Archive for april 8, 2019
Het niet zo rijke Roomse Leven
et kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk is de laatste jaren zo op de voorgrond komen te staan dat de gedachten aan het Rijke Roomsche Leven, zoals in 1963 geschetst door Michel van der Plas, bijna zijn verdwenen. Evengoed De Lachende Kerk van de katholieke cabaretier Fons Jansen. Wat zij vertelden was allemaal waar, maar los van dat misbruik, niet alles.
Van der Plas en Jansen kwamen uit ‘de hogere klassen’, zoals ook de schrijver Godfried Bomans. Intellectuelen die keken door de bijpassende bril. Het roomse leven was niet altijd zo rijk, laat staan dat het voortdurend lachen was geblazen. Vanuit dat totaal andere gezichtspunt en aan de hand van het leven van haar grootmoeder, schreef Ineke van Pelt haar boek: Mijn Rooie Roomse Oma.
De geluksmachine staat aan!
om nou maar, niet zo woedend zijn, niet bijna in huilen uitbarsten, gewoon naar buiten kijken en verdrinken in Magnolia stellata die wel een weelderige slagroomtaart lijkt, rozemarijn die duizenden hemelsblauwe bloemetjes aan lange prachtig groene takken rijgt, narcissen in vele tinten geel en wit die opkomen op plaatsen waar je ze nooit hebt geplant, ordinair rode tulpen die opkomen op plaatsen waar je ze wèl hebt geplant, blauwe druifjes die hele stukken tuin een ordinair soort blauw waas geven, de judasboom die een totaal waanzinnige bloei laat zien, Ribes odoratissima die de geur van een ouderwets damesparfum verspreidt, de haagbeukheg die al helemaal fris groen is. En al die andere dingen die de komende maanden de tuin en wijde omgeving omtoveren tot een echte geluksmachine.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Firma Turner, een opmerkelijk jubileum
Tutu gemaakt van zooltjes uit balletspitzen door Linda Molenaar. Foto Isabelle Woudsma
Anja van den Akker
et drie inmiddels overleden kunstenaars als leidraad, blikt de Helmondse Cacaofabriek in de expositie ‘Firma Turner’ terug op een turbulente historie. Die omvat twintig jaar kunstenaarscollectief DE nederlandsche CACAOFABRIEK (1993-2013). Sinds vijf jaar heeft Cacaofabriek een all-in vorm: filmhuis, poppodium, horeca, expositie- en bedrijfsruimten onder één dak. Van de achthonderd kunstenaars die hier exposeerden, tonen er nu vijfentwintig hun oude en soms nieuwe werk.
Meer op Brabant Cultureel – Voorpagina hhBest