Archive for januari, 2020
Brittannia waves the rules
anavond 0.00 uur – 01.00 uur voormiddag Nederlandse tijd – gaat het gebeuren, nee, niet de ontknoping van De Slimste Mens, hoewel ik dat ook een gebeurtenis van groot belang vind, maar het vertrek uit de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk, het chic tragische restant van het Brits Imperium.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Doe mij maar Nazi Goering
Peter Stiekema
oor de (flauwe) grap bestelde ik vroeger bij de Chinees wel eens een portie Nazi Goering Speciaal. En doet u er maar een ijskoud Oostenrijks biertje bij, voegde ik daar aan toe. Kaltenbrunner bij voorbeeld. U ziet wel, geen zee gaat mij te diep. Maar bij gebrek aan goed geschiedenisonderwijs (lerarentekort, begrijpt u) moet ik een en ander misschien wel uitleggen aan de goegemeente. Nou, dat doe ik lekker niet.
Einde frietkot Maaskantje
Frietkot Maaskantje wordt frietzaak. Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl – Voorpagina hhBest
Taalgevoel
aalgevoel, dat is zoiets als een absoluut gehoor voor muziek. Ik ben ermee behept en heb dat van mijn vader en die zei altijd dat hij het weer van z’n moeder had. Zij werd geboren in het midden van de negentiende eeuw en werd 93. Zou volgens mijn vader honderd zijn geworden, was ze niet in een rioolput gevallen, of ongeval van vergelijkbare soort.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Overal druk
e Zeeuwse en West-Brabantse kranten melden het voor de volledigheid: het wordt steeds drukker en onveiliger op de plattelandswegen. Als ik zoiets lees, denk ik: waar niet?
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Het wordt nog heel gezellig op aarde
en meteoriet ter grootte van een stadsbus knalt neer op de aarde. Is al eens vaker gebeurd en de uitwerking ervan was wel iets anders dan een graadje warmer of kouder. Binnen enkele dagen zal een dichte stofwolk rondom de gehele aardkloot hangen, die er tientallen jaren over doet in zijn geheel neer te dwarrelen. In die tijd treedt een winter in zoals we, als mensheid, nog nooit hebben meegemaakt: vele jaren temperaturen van een eindje onder nul. Er groeit niets meer, wat niet is omgekomen bij de inslag zal binnen korte tijd sterven door honger en kou. Alleen enkele diersoorten die lang zonder voedsel kunnen, hebben de kans de overleven. En opnieuw te beginnen. Hond, omgekomen in Pompeï, 79 naChr.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Oud-Bestenaar PAM Cornelissen (1934-2020)
Je hoorde of zag de laatste jaren niets meer van hem. Toch was hij een zeer bekende Bestenaar. Hij overleed vorige week op 86-jarige leeftijd in het Belgische Essen: ir. Peter A.M. Cornelissen, sinds zijn kamerlidmaatschap voor KVP, resp. CDA (1967-1982) doorgaans aangeduid met PAM. Hij had een buitengewoon actief leven, vooral als politicus, dat begon met het raadslidmaatschap in Best, van 1966 tot 1974. Foto Wikipedia –>
Terug in de tijd met een heerlijke Franse komedie
Sante Brun
‘In welk tijdperk zou je willen leven?’
‘Het stenen tijdperk.’
‘Waarom?’
‘Toen had ik nog wel eens seks met mijn vrouw.’
Victor Drumond (gespeeld door Daniel Auteuil) illustrator en gedesillusioneerde zestiger, ontmoet Antoine, filmregisseur die een gloednieuw verdienmodel ontwikkeld heeft: hij gebruikt bestaande decors, collecties kleding en andere voorwerpen uit de kringloop en acteurs die wel iets willen bijverdienen om mensen terug te ‘toveren’ naar een door hen gewenst tijdperk: het oude Romeinse Rijk, het China van de Middeleeuwen, het Franse hof in de negentiende eeuw – en dus eventueel ook het stenen tijdperk.
Best op 1 januari net geen 30.000 inwoners
Wat iedereen verwachtte, namelijk dat Best op 1 januari minstens 30.000 inwoners zou hebben, is net niet bewaarheid: het werden er 29.999.
De Bestse bevolking groeide in 2019 met 178 personen, dankzij een geboorteoverschot van 1 en een positief migratiesaldo van 177. Details op de gemeentelijke website.
Fellini 100 jaar: het leven is noch mooi, noch zoet
Sante Brun
andaag honderd jaar geleden werd Federico Fellini geboren, daar hoort een stukje bij. Bij gelegenheid van die verjaardag keek ik, voor het eerst sinds vele jaren, nog eens naar La Dolce Vita. Ik had de film zo lang geleden voor het laatst gezien dat ik hem was gaan verwarren met Boccaccio 70, maar dat kwam doordat in beide films Anita Ekberg optrad, die het niet zozeer van haar acteertalent moest hebben als wel van haar weelderige boezem. In Boccaccio 70 komt de scène voor waarin Anita, rustend op haar rechterelleboog, in de linkerhand een groot glas melk, met daarboven de tekst in neonletters: ‘Bevete più latte’, drink meer melk, dus. In La Dolce Vita is Anita een Amerikaanse actrice die met Marcello Mastroianni – die een roddeljournalist speelt die toevallig ook Marcello heet – door nachtelijk Rome wandelt en daarbij in de Trevi-fontein klimt.
Zeepbellenkunst
Zeepbellenkunst op het Kerkplein in Den Bosch Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl – Voorpagina hhBest
Negen maal negen
egenen die mijn stukjes lezen zullen hebben opgemerkt dat ik soms wel eens laat ergens achter kom.
Bijvoorbeeld: ik ben in november 81 jaar geworden, en dat is negen maal negen, zegt mijn cijferzieke brein. (Ik kan enorm goed hoofdrekenen.)
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
De Totale Gekte
Nieuw in Amsterdam: de straatnaamdisclaimer. pic.twitter.com/TNyZjjaglb
— Patrick Meershoek (@PMeershoek) January 18, 2020
Tekstverwerking en andere onzin
isteren had ik een tijdje gewerkt aan een mooi stuk waarin ik aan de hand van veertig jaar ervaring in de tuin waterdicht kon aantonen dat er ‘iets’ aan de hand moet zijn met het klimaat. Toen ik bijna een A4-tje vol had verdween voor mijn verbijsterde ogen de gehele zojuist getikte tekst en bleef ik gefrustreerd naar het beeldscherm loeren. Ik werk al vele jaren met Word en een van de ervaringen die ik heb opgedaan is dat dit weliswaar wel eens gebeurt, maar geen nood: de tekst is automatisch ergens opgeslagen en kan worden opgehaald.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Slapstick in de vrolijke Koreaanse samenleving
Sante Brun
e familie Flodder op zijn Koreaans, al gaat de vergelijking wel een beetje scheef, zoals alle vergelijkingen. Ik heb het over de succesfilm Parasite, en parasieten zijn er veel in Zuid-Korea, handig gepresenteerd door regisseur Bong Joon Ho.
De familie Kim woont in een vervallen souterrain (maar wel beter dan een echte kelder) en heeft moeite de eindjes aan elkaar te knopen met het vouwen van pizzadozen. Ook de eindjes van het internet – het kost veel inspanning om de Wifi van restaurants in de omgeving op te pikken voor de mobiele telefoons van de familie, alleen boven de hoog aangebrachte WC lukt het een beetje.
Advies van een van de beste stuurlui
ok handsfree appen’ (de kenners zien meteen: dat kèn niet) ‘is levensgevaarlijk’.
‘Geld afpersen via internet wordt steeds gewoner’.
‘Driekwart appt gewoon op de fiets’.
‘Vorig jaar meer met de plane op vakantie dan met de car’. (Vorig jaar gemiddeld dríe (3) keer.) En 3 procent meer dan het jaar ervoor.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
1917, de film als game
Sante Brun
et verhaal lijkt sterk aangepast aan de voorgenomen wijze van opnemen van de film. Het gaat over de met veel applaus ontvangen film getiteld 1917 en de manier van opnemen lijkt grotendeels voortgevloeid uit de gaming wereld. Met spectaculair resultaat.
Het is 1917, het bloedigste jaar van de Eerste Wereldoorlog en we bevinden ons in de loopgraven van het Britse leger in Noordwest Frankrijk, omgeving Bapaume. De plotseling teruggetrokken Duitse troepen hebben alle telefoonlijnen van de Britten doorgesneden; op regimentsniveau wordt inmiddels duidelijk dat enkele verderop ingegraven bataljons in de val zullen worden gelukt door de Duitsers, die zich alleen maar in schijn hebben teruggetrokken, maar op een strategisch punt de Britten opwachten.
Telefoontjesliefde
k begin deze column met het citeren van een versje dat ik eerder deze week op mijn website heb gezet:
de tiener had een meisje
en vroeg haar voor ’n ijsje
maar de liefde was niet gewoon
liep slechts via de telefoon
weg was opeens het meisje
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest