Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2024
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archive for augustus, 2024

De formule van Formule 1

Vooropgesteld: ik ben niet echt een groot liefhebber van Formule 1, hoewel ik mezelf er wel eens op betrap dat ik een hele race uitzit, als die tenminste wordt uitgezonden door een instantie die daar geen geld voor wil hebben. Zoals afgelopen zondag gebeurde met de race om de Grote Prijs van Nederland, tot mijn verrassing een soort plee van geglazuurd aardewerk, door de NOS.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Koen Aartsma, onderzoeker Clingendael:

We weten niet wat we niet weten.

(Radio 1)

Verstokt

Stok kwijt. Acht (of negen) letters en een spatie, en hoe vaak die de laatste twee jaar al uit mijn mond zijn gekomen, niet normaal.

Al een tijdje vóór mijn heupoperatie (binnenkort een jaar geleden) liep ik al met een stok, eentje die Djamila jaren geleden had gekocht in een sportzaak in Zutphen, nadat we hadden geconstateerd dat we die van haar thuis hadden laten liggen. Toen ook al. Dus.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Maarten van Rossem, historicus:

Wat is nationalisme toch een diepe suffe emotie.

(Podcast)                                                                            Voorpagina hhBest

Vermijdbaar lawaai

en van de moeilijk te verwerken verschijnselen in dit stukje aarde met 18 miljoen mensen is het lawaai. Momenteel is de windrichting zodanig dat ik de A58 op ons balkon duidelijk kan horen. Qua vliegtuiggerucht valt het de laatste dagen gelukkig mee. En de grasmaaiers (nagenoeg wekelijks) zijn ook even niet present. Overigens hebben we na voortijdige bladval van de geplaagde bomen ook al bladblazers aan het werk gezien en vooral gehoord.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Van drink- en leidingwater

Zuinig met drinkwater, jawel, dat was een aantal maanden lang geen enkel probleem, integendeel, als we het hemelwater hadden kunnen opvangen zouden we tot in lengte van jaren geheel kunnen afzien van enig drinkwater uit de kraan. Ik schat dat we ergens tussen de 200 en 250 kuub regen hadden kunnen opvangen – ons jaarverbruik aan drinkwater is momenteel 88 kuub; maar ja, wie heeft er plek om zo’n bak water ergens op te slaan? En hoe houd je die zo lang goed?

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Het massatoerisme is overal

et massatoerisme is overal. Dat constateer ik aan de hand van berichten van de Vlaamse radio over duizenden Belgen die momenteel urenlang vaststaan op onder meer de weg van Antwerpen naar Knokke. Er zijn daar ongelukken gebeurd dus wie per auto verkoeling wil zoeken aan de kust wordt aangeraden voldoende water mee te nemen of, nog beter, helemaal niet te gaan. Schrale troost: er worden flesjes water uitgedeeld. Aan zee is het trouwens door de aflandige wind niet minder warm dan in het binnenland.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Zedenpolitie

Giinneken_blootMark Traa, een communicatie-adviseur die over geschiedenis schrijft en Delpher graag afstruint op oude kranten-publikaties, vond dit bericht uit 1938 over de Ginnekense ‘zedenpolitie’ en plaatste het op X. 
In het dorp Ginneken (in 1943 geannexeerd door Breda) was zelfs tot na de Tweede Wereldoorlog een vrouw in een (lange) broek niet ‘normaal’. Maar omstreeks die tijd verschenen er Hollandse meiden in shorts en die werden door de pastoor de kerk uitgezet. Ze hadden hem meegedeeld dat ze ‘breed van opvatting’ waren, maar de pastoor had daarop gezegd: ‘kan zijn, maar ge zijt te kort aan textiel’.

Heide bloeit al

heide

De heide in Brabant bloeit al. Foto © Jan van de Ven


Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Zelfoverschatting nekt Van der Poel

Peter Stiekema


mathieu van der Poel heeft zichzelf genekt door zijn capaciteiten tijdens de Olympische wegwedstrijd, die zaterdag 3 augustus in Parijs en omstreken werd verreden, zwaar te overschatten. Hoe haalde hij het toch in zijn hoofd om tijdens de eerste beklimming van de Butte de Montmartre uit alle macht te demarreren met de Belg Wout van Aert in het wiel. Dat is toch veel te vroeg en bovendien kreeg hij Wout er niet eens af.

Read the rest of this entry »

Mag ouwe mens nog mening hebben?

n de loop van pakweg 25 jaar heb ik desgevraagd heel wat scripties van afstuderenden nagekeken op taalgebruik. Met succes, zeggen de betrokkenen. En in zoverre tot mijn genoegen dat ik heel wat heb opgestoken over onderwerpen, waar ik tot dan niets of weinig van wist. Intussen gaat het natuurlijk om de mening van een stokoude man. Mag dat nog wel?

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Een iconische fotojournalist

oe lang is het niet geleden dat ik hem voor het laatst heb gezien en gesproken – ik denk in 1992, en ik herinner me zelfs het onderwerp waarover we het kort hadden, in café Bijsmans in Heerlen. Hij leidde zijn vraag aldus in: ‘Jij hebt toch ook kinderen gekregen met je echtgenote? Hoe ging dat?’ Rare vraag natuurlijk, waar bemoei je je mee, maar met Frans Welters hoefde je er niet op te rekenen dat hij zich tactisch of diplomatiek uitdrukte. Ik begreep uit het vervolg dat hij met zijn toenmalige vriendin in discussie was over de vraag of zij tweeën aan kinderen zouden beginnen. Mijn legendarische reactie was dan ook: ‘Als vrouwen kinderen willen, dan krijgen ze die.’ Voor zover mij bekend is het er niet meer van gekomen, en waar bemoei ik me trouwens mee.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest