Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2019
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

De klop op de deur

 

D_quotee klop op de deur.’ Nee, niet de roman van de vergeten schrijfster Ina Boudier-Bakker maar het afstemsignaal waarmee de BBC in de Tweede Wereldoorlog haar nieuwsuitzendingen placht te openen. Stel je eens voor, je luisterde stiekem, want de Duitsers hadden dat streng verboden en iedereen moest zijn radio inleveren (wat natuurlijk niet iedereen deed). Ergens in de kelder, op zolder, in een kast of onder een luik onder de grond. En dan klonk dit ‘n stuk of zes keer achter elkaar: pô-pô-pô-pom… Zo:

 

Dat was spannend, hoopgevend, zo van we komen eraan. Het dreef de Duitse bezetter (die trouwens niet naliet, de zenders van de geallieerden flink te storen) tot razernij, zo stelden ouderen onder ons dat zich voor.

Zo luisterde de wereld met gloeiende oren naar de eerste speech van <- Winston Churchill als Prime Minister in het Lagerhuis op 13 mei 1940, na de Duitse inval in Nederland, België en Frankrijk: “Blood, Toil, Tears and Sweat” (YouTube). ‘Haha, de bulldog laat z’n tanden zien,’ zei mijn vader. Indeed, ‘We never surrender’

Zie ook mijn biografie-bespreking Hij was ook onze hoop

Mocht je het klopmotief van de BBC al of niet herkennen, hier is voor alle zekerheid de bron:

Dat maakte het voor de Duitsers nog een graadje erger: het begin van de Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven, een van de grootste Duitse kunstenaars ooit. pô-pô-pô-pom

Voorpagina hhBest

Reageer