Abdij van Orval, mooi bewaard religieus erfgoed
De ruïne van de Cisterciënzer abdij van Orval in de Belgische Ardennen (13e-14e eeuw) en haar twintigste-eeuwse versie. De foto’s komen op groter formaat terug in het vervolg van dit artkel.
ngetwijfeld tot het mooist bewaarde religieus erfgoed in de Belgische Ardennen behoort de Cisterciënzer abdij van Orval. Het complex ligt in de streek die naar de Semois is genoemd, de rivier die ook door de stad Bouillon stroomt. Langs de autosnelweg Luxemburg-Brussel staat een groot bord met de woorden: ‘Hier heeft de tijd stil gestaan’ en door het landschap van de Semois zwervend valt dat zeker te beamen. Hoewel, de Netflix-serie La Trêve laat iets heel anders zien. Fictie, maar toch…
Opvallend aan de abdij Notre Dame van Orval is het nagenoeg ontbreken van commerciële activiteiten, afgezien van de niet te bezoeken brouwerij en kaasmakerij. Geen horeca, geen verblijfsaccommodatie in de directe omgeving, behalve de door de regel van Benedictus voorgeschreven gastenverbljven in het klooster. Wel veel gratis parkeerruimte.
Alleen de goed geconserveerde abdijruïne uit ca. 1300 die resteert na de verwoesting in 1793 door Franse revolutionairen is te bezoeken. (foto: de kerk; het artikel gaat daaronder verder.)
De bouw van de nieuwe abdij heeft in de eerste helft van de vorige eeuw maar liefst 22 jaar geduurd, maar het resultaat mag er ook wezen. Het fraaie, door de revolutionairen ernstig beschadigde Mariabeeld tegen de buitenmuur van de voormalige kapittelzaal heeft – triomfantelijk – een sterk in het oog vallende pendant gekregen tegen de voorgevel van het nieuwe klooster. Zie onderstaande foto’s.
De door Franse revolutionairen in 1793 beschadigde madonna met kind (detail).
De in de vorige eeuw gebouwde, nieuwe abdij van Orval met Mariabeeld in de nis links.