Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2020
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archive for augustus, 2020

Verborgen laadjes

Bekijk het filmpje op YouTube De inktspetters van de Trierse bisschop zitten er nog op.

BioBest 50+ coronaproof van start

finkersEnthousiast en positief gestemd, start BioBest Theater op 10-11 september weer, coronaproof, met een serie 50+. Altijd op donderderdag- en vrijdagmiddag. Openingsfilm: De beentjesvan Sint-Hildegard met Herman Finkers en Johanna ter Steege.->
Zie website

O, O, ’t is toch wat

igenlijk had ik hierboven op z’ n Oirschots moeten schrijven: ‘t Is amma wa, Want het gaat over die O, het gele logo op de Markt van het Monument in ‘ t groen. Het staat er inmiddels ruim ‘ n half jaar, zeer tegen de zin van de plaatselijke monumentencommissie, die dan ook het een en ander in het werk heeft gesteld om te voorkomen dat de sculptuur er twee jaar zal blijven staan, om vervolgens een reis door de Oirschotse wijken te maken.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Rutte weet van Grapperhuis geen kwaad en evenmin van de koning

Peter Stiekema


k heb een aangetrouwd nichtje van eind twintig en een toekomstige aangetrouwde neef van ongeveer dezelfde leeftijd. Beiden zijn ingenieur en hadden het plan om afgelopen voorjaar te trouwen. Maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Ze hebben allebei de Belgische nationaliteit, evenals mijn betere helft en hebben er voor gekozen om het huwelijk een jaar uit te stellen. Heel verstandig lijkt me. Dus het officiële huwelijk vindt ergens in mei 2021 plaats, mits corona dat toestaat. We kregen een keurig kaartje waarop werd gevraagd de nieuwe datum in onze agenda te noteren. Dat hebben we netjes gedaan, in de hoop dat het virus het zal toestaan. En anders wordt het maar weer uitgesteld.

Read the rest of this entry »

Begin 2021 eerste van 880 huizen Aarlesche Erven

hoofdstructuur-aarlesche-ervenBest is deze week gestart met het bouwrijp maken van de nieuwe woonwijk Aarlesche Erven, aan de noordzijde van het dorp. Het gebied krijgt volgens de gemeente ‘een duurzaam, groen en dorps karakter’. De bouw van de eerste 100 woningen kan begin 2021 starten. In totaal komen er 880 woningen in Aarlesche Erven.

Meer op de website van de gemeente Best.

Uitkijken met Google Drive

r zijn heel wat mogelijkheden, om bestanden in de cloud (in de wolken, dus op een externe server) op te slaan. Daar backups, documenten en foto’s te bewaren zodat, als je een computercrash hebt gehad, je niet van alles kwijt bent. Windows 10 heeft bij voorbeeld OneDrive. Ik heb daar nog geen ervaring mee. Dropbox is een andere populaire, in eerste aanleg gratis opslagmogelijkheid. Die kun je ook voor het downloaden van bij voorbeeld een set foto’s voor anderen toegankelijk maken. En dan is er Google Drive. Daar moet je mee uitkijken. Ik zal uitleggen waarom.

Read the rest of this entry »

Edelherten kunnen Monnikenweg oversteken

Edelherten in het Groene Woud. Foto Brabants Landschap


Vandaag koppelt Brabants Landschap twee natuurgebieden aan weerszijden van de Monnikenweg in Best aan elkaar. Daarmee wordt het voor de edelherten en runderen die in Het Groene Woud leven, mogelijk om de weg over te steken. Weggebruikers worden er met borden en drempels op geattendeerd hun snelheid aan te passen (maximaal 30 km/uur). De Monnikenweg is een lokale weg tussen de parallelweg van de A2 en het spoortunneltje ‘De Paljaart’. Het is de enige openbare weg in het leefgebied van de edelherten in Brabant.

Read the rest of this entry »

Liefde, ziekte en dood in Venetië

Sante Brun


f en toe moet je een geadoreerde, geïdealiseerde film nog eens terugzien. Zoals de veel bekroonde en zeer geroemde verfilming van de hand van de ook al aanbeden filmregisseur Luchino Visconti van het boek Der Tod in Venedig van Thomas Mann. Over dat boek zelf, dat gaat over de laatste dagen van de componist Gustav von Aschenbach, is ook al het nodige te vertellen – bijvoorbeeld dat het gaat over Gustav Mahler, de Duitse componist uit wiens werk een groot deel van de filmmuziek in Morto a Venezia, of eigenlijk Death in Venice (het origineel is Engelstalig) is geput, en waarvan het adagietto uit de Vijfde Symfonie al bijna een populair deuntje is geworden.

Alleen: als Venetië-liefhebber heb ik, nadat ik de film in de oorspronkelijke Engelstalige versie in 1974 had gezien, me aanvankelijk heel lang vergenoegd met de fragmenten die op Youtube te zien zijn. Vorig jaar kocht ik eindelijk de dvd, maar ben dezer dagen pas gekomen tot een vertoning op mijn eigen pc. Ditmaal in het Italiaans nagesynchroniseerd, in grote delen nagenoeg onverstaanbaar, maar gelukkig met Nederlandse ondertiteling. Read the rest of this entry »

Sylvain Ephimenco, columnist:

Wie kan nog denken dat Omtzigt die zich met pitbullkracht meestal stevig vastbijt in mistige zo niet frauduleuze zaken een affaire zal laten lopen die hem primair treft?

(Trouw) Voorpagina hhBest

De Fietsende Limburger

Op 95-jarige leeftijd is Ben Romijn overleden, van 1975 tot 1987 hoofdredacteur van het voormalige Limburgs Dagblad in Heerlen. Romijn begon in 1950 zijn journalistieke carrière op de correctieafdeling van de krant, nadat hij als militair was teruggekeerd uit Indonesië. Zijn loopbaan bij de krant werd tijdelijk onderbroken, toen hij in 1960 chef voorlichting werd van DSM en vervolgens directeur van Fibeon Beleggingen. Bij de redactie nam hij de draad weer op in 1972, het jaar van de overname door De Telegraaf, als verslaggever buitenland en financiën/economie. Hij was in die tijd nauw betrokken bij de mijnsluitingen en de omvangrijke sociaal-economische gevolgen daarvan.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Coronabraaf

killen

De magie van Carola Schouten

misschien had die stokoude boer in het Zwarte Water (‘Oud en stijf en nog steeds geen wijf’) toch nog gelijk, toen hij desgevraagd de foto van minister Carola Schouten aan de muur van zijn huiskamer verklaarde. ‘Ze heeft iets magisch,’ zei hij vorig jaar tegen de presentator van het tv-programma Typisch.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Voorlezen (ca. 1 minuut):

Airco en zo (2)

aircoWilma de Rek deed in de Volkskrant van heden weer eens een duit in het zakje. Ze had het over CO2 uitstotende airco’s, en dan kun je dat stukje van haar dus snel richting het ronde archief sturen. De moderne inverter-airco stoot vooral bij een hittegolf de warmte uit een woonvertrek uit, zodat het daar koeler wordt, en in de winter haalt het warmte uit de buitenlucht om die binnen te gebruiken als vervanging van de CO2-uitstotende centrale verwarming, mag ik het zo samenvatten?

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Ik ben altijd verkouden

et is alweer bijna acht maanden geleden dat we voor het eerst hoorden over ‘het nieuwe coronavirus’ dat intussen abusievelijk corona is gaan heten. Het bier van die naam is nog altijd in de ramsj. Schijfje limoen in de hals. Heerlijk.
Op een van mijn schaarse uitjes hoorde ik iemand zeggen: ‘Corona, dénk jij daar nog steeds aan? Dat is toch al lang over.’

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Gemeente Best controleert bij horeca

Read the rest of this entry »

Desnoods…


Een internationaal bedrijf, Manatmachine, ontwikkelde dit initiatief tegen de hitte, voor gronden waarop bomen en heggen ontbreken. Zo te zien zijn er twee dissidenten onder de schapen.


Voorleesuren met gebarentaal

Op dinsdag 1 september start er weer een nieuwe serie Boekjes en Babbels bij CultuurSpoorBest, het maandelijkse voorleesuurtje voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar door Elly van Gelder, specialist jeugd.

Voor de eerste bijeenkomst heeft Elly haar nichtje Annemarie uitgenodigd. Annemarie is docent gebarentaal. Zij gaat de kinderen gebaren leren die horen bij het liedje ‘Rom, bom, bom, de voorleestrom’. Het is de bedoeling om daarna elke bijeenkomst van Boekjes en Babbels te beginnen met dat liedje en de daarbij horende gebaren. Kleine kinderen hebben vaak nog niet de woorden om hun gevoelens uit te drukken. Met gebaren kan dat wel. Zelfs al bij baby’s.

www.cultuurspoorbest.nlVoorpagina hhBest

Bomen weg of bomen erbij?

sperwerlaan2

Sperwerlaan 2, Koekoeksbos, Best


omen weg of bomen erbij? Dat is momenteel de kwestie. Door de recordhitte en de droogte is het nut van groen voor verkoeling en waterhuishouding actueler dan ooit. Veel mensen zijn hier mee bezig. Sommigen planten zelfs, gesteund door IVN, minibossen in hun tuin. De gemeente Best verbaasde deze week de oplettende lezer van Openbare Bekendmakingen in het weekblad en op de website met het item ‘Omgevingsvergunning kappen van 13 bomen, Sperwerlaan 2’.

Read the rest of this entry »

Of het een, of het ander. Niet allebei

ven voor de duidelijkheid: aan vrijwillige quarantaine heb je niks, als het voor goede verstaanders klinkt als: en als je je er niks van aantrekt, tja, jammer, maar: ga je gang.

Want wat is quarantaine? Dat is dat je je tien of veertien dagen onthoudt van elk contact met mensen buiten je huis en dat je dus binnen moet blijven. Maar ja, na een week komen de muren op je af, en dan is het duidelijk: dan mag je tussendoor best weer naar buiten.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Paul Theroux wordt Kameraad Schrijver

Boekbespreking door Sante Brun


 

coventicat is nog eens echt ouderwets reisboek. Ouderwets in positieve zin bedoeld, haast ik me daar aan toe te voegen. Een van de belangrijke kenmerken van een goed reisboek: de reiziger kan het reizen niet laten.


Het dorpshuis in de geheime stad der Zapatistas, Coventic, Mexico.

Ik heb het nu over zo’n boek, van een schrijver die een halve bibliotheek reisboeken op zijn naam heeft staan: Paul Theroux, en dit nieuwste boek is getiteld On the Plain of Snakes, ‘Op de Vlakte der Slangen’, wat weer de vertaling is van de naam van de streek in de oeroude taal; het is eigenlijk de vertaling van een woord dat in het Spaans caracol luidt, slakkenhuis, en het is de naam voor een dorp, een nederzetting.

Read the rest of this entry »