die moeten leiden tot een fusie. Een proces van jaren, zo is een en andermaal gezegd. Een Oirschotse wethouder noemde 2029 als kortste weg. Vier jaren dus. John Verheijen, voorzitter van de Bestse voorbereidingsgroep, denkt er ongeveer hetzelfde over.  Best telt om en nabij de 30.000 inwoners; Oirschot, dat het fusie-idee  aankaartte, ca. 19.000. Hoe lang heeft de totstandkoming van de gemeente Meierijstad geduurd? Een veel ingewikkelder proces trouwens, want daar ging het om de samenvoeging van drie gemeenten: Schijndel (23.624 inwoners), Sint-Oedenrode (17.907 inwoners) en Veghel (38.304 inwoners).

Read the rest of this entry »

Hartverwarmende film

angelsHartverwarmende film gezien op Netflix: Ordinary Angels.

In de keiharde Amerikaanse maatschappij verliest een arme dakdekker eerst zijn vrouw, waarna zijn dochtertje een leverziekte krijgt die een transplantatie nodig maakt. De man is onverzekerd en maakt een autistische indruk.

Dan verschijnt de eerste engel, een alleenstaande vrouw die belangeloos hemel en aarde beweegt om de man en zijn kind te helpen.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde, niet in het minst als het kind met spoed per vliegtuig naar het transplantatie-ziekenhuis moet worden vervoerd terwijl er een helse sneeuwstorm woedt. Het lukt, dankzij de massaal toegestroomde door de media opgeroepen menigte.

Waterballet

Rennende meerkoet

Waterballet. Foto © Jan van de Ven


Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Knuppelvrijdag

e koning heeft in Leeuwarden gepleit voor toestaan van het Fries in de rechtbank, lees ik in een krantenberichtje. Helaas, ik moet concluderen ‘Spuit elf geeft ook nog modder’. Dat geldt dan voor de koning en voor de journalist die dat berichtje schreef. Nooit gehoord van Kneppelfreed, oftewel Knuppelvrijdag? Mensen, lees anders toch Wikipedia erover. Kneppelfreed was namelijk in 1951, tijdens de vrijdagse veemarkt, een enorme confrontatie tussen de politie en een massa mensen die gebonden waren aan de Friese moedertaal, wat heeft geleid tot de wettelijke erkenning van die taal, inclusief het recht haar in de rechtbank toe te passen. Bedankt, majesteit. Volgende keer beter.

Voeren nog niet terug naar Luik

Peter Stiekema


k heb gisteren voor het eerst mijn stem uitgebracht tijdens de verkiezingen in Voeren (België), waar mijn Vlaamse vrouw en ik sinds drie jaar wonen. Daar waren zondag, evenals in de rest van België, gemeenteraadsverkiezingen. In Voeren was de keuze beperkt tot slechts twee partijen, namelijk Voerbelangen en RAL (Retour à Liège, oftewel Terug naar Luik).

Read the rest of this entry »

Özcan (Eus) Akyol, columnist:

Er zitten mensen aan de knoppen die niet weten wat een vrije democratie behelst. Doodeng.

(DPG Nieuwsmedia) – Voorpagina hhBest

Ommegang

ommegang

‘Ommegang’ in het Evoluon in Eindhoven. Foto © Jan van de Ven


Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Best op de kaart

Bij de Bestse biebBibliotheek (tegenwoordig een verlengstuk van die in Eindhoven) moet even een bordje hebben gestaan met de tekst Biblotheek, zonder tweede i. Het ochtendjournaal van Radio 1 maakte er vanmorgen melding van, inclusief het commentaar van voorbijgangers. ‘Best op de kaart.’ Tekortschietend taalonderwijs en ontlezing? Het verband is gauw gelegd en het is niet specifiek voor Best. Ik kan het niet laten, de banvloek uit te spreken over de door deze regering voorgenomen verhoging van het BTW-tarief op boeken, kranten en tijdschriften.

Foto van X: De Bestse huisarts Remon Hendriksen keek net even beter dan ik: geen ‘bordje’ maar twee banieren.

Voorpagina hhBest

Het leven in een naoorlogse wijk

Boek 75 jaar Wilhelminadorp is tekenend voor een tijdperk

Op het eerste gezicht is het een jubileumboek zoals er wel meer verschijnen: 75 jaar Wilhelminadorp. Maar de ondertitel belooft al iets meer: ‘De geschiedenis van een kerkdorp op de Bestsche Heide’. En in de praktijk beschrijft het ’t leven zoals het was in een kort na de oorlog ontstane en uiteraard fors gegroeide Brabantse woonwijk. Wie al wat ouder is, herkent er als gemiddelde Nederlander heel veel in. In elk geval overstijgt het boek daarmee zijn plaatselijke waarde.

wilhdorp
Wilhelminadorp is omstreeks 1949 ontstaan als eerste uitbreiding van wat ook wel aauw Best wordt genoemd. Een kerkdorp; het was overwegend katholiek en het had vele jaren ook een eigen plaatsnaambord totdat het niet meer paste, toen Best met de ene woonwijk na de andere werd uitgebreid. Aan Wilhelminadorp werd trouwens ook een wijk vastgeplakt: Kantonnier, wat grote invloed had op de samenstelling van de bevolking en dus ook op de samenleving als zodanig.

Read the rest of this entry »

Kinderwagen, z.g.a.n.

En columnist in de Volkskrant had vorige week een lumineus idee: je kunt aan de hand van het onvolprezen gratis online krantenarchief Delpher allerlei persoonlijke dingen ontdekken. Bijvoorbeeld: de geschiedenis van de woning waarin je woont of zelfs waarin je geboren bent.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Duizend sigaren

a_quotels ik dood ben, dan vinden jullie nog wel duizend sigaren.’ zei mijn Leeuwarder schoonvader. In het stadsfries hè? Een dialect, zwevend tussen Nederlands en Fries: Als ik dood bin, fiene jimme nog wel túzen sigaren. Twee nicotinevergiftigingen (bron: zijn dochter) weerhielden hem er niet van lekker door te roken. Stompje tussen de lippen tijdens het uitoefenen van zijn specialiteit, het vervaardigen van maatschoeisel voor mensen die iets aan hun voet(en) hadden.

Read the rest of this entry »