Archive for augustus, 2021
Mens wordt ooit onsterfelijk (maar wij dus niet)
Boekbespreking door Sante Brun
edereen slikt wel eens een pilletje. Ik bedoel die pilletjes die je bij de drogist krijgt, pilletjes die je geen geneesmiddel mag noemen maar voedingssupplement. Vitamines, mineralen. Sommige mensen, ik bijvoorbeeld, kijken af en toe een beetje argwanend naar de bijwerkingen van die producten, het internet staat er vol mee. Zo ben ik onlangs gestopt met vitamine B12, omdat uit een bloedonderzoek (voor een ander doel) bleek dat ik daar veel te veel van in het bloed had. Maar verder denkt de hypochonder: baat het niet het schaadt ook niet. Wat zeg ik? Ik meen te weten dat het feit dat ik sinds jaar en dag dagelijks 75 microgram Vitamine D tot mij neem mij grotendeels, niet helemaal, beschermd heeft tegen Covid 19.
‘Zie mij’
Hoe komt zo’n mens erbij, duizenden guldens uit te geven aan aandacht, waarvan ze kennelijk vindt dat ze die tekort komt. pic.twitter.com/y9shF5Zosh
— hhBest (@ecluse) August 31, 2021
Paginagrote advertentie in AD/r Media.
Ruim honderd jaar kloosterleven in Best
Huize Nazareth, vermoedelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw. Foto collectie Dye van Best.
In het kader van Kloosterjaar 2021 in Brabant is door erfgoedvereniging Dye van Best een expositie ingericht over het kloosterleven in Best in Huize Nazareth. De hele maand september te zien in de Bibliotheek van CultuurSpoor Best.
Wie zijn eigenlijk landverraders?
at zijn geen vluchtelingen, dat zijn landverraders’. Ik zou graag weten welke diakritische tekens ik in dat citaat zou moeten plaatsen om het te laten klinken zoals die mevrouw het zei tegen de verslaggeefster die haar aansprak bij de opvanglocatie voor Afghaanse vluchtelingen in Harskamp.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Bananenrepubliek zonder bananen
an het nu even afgelopen zijn? Laat PvdA en GroenLinks rustig samen een delegatie samenstellen die gaat onderhandelen in de formatie, maar de voorwaarde is: als er geen wonder gebeurt – en dat wonder zou moeten zijn: CDA en VVD gaan mee met de linkse partijen op een aantal punten waar ze ook niet op terug kunnen komen of er ‘hun eigen interpretatie eraan geven’ – als dat wonder niet gebeurt, dan gewoon zeggen: zie je wel, het lukt niet, we doen niet meer mee.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Downton Abbey het opnieuw zien meer dan waard
inds afgelopen vrijdag staat de wellicht meest gewaardeerde Britse tv-serie Downton Abbey in zes seizoenen op Netflix. De kwaliteit is in alle opzichten zodanig, dat ze het opnieuw zien meer dan waard is. Een Engelse adellijke familie in het eerste kwart van de vorige eeuw op z’n retour. De emancipatoire ontwikkelingen van de zogeheten ‘lagere stand’ – voornamelijk vertegenwoordigd door het personeel in het vooronder van het kasteel – en die van de vrouw in het bijzonder. Maggie Smith (1934) is in deze serie onovertrefbaar als de oma, pardon, grandmother-gravin-douairière, die de veranderingen maar moeilijk kan volgen (‘Weekend, wat is dat?’) maar zich als het er op aankomt toch weet aan te passen. Bewonderenswaardig is ze vooral in haar stil spel (mimiek), waarvan bijgaande afbeelding een afspiegeling is.
De beste ziekenzorg van de wereld
et begint al bij de huisarts, die me doorstuurt voor een overbodig onderzoek.
Sinds begin juli heb ik dusdanig last van uitvalverschijnselen in de benen dat ik me zeer beperkt om niet te zeggen gehandicapt voel. Pijn in de benen, gevoel op watten te lopen, af en toe ook onstabiel. Ik benadruk bij de anamnese dat ik prikkels voel ‘zoals van het telefoonbotje’, tintelingen, gevoelloosheid. Maar de huisarts wil eerst vernauwing van de beenslagaders laten controleren. Ik krijg twee afspraken, dus ik zwijg maar – die tweede afspraak zal dan wel bij een neuroloog zijn. De data van die afspraken: eind juli. Ik denk dan nog: tja, het zal wel druk zijn, ik overleef het wel.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Journalisten als showgirls
n de nachtelijke discussierubriek Gaan van BNN-Vara ging het over het al dan niet afzweren van vlees. Natuurlijk lopen de meningen daarover uiteen, in het bijzonder als het gaat om de voedingswaarde van vlees tegenover die van vleesvervangers. Wat deze keer opviel, was de partijdigheid van de presentator, een veganiste. Het bedierf de vrije gedachtewisseling.
We hebben uitstekende vrouwelijke presentatoren, al beveel ik sommigen een consult van een logopedist aan vanwege een stemgeluid dat door sommige critici als ‘gekakel’ wordt omschreven.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Nederland op de rand van de afgrond
at Nederland überhaupt nog bestaat, dat is de vraag die we inmiddels weleens eventjes serieus kunnen stellen.
En dan begin ik maar bij het begin, of middenin, wat kan mij het schelen: Mark Rutte die met zijn verloofde Sigrid Kaag het café uitkomt, roept dat het allemaal goed gaat komen, alleen moeten die vermaledijde linkse partijen nog eens goed naar hem luisteren: samen op één stoel gaan zitten, en pootjes geven. Hoe spreekt-ie dan? (Mijn voorspelling: PvdA en GL trappen daar niet in. Maar ik geef toe: ook en vooral in dit geval is voorspellen moeilijk, met name omdat het over de toekomst gaat.)
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Groeten uit mooi Afghanistan
p Twitter zag ik iemand de tegenstelling poneren: in Afghanistan gaan ze weer handen afhakken en in Nederland gaat de discussie over het al of niet deelnemen van de Christenunie aan de regering.
Op het eerst gezicht de tegenstelling: in Italië schijnt de zon en in Nederland regent het; ik bedoel: het is een vergelijking van niks en ligt natuurlijk allemaal genuanceerder.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Verslag
— hhBest (@ecluse) August 16, 2021
De wereld en het leven vanuit geparkeerde auto
Maarten van Rossem en Tom Jessen. ‘Daar is die kat weer.’
Een op een rustige plek geparkeerde auto is een ideale studio voor het maken van podcasts. Dat bewijzen Maarten van Rossem (introductie overbodig) en beroepspresentator Tom Jessen minstens een keer per week. Van Rossem maakt momenteel een serie over de Tweede Wereldoorlog. Hilarisch, zoals zo vaak bij hem. Maar serieus: allesbehalve onaangename verplichte kost voor (jonge) mensen die willen weten wat er toen allemaal is gebeurd en waarom en waardoor. En verder? Bespiegelingen over de wereld en het leven. Laat dat maar aan Van Rossem over. Jessen weet trouwens precies wanneer-ie z’n mond moet houden. Intermezzo’s worden verzorgd door een af en toe verschijnende kat.
De deugdzaamheid van de ondernemer
l jaren roep ik het, ben ik ervan overtuigd, gaat het zelfs een beetje een geloofspunt te worden: geen enkele ondernemer is te vertrouwen.
Om dat ik toch wel van de nuance ben, eerst een paar ondernemers die ik wél vertrouw.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Harrie met de deftige naam
’n kop eraf als die niet uit Reusel komt, was mijn reactie bij de tweede gouden plak voor baanwielrenner Harrie Lavreysen. Goed dat gesprekspartner Levensmaatje mij niet aan mijn woord houdt, want Harrie komt oorspronkelijk uit Luyksgestel – woont tegenwoordig, god betere ‘t – in…Apeldoorn. Mogelijk heet hij trouwens, als de speculatie van het ED werkelijk wordt Hattrick Harrie. Voorlopig is hij voor mij Harrie met de deftige naam. Ik zal dat uitleggen.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Het grootste gelijk van de wereld
eel bijval op Twitter voor oud-kamervoorzitter en VVD-er Frans Weisglas, die in de Volkskrant betoogt dat als er begin oktober geen nieuwe regering is, er niets anders op zit dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De commentaren komen erop neer dat hij het grootste gelijk van de wereld heeft.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
‘Der Vulkan’: grootse roman over ballingschap
Boekbespreking door Sante Brun
aarom blijven we toch steeds de allernieuwste romans aanschaffen, die we voor een belangrijk deel zuchtend halfgelezen wegleggen – wat een waardeloos boek – ?, terwijl, laten we zeggen: uit de laatste 150 jaar – talloze grootse romans ongelezen blijven.
Zo kwam ik in een grote ramsjbak bij de Mayersche Buchhandlung in Aken de roman Der Vulkan van Klaus Mann tegen (Ik kan het niet laten: perfect gebonden boek van 650 pagina’s voor 6 euro 50, de eerste Nederlandse vertaling uit 2018 kost 26 euro). Terwijl de eerste druk toch in 1939 uitkwam bij… Uitgeverij Querido in Amsterdam, die een afdeling had – Querido Verlag – die gespecialiseerd was in Duitstalige uitgaven die onder het naziregime niet in Duitsland uitgegeven konden worden.