Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2020
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archive for juli, 2020

Kolereherrie internationaal van de kaart

W_quoteat het Concertgebouw betekent voor liefhebbers van klassieke muziek, werd De School – als opvolger van club Trouw – voor liefhebbers van techno- en housemuziek.’ Het staat er echt, in een artikel in Het Parool. In het stuk lees ik dat er mensen zijn die ‘helemaal zichzelf konden zijn’ in die ‘club’ in de Amsterdamse Wibautstraat, waarin ooit de dagbladen Trouw en Het Parool zaten, tegenover het gebouw waarin ooit de Volkskrant zat.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

OMT treuzelt met mondkapjes

Peter Stiekema


a heel lang aarzelen en op dringend verzoek van het kabinet, dat op zijn beurt nog dringender werd verzocht acties te ondernemen door de nog aanwezige Kamerleden (de rest zit vermoedelijk in onveilige landen ergens in een hotel) kwam het OMT gisteren dan eindelijk, na een maand zwijgen, weer eens bijeen.

Read the rest of this entry »

Koffie

a de jenever en sigaren lijkt me nu de beurt aan de koffie. Dat komt door Peter van den Besselaar die op zijn blog TilburgDailyPhoto een lans breekt voor het edele vocht, waar de gemiddelde Nederlander vooral ‘s morgens absoluut niet buiten kan. Ik ken van dat smachten naar koffie wel enkele voorbeelden. Zo bezocht een dochter van mij in het kader van haar Europese Studies eens ‘n seminar in Luxemburg of Straatsburg (hou me ten goede), waarop het tijdens een lange morgen maar aan één ding ontbrak: koffie! Het scheelde een haar of die studenten legden hun hoofden op de vergadertafels.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Een wonderlijk werkje uit 1923

Boekbespreking door Sante Brun


oe een-huwelijk-in-het-jaar-2020het boek ooit zelfs maar uitgegeven is kunnen worden is mij eerlijk gezegd een raadsel. En niet in smoezelig eigen beheer of zo, maar bij een ook in 1923 gerenommeerde uitgeverij, J.M. Meulenhoff, en als product van een vruchtbaar schrijverschap. Ik heb het over Een huwelijk in het jaar 2020 van de hand van Maurits Wagenvoort en het is me onder ogen gekomen omdat het begin dit jaar na 97 jaar een tweede druk mocht beleven in de reeks Klassieken van L.J. Veen, waarin bijvoorbeeld veel van het werk van Joseph Roth, Madame Bovary van Gustave Flaubert en Eline Vere van Louis Couperus.

Read the rest of this entry »

Tijdelijk niet

botehoek_fietsen_edited

Deze foto van fietsen voor Albert Heijn in het Bestse winkelcentrum Boterhoek komt uit het archief. Want, in verband met het coronavirus en de noodzaak onderling afstand te bewaren, heeft de gemeente een parkeerverbod voor fietsen ingesteld. Fietsers worden verwezen naar de achterkant van AH, waar ook de winkelkarretjes staan. Niet iedereen in Best zou het betreuren als het parkeerverbod definitief zou worden.


Voor straf mondkapje

Rond het coronavirus is het in Nederland dus een chaos. De mensen kunnen geen wijs uit de richtlijnen en de daarover elkaar tegensprekende al  dan niet zelfbenoemde ‘deskundigen’. Ze zijn coronamoe, willen toch iets maken van hun vakantie. Jongeren maken zich geen zorgen over zichzelf, laat staan over ouderen en andere kwetsbaren. Het is stervensdruk in de Kalverstraat en andere om welke reden dan ook populaire locaties. Kabinet, ga er maar aan staan.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

XING weer…coronaproof

XING_230720

Het Bestse vrouwenkoor XING was vanmiddag weer na maanden bijeen. Coronaproof in de tuin van dirigent Jarmila Pavel.


Minder vreemd dan je denkt: Breda hoort erbij

Nogal wat media – ook landelijke – berichten vandaag over een persconferentie van de burgemeesters van ‘de drie grootste Brabantse steden’ (Den Bosch, Tilburg en Eindhoven) waarin zij waarschuwen dat, gezien de toename van het aantal besmettingen met het coronavirus, hernieuwde zorgvuldigheid bij de burgers nodig is.
Wie mocht denken, dat de zogenaamde Brabantse stedenband uit mëér bestaat dan de drie genoemde gemeenten, namelijk ook uit Breda, zit goed. Maar burgemeester Paul Depla van die stad, ontbrak in het rijtje. Toch is dat minder vreemd dan je denkt.

Read the rest of this entry »

Geliefde sleurhut

e caravans zijn niet aan te slepen. Een bijkomend economisch voordeel van het coronavirus. BNR Nieuwsradio, die altijd uiterst behendig is in het plunderen van de ochtendbladen (zonder bronvermelding) weet zodoende te melden dat de aanwas in NL zo omvangrijk is, dat de stalling een probleem wordt. Wie in de grote stad woont, moet soms wel veertig kilometer rijden om het ding na de vakantie op te bergen. Wat de situatie met de tarieven doet, blijft nog even afwachten. Economie betekent heel vaak van de nood een deugd maken en schaarste drijft sowieso de prijs op.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Joegoslavië, het land van het Cresplantje

Joegoslavië was ooit zo’n land waar een beschaafd mens niet op vakantie ging. Communistisch, bijvoorbeeld. Maar voor mij vooral: daar gingen, eh, al veel mensen heen, te veel mensen en, vooruit: de verkeerde mensen. Je ging niet naar Joegoslavië zoals je later ook niet naar Phuket ging, of naar Chersonissos, of Ibiza of die andere badplaats in Spanje, waar de jongeren dronken van balkons vielen.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Vijfhonderd jaar verschil

ontmoeting

Vijfhonderd jaar verschil zit er tussen deze ‘Europese ontmoetingen’. Links die van Hendrik VIII van Engeland en Frans I (Frankrijk) in 1532  en rechts de Europese top in Brussel anno nu. We zouden niet op het idee gekomen zijn, zonder de hilarische beschrijving die Hilary Mantel in haar boek Wolf Hall geeft van de etiquette, waarmee de ontmoeting tussen de twee koningen was omgeven:
‘Als twee monarchen elkaar treffen, moeten ze, zodra ze elkaar in het zicht krijgen, ieder evenveel schreden zetten naar de ander toe.’ Maar o wee als een van de twee heel kleine stappen zou nemen en op die manier de ander zou dwingen de afstand te overbruggen.

Philippe Huybrechts, glacioloog:

Ik hoorde onlangs kustburgemeesters zeggen dat de opwarming meer terrasjesweer betekent. Zij lijken niet te beseffen wat er op hen afkomt. Een opwarmende Noordpool heeft een directe impact op onze kust, op de Antwerpse kaaien, waar het water steeds zal stijgen en stijgen.

(De Morgen)

Overstekend pils

pils

Pas op! Overstekend pils op de Parade in Den Bosch. Foto © Jan van de Ven


Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

‘Generatie-egocentrisme’

anmorgen hoorde ik in Vroege Vogels, een radioprogramma over natuur en milieu van BNN-VARA, dat op zondagmorgen maar liefst drie uren op NPO1 in beslag neemt, wat niet altijd meevalt, zeker in vakantietijd, een nieuw woord. Of eigenlijk is het meer een uitdrukking, want zonder koppelingsstreepje is het niet leesbaar: generatie-egocentrisme. Het kwam van de heer Copijn, misschien wel de eerste boomchirurg van Nederland en als ik het goed heb iemand van in de tachtig.

Meer op Manieren – Voorpagina hhBest

Radetzkymars als treurmuziek voor een tijdperk

Boekbespreking door Sante Brun


T ijdens het lezen van dit boek heb ik hem enkele keren gedraaid: de Radetzkymars, zoals uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker op Nieuwsjaarsdag – een teken dat de K und K Oostenrijks-Hongaarse monarchie weliswaar dood is, maar het heimwee ernaar springlevend, vleesgeworden in het gedweeë Weense Spitzbürgertum, dat braaf klapt op het trage ritme van de beroemde mars van Johan Strauss Vater.

En het leeft, of leefde, niet alleen in Oostenrijk; in 1980 bezocht ik de grensstad Sopron in Hongarije, waar de stadsgids trots vermeldde dat het Kaiserlich & Königliches Reich weliswaar formeel niet meer bestond, maar dat Hongarije, uiteraard als grap, maar toch, er iets op gevonden had. Nog steeds K und K, maar nu in de betekenis van Kommunistisch und Kapitalistisch. (En vooral nationalistisch, zoals wij inmiddels weten.) Read the rest of this entry »

Word ook eens blij als een kind

Naar een leven van eenvoud

Nu het fijnstof wat is neergedaald, beter gezegd, zich lijkt te concentreren in Oost-Brabant en Noord-Limburg (en Kerkrade, zegt het kaartje bij het bericht) is het misschien even tijd om te bekijken hoe de nabije (en helaas ook de minder nabije) toekomst eruitziet.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

‘Voor de koffie koud wordt’

Boekbespreking door Sante Brun


ij mijzelf bespeur kawaguchiik een toenemende belangstelling voor de Japanse literatuur. Dat begon vele jaren geleden met de roman Stille sneeuwval van Junichiro Tanizaki. Op zich een vrij conventionele roman over het wedervaren van een Japanse familie voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals je opmerkt was dat boek in Nederlandse vertaling beschikbaar. Dat is lang niet altijd het geval – uiteraard wel met Haruki Murakami, een vruchtbare schrijver die bepaald géén conventionele romans schrijft, maar diepzinnige boeken vol wonderlijke verschijnselen, die niettemin perfect passen bij Japan, dat geheimzinnige, ondoorgrondelijke eilandenrijk in het Verre Oosten.

Read the rest of this entry »

Succesvolle coronaproef bij infobijeenkomst Best

Vorige week was er een informatiebijeenkomst voor (toekomstige) bewoners van de Bestse wijk Dijkstraten. Die waren uitgenodigd om kennis te maken met de plannen om de wijk woonrijp te maken. Dit gebeurde in 5 blokken van 45 minuten. Zo konden de mensen zien hoe de wegen, parkeergelegenheden en de verlichting in hun toekomstige woonomgeving eruit komen te zien. Door de gemeente, de aannemer en de bewoners is deze bijeenkomst goed ontvangen, meldt de gemeente Best.

Ouwe jongens krentenbrood

Ben het niet gauw eens met Marianne Zwagerman en allerminst gecharmeerd  van haar triomfantelijk stemgeluid op BNR Nieuwsradio, maar vanmorgen schoot ze in mijn ogen toch raak met haar kritiek op de journalistieke aanpak van Mark Rutte, zondagavond in OP1. Verbroedering titelde zij en dat was het, tussen de meer dan gearriveerde Jeroen Pauw en de MP. Ouwe jongens krentenbrood.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest