Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2019
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archive for december, 2019

Fotograaf Mitch Epstein in Museum Helmond

epstein

De bezoeker voelt zich nietig bij het grote formaat beeld van Mitch Epstein.
Foto Isabelle Woudsma


Anja van den Akker

Vijftig foto’s uit vier vermaarde series van de bekende Amerikaanse fotograaf Mitch Epstein zijn door Museum Helmond samengebracht in de expositie ‘In Time’. Deze titel verwijst niet alleen naar het ‘juiste moment’ van de opnames, ofwel het vastleggen van een eenmalige gebeurtenis. Epstein plaatst alles in een breder perspectief.

Meer op Brabant CultureelVoorpagina hhBest

De weg naar 20

nieuwjaar

Tekening Ben van Kempen


 

What do you want to do ?

New mail

Quatre mains

Naar school om iets te leren

Als rechtgeaard grootvader ga ik op twee dagen van de week naar de basisschool van twee kleinkinderen, ten einde ze mee te nemen naar huis – de ouders werken beiden, omdat ze dat allebei graag doen en omdat het nodig is omdat het voor hen, zoals voor heel veel mensen in een rijk land als Nederland niet mogelijk is van het inkomen van één persoon een gezin te onderhouden.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

‘The two popes’, eerlijke film over r.-k. crisis

The-Two-Popes

De eerste ontmoeting tussen Benedictus XVI en kardinaal Bergoglio (de latere paus Franciscus) in de tuinen van het zomerverblijf Castel Gandolfo loopt uit op een twistgesprek. Beeld uit de film The two popes, nu op Netflix te zien.


e crisis in de Rooms-Katholieke Kerk (misbruik, vastgeroeste opvattingen over het celibaat, de positie van de vrouw, homoseksualiteit) krijgt op een buitengewoon indringende manier gestalte in de Britse film The two popes van de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles.

Read the rest of this entry »

De ontroering van De Avonden

revemdat ik snel terug wilde naar Ulysses heb ik De Avonden in drie dagen uitgelezen. In die drie dagen ook nog het kerstfeest gevierd in familiekring en Love Actually gekeken, inclusief toch zeker een uur reclame, gewoon, om me te verkneukelen met deze best gemaakte kerstfilm die alweer zestien jaar oud is en niets aan rauwe ontroering heeft ingeboet.

Gerard Reve in de tijd dat hij De Avonden schreef –>

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Zoals alleen mannen kunnen zingen

grimbergen

De abdijkerk van Grimbergen was even een uitwijkhaven van de plaatselijke kerstmarkt. Beeld YouTube


Wat je niet zomaar zult horen, als alternatief voor de ‘muzikale’ kerstrimram die over ons wordt uitgestort, is het Gregoriaans, het middeleeuwse gezang van monniken, toegespitst op het moment van het ‘kerkelijk jaar’. Je moet ervan houden. Ik in elk geval wel, terugdenkend aan een gang met mijn moeder door de berijpte oprijlaan naar de Benedictijner Sint-Paulusabdij in Oosterhout. Ja, ‘n Kerstmis die een beetje wit was.

Read the rest of this entry »

Laat je niet opjagen

e Brabantse kranten citeren vandaag de eigenaar van drie supermarkten in Oss, die zijn personeel in elk geval op eerste kerstdag vrijaf geeft. Mooi meegenomen. Zijn motivatie: ‘Volgens mij heeft de consument voldoende gelegenheid om de boodschappen te doen. Er moet ook eens een rustmoment zijn .’

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Kerstboom met knipoog

kerstkaart_ben

 

Een kerstwens, getekend

door de Leidse

kunstenaar

Ben van Kempen

What do you want to do ?

New mail

Onderhoudende tragiklucht

april-may-juneSante Brun


e ‘vrolijke familiefilm’ April, May en June is een beetje aangekondigd als een feelgoodfilm, of anders desnoods als een ‘familiefilm met een lach en een traan’. Ik zou er eerder een nieuw woord voor willen gebruiken: een tragiklucht.

Moeder Mies van vier inmiddels meer dan volwassen kinderen (gespeeld door Olga Zuiderhoek), alle vier met een ‘eigen’ vader, roept haar drie dochters bij elkaar en deelt hen plompweg mee dat ze uitgezaaide longkanker heeft en uitbehandeld is en op haar aanstaande verjaardag geëuthanaseerd zal worden. ‘Ik ga dood.’

Read the rest of this entry »

Vroeger was alles beter

Het lijkt mij dat de tijd is aangebroken voor een Wort zum Sonntag. Want zo tegen het einde van het jaar, op dagen die niet zo somber zijn als gebruikelijk in dit seizoen, bekruipen mij onheilspellende gevoelens.

In de jaren dat ik ijverig mijn stemplicht vervulde, stemde het hele land op partijen die serieuze parlementariërs afvaardigden die hun taak, zo goed mogelijk voor hun achterban op te komen, serieus namen. Het waren overzichtelijke tijden, want de mensen stemden steevast op de partij waar ze de vorige keer ook op gestemd hadden, tevens de partij waarop ze moesten stemmen van hun dominee, pastoor of vakbondsleider.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Belastingmoraal

moraal

Op naar een nieuwe ijstijd?

Peter Stiekema


Ons klimaat wordt beïnvloed door vele gebeurtenissen in het heelal, maar ook op de aarde zelf. De mens dicht zichzelf daar wellicht een te grote rol toe. De invloed van zon en maan op ons weer is aanzienlijk en er zijn waarschijnlijk meer kosmische machten aan het werk, waarvan we nu nog weinig, of helemaal geen, benul hebben.

Read the rest of this entry »

Op eerste kerstdag ‘44 sprak Hitler over zelfdoding

Na mislukken Ardennenoffensief

beevorOp eerste kerstdag 1944 sprak Adolf Hitler, waarschijnlijk voor de eerste keer, over zelfdoding. De Britse geschiedschrijver Antony Beevor heeft dit ontleend aan de memoires van zijn adjudant Nikolaus von Below (1980). Het was duidelijk dat het Ardennenoffensief, dat je gerust de laatste stuiptrekking van het Derde Rijk kunt noemen, was mislukt.’

Eerder die dag verzamelde Generaloberst Jodl, na een telefoontje uit België, de moed om tegen de Hitler te zeggen: ‘Mein Führer, we moeten de feiten onder ogen zien. We kunnen de Maas niet oversteken. Reichsmarschall Göring verkondigde dezelfde avond: ‘De oorlog is verloren’.

Read the rest of this entry »

Nederland was vol in 1950

Peter Stiekema


Recente voorspellingen van de bevoegde instanties wijzen erop dat het aantal inwoners van dit land rond 2030 met ongeveer 1 miljoen stuks zal zijn gegroeid tot pakweg 19,5 miljoen. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer 100.000 per jaar, voor het grootste deel niet-westerse asielzoekers, zo’n 50.000 per jaar. De overige toevloed wordt toegeschreven aan een geboorteoverschot en een groei van het aantal arbeidsmigranten uit ontwikkelde landen.

Er wordt nu relatief verbaasd opgekeken van deze getallen, maar ik heb ze in eerder verschenen recente columns al eerder genoemd, zei hij bescheiden.

Read the rest of this entry »

‘Wat zou u doen?’(2)

lke week lees ik met genoegen dat rubriekje – soms ontleen je er zelfs iets aan voor je eigen praktijk, als iemand komt met een originele oplossing van het wekelijks probleem.

Niet elke week, maar toch wel opvallend vaak, krijg je een probleem onder ogen waarvan je denkt: we hebben de bodem van dit putje bereikt, erger kan het niet meer worden. Ik bedoel dan de niksheid van het probleem, zoals dat waar ik in deel 1 van deze saga op wees, of, beter nog: een probleem waarvoor geen oplossing bestaat en dat alleen maar kan eindigen in echtscheiding of een nog radicalere oplossing in de relationele sfeer.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

‘Wat zou u doen?’

en paar keer geprobeerd ook een bijdrage te leveren, maar je hebt alle begrip: er komen wel duizend reacties binnen en je kunt ze niet allemaal plaatsen.

Ik heb het over de rubriek Wat zou u doen? In het Volkskrant Magazine.

En toch vind ik dat zonde, dat ik nooit eens mag meepraten. (Ja. Ik weet het, twee keer proberen is geen teken van groot doorzettingsvermogen. Maar ik ben wel iemand met een snel gekwetst ego. Misschien kan ik zelf een keer een vraag stellen. Ik overweeg. Er is kennelijk niet veel voor nodig.)

Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest

Flashmobs kunnen je een geluksgevoel geven

hallelujah

Halleluja van Handel tussen het winkelend publiek, door 53 miljoen mensen gehoord en gezien. Beeld van YouTube.


Waarom zien en horen we, althans in ons land, eigenlijk nauwelijks flashmobs meer. Wat is dat nou weer? Ik citeer even de online-encyclopedie Wikipedia: ‘Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet en dus ook mobieltjes. Het aantal deelnemers staat niet van tevoren vast; hoe meer deelnemers, hoe succesvoller de flashmob.’ Einde citaat. Ik geef in het vervolg van dit stukje wat tips, in het bijzonder over het gebruik van YouTube en andere apps op je smart-tv. Plus een kerstcadeautje, want flashmobs kunnen je een geluksgevoel geven. En dat kunnen we in deze turbulente tijd goed gebruiken.

Read the rest of this entry »

Jeremy Corbyn vermorzeld

Peter Stiekema


Boris Johnson heeft Jeremy Corbyn met huid en haar opgevreten. Zo’n eclatante zege voor de Conservatieven zal de ijdele Boris zelfs in zijn stoutste dromen niet hebben verwacht. Aan de andere kant, Labourleider Corbyn had in zijn hele campagne geen verhaal en deed er vaak tijdens interviews vooral een soort van mysterieus zwijgen toe. Geen enkele concrete uitspraak pro of contra een Brexit gehoord van Jeremy, die er al een tijdlang uitzag of hij door een trein reclame=kersttrucks van Coca Cola was overreden.

Read the rest of this entry »

Pauw en zo

pauw