Archive for februari, 2019
Peter van den Baar, oud-wethouder Eindhoven:
Kijk je wat verder, dan zijn Veldhoven met ASML, Best met Philips, voldoende bouwgrond en Ekkersrijt voor Eindhoven belangrijker dan ‘Astrix en Obelix’-Nuenen.
(Eindhovens Dagblad)
Lang leve de KLM
Peter Stiekema
nze EU-bondgenoot Frankrijk heeft het vandaag de dag niet zo niet zo op Nederland en zijn regering. Terwijl Macron en de zijnen snode plannen hadden gesmeed om de machtsovername binnen het Nederlands-Franse concern Air France-KLM te verzekeren, bleek Nederland ineens een fiks pakket aandelen te hebben gekocht. Zonder overleg notabene. Wat denken die Hollanders wel? Zou je ze niet, moeten Macron en de zijnen hebben gedacht. Dat doe je toch niet als je samen in de EU moet functioneren? Waar wij Fransen toch de algemene leiding hebben? Laten ze daar in dat kleine kutlandje eindelijk eens naar ons luisteren. Of moeten we de Gele Hesjes soms naar ze toesturen? Wij weten het immers het beste.
Colette gaat naar Parijs
Sante Brun
an Sidonie Gabrielle Colette heb ik, schandelijk genoeg, nog nooit iets gelezen. Gehoord of gelezen over haar, dat had ik wel, al is ook dat lang genoeg geleden om me er niets van te herinneren. Wie leest er tegenwoordig, buiten Frankrijk uiteraard, nog Franse literatuur? Ik ken in mijn omgeving niemand, nou misschien Emile H., die ik wel eens over Paul Verlaine heb gehoord. Maar dat is een dichter en opnieuw die vraag: wie leest er tegenwoordig nog wel eens Franse gedichten?
Een korte speurtocht op internet levert op: dat er wel enkele boeken van Colette tweedehands verkrijgbaar zijn, althans in Nederlandse vertaling. Verder, ook voornamelijk tweedehands, in het Duits, Engels en Italiaans. Bij de Franse Amazon is een deel van haar werken in het Frans – ze schreef een veertigtal romans – nog wel verkrijgbaar. Weinig meer te merken van deze vrouw die in 1954 een staatsbegrafenis kreeg.
Kleuters en sleutels
ls je een saai leven zonder veel verrassingen leidt, dan kun je het beste een paar kleinkinderen nemen. Kost geen enkele moeite, en je hebt er een aantal jaren veel lol van.
Onze kleindochter van 5 jaar heeft ‘een afspraakje’ met een klasgenootje en dat tweetal komt, omdat het woensdagmiddag is, bij ons, de grootouders. Verwacht minstens leven in de brouwerij.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Knotten
Vrijwilligers van het Brabants Landschap knotten wilgen en eiken langs het Dooibroek en het Sterrenbos in Sint-Michielsgestel. Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl
Gefeliciteerd, Alexander Pechtold
Peter Stiekema
lexander Pechtold heeft een nieuwe baan. Gefeliciteerd. Hij is voorzitter van een naar hem genoemde commissie die moet gaan voorkomen dat voor ons land unieke kunst naar het buitenland wordt verkocht. Dit naar aanleiding van de verkoop van een tekening van Rubens door prinses Christina voor 7,2 miljoen euro. Nederlandse musea hadden ook belangstelling, maar het kunstwerk is in ons land niet te koop aangeboden en de prijs werd op de veiling in de VS te hoog voor de vaderlandse bieders. Ja, prinses Christina (vroeger heette ik Marijke en kon ik niet goed kijke en nu heet ik Christien en kan ik nog weinig zien) weet wel waar ze moet zijn als er iets te verdienen valt, of het nou gaat om de verkoop van kunst of om het ontwijken van belastingen.
Bombardement Nijmegen: de laagvliegers waren er echt
ver het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944 schreef ik in februari 2005 het volgende: ‘Een misverstand dat ik lang heb gekoesterd: dat ik samen met mijn oudste zus (toen 14, nu alweer veertien jaar dood) in ons ouderlijk huis uit het raam van de dakkapel aan de voorkant hing, en uit westelijke richting laag duikende vliegtuigen zag aankomen.’
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Verliefd op Cuba & Bergman
Sante Brun
ls je, zoals ik, nooit op Cuba bent geweest en alleen de clips kent van de Buena Vista Social Club, die zou, als allereerste inleiding in dit grote Caraïbische eiland, dat al een jaar of zestig een, laten we maar zeggen: teruggetrokken bestaan leidt als enige communistische land direct onder de kust van de Verenigde Starten, die zou misschien de film Verliefd op Cuba eens moeten gaan zien, en daarmee op het idee worden gebracht eens serieus te overwegen er een vakantie door te brengen. En hoe dat (niet) te doen.
Deze film, geheel in de stijl van Johan Nijenhuis (bijvoorbeeld Toscaanse Bruiloft) is een feel good film, waarbij feel good ook vertaald kan worden als ‘niets aan de hand’, dus buiten een paar portretten van Fidel Castro en een korte scène die hint in de richting van voedselschaarste merk je weinig van het communisme.
Schetsend tussen de deuren
Marinus Theodorus van Nistelrooy maakt door de deuropening van de trouwzaal een schets van het fraaie trappenhuis van museum Jan Cunen in Oss. Foto © Jan van de Ven.
Meer op beeldenstormer.nl
Kritisch maar niet té
et CU-raadslid Aaldert van der Vlies in Best liet zich rond de laatste jaarwisseling in ‘n soort dankwoord aan het adres van de redactie van het weekblad Groeiend Best voor de hem regelmatig toegewezen ruimte ontvallen dat hij van de redactie ‘best kritisch mocht schrijven, maar niet té kritisch’.
Het hier gehanteerde criterium is te lachwekkend om het toch al sleetse, want te pas en te onpas gebruikte begrip ‘vrijheid van meningsuiting’ van stal te halen. Je zult maar aan een ‘einddesk’ zitten, zoekend naar de maatstaf voor al dan niet aanvaardbare mate van kritiek.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Narcissus
Knobbelzwaan bewondert zichzelf nabij parkeergarage Sint Jan in Den Bosch.
Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl
Procederen tegen jezelf
Wie zoekt dit even uit? pic.twitter.com/op68GZ4f54
— hhBest (@ecluse) February 15, 2019
Sint Franciscus en de Franse atoombom
recies zevenenhalf jaar, te beginnen op 1 januari 1960, werkte ik bij dagblad De Gelderlander in Nijmegen en werd ik van een schuchtere net met groot verlof gestuurde dienstplichtige – ik had het tot korporaal geschopt – een min of meer ‘volleerde’, wat dat dan ook destijds betekende en nu betekent, dagbladjournalist, met een sterk accent op regionale journalistiek. Dat hield bijvoorbeeld in dat wij dagelijks een denkbeeldige abonnee, Tante Riek in Zieuwent voor ogen dienden te houden. Tussen die bedrijven door had ik al wel op een luchtmachtbasis bij Bordeaux (Marignane?) de Franse atoombom mogen aanschouwen, een raketvormige pijp van een meter of twee lang en dertig centimeter doorsnee. En wit, Spierwit. Geheel onnozel was ik dus al niet meer.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhbest
Pyrrusoverwinning?
en Pyrrusoverwinning is een zege, die achteraf wel eens verloren zaak zou kunnen blijken. Jammer – voor de gemeente Nuenen – dat ik zo’n overwinning zie aankomen, nu het zo goed als zeker is dat Provinciale Staten van Noord-Brabant op 22 februari een fusie van deze randgemeente met Eindhoven zullen afwijzen.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Hoe groen kan een recreatieboerderij zijn?
‘We gebruiken zo min mogelijk plastic. Daarom zijn er in de tenten geen plastic bordjes maar echt servies van de brocante dat nog goed is voor een tweede ronde. Houten tuinmeubilair uit eigen atelier. Vijf accommodaties hebben een droogtoilet. Gebruik van natuurlijke verf, hout uit het bos en leem in de vakantiehuizen. Het ecologische zwembad heeft een natuurlijke waterfilter en dus geen gebruik van chloor.’ Mijn dochter Mariken over haar en Ron’s recreatieboerderij Brénazet in Midden Frankrijk. Hoe groen kan zo’n vakantieoord zijn? Er zullen zeker wel weer mensen zijn die kritische noten/vragen kunnen plaatsen, maar ze zeggen niet meer dan dat ze ‘proberem’ en ik geef dit ‘schaamteloos’ even door. brenazet.nl