Archive for december, 2018
Overdonderend…
Bezoeksters van de tentoonstelling temidden van de foto’s van Thijs Wolzak in het Designmuseum Den Bosch. Foto © Jan van de Ven
Jan van de Ven
Voor elk van de uitvergrote (en uitgelichte) foto’s van thijs wolzak staan stoelen of bankjes. je gaat er zitten, alleen of met andere tentoonstellingsbezoekers – die je vaak helemaal niet kent – en het voelt in het Bossche Designmuseum alsof je op visite bent in het huis van de geportretteerde.
Het ultieme machogedrag
uurwerk is een mannending. Eigenlijk weten we dat allang, maar een onderzoek van het Eindhovens Dagblad heeft dat weer eens bevestigd. Twee op de drie vrouwen gaan zo ver in hun afkeer, dat ze achter een totaal verbod zouden staan.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Schilderij in de polder
Je fietst door het landschap en ziet ineens een beeld dat je doet denken aan het werk van een bepaalde kunstschilder. Ik heb dat wel vaker. Zo dacht ik op deze plek op dit moment: als Kees Bol (1916-2009) hier had gestaan, had-ie ’t zo geschilderd. De plek is de Keerdijk in Den Dungen. Tekst/foto Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl – Voorpagina hhBest
Hugo Camps, journalist en columnist:
Het loon van Phillip Cocu kan oplopen tot 4 miljoen euro per jaar. Moet je dat, Anderlecht zijnde, willen? Er is veel exorbitant in het voetbal, maar 4 miljoen voor een poldertrainer tart de verbeelding.
(Het Laatste Nieuws) Voorpagina hhBest
Vergeten traditie: herdenking kindermoord
Soldaten van koning Herodes zoeken in Bethlehem en omgeving naar jongetjes onder de twee jaar, om hen te vermoorden. Op de achtergrond is de slachting aan de gang. Ontroerend is het beeld van het jongetje dat bescherming zoekt bij zijn vader. Onbekende, vermoedelijk Vlaamse meester. Brueghel?
De herdenking van de kindermoord in Bethlehem, die in de r.-k. kerk op 28 december plaatsvindt, is als profane viering totaal vergeten. Tot in het midden van de vorige eeuw liep tijdens Onnozele Kinderen het jongste kind in r.-k. gezinnen rond in de jas van pa, met diens hoed op en zijn pijp in z’n mond (!). Mocht ook bepalen wat er gegeten werd.
Spelen met vuur
Definitief einde van een journalistiek tijdperk
ij het bericht op de Limburgse onlinemedia waarin het overlijden op kerstavond van collega Jan Hendriks (81) werd gemeld, stond een foto van hem, met koptelefoon en al, als zanger van de muziekgroep Carboon, die tientallen jaren geleden met veel succes een nostalgische terugblik wierp op het inmiddels wel heel erg definitief afgesloten tijdperk van de steenkoolwinning in Zuid-Limburg. Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest |
Het orgel van Versailles
Prenez le temps de découvrir un instrument mystérieux et méconnu grâce à la web série en trois épisodes consacrée à l’orgue de la Chapelle Royale de Versailles.
Les organistes : https://t.co/gnGaVsQPHD
Le facteur d’orgue : https://t.co/RfTifnsF7p
L’orgue : https://t.co/Tq4NElbuuu pic.twitter.com/A8Og7izvqK— Chateau de Versailles (@CVersailles) 26 december 2018
Documentaires over het orgel van de koninklijke kapel in Versailles. Ondertiteling in Engels.
Sonnenaar
aatst zag ik een inwoner van Son (gemeente Son en Breugel) aangeduid als Sonnenaar. Zal wel kloppen, maar klinkt toch ‘n beetje raar. Verzin echter maar eens iets anders. Je kunt moeilijk terug naar de zestiende eeuw, toen een theoloog uit Son, genaamd Franciscus van de Velde zichzelf ‘herdoopte’ tot Franciscus Sonnius. Bekender is natuurlijk de humanist Desiderius Erasmus Roterodamus, die ongeveer in dezelfde tijd leefde. Dan hebben we nog bisschop Maarten Bouwens, ook uit die tijd, die werd geboren in Walik, een gehucht bij het Kempische Riethoven en als Riethovius of Rythovius door het leven ging.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Tien uur vertraagd door witte kerst in Oost-Europa
De zelfstandige Oirschotse transportondernemer Sebastiaan Klompers (27), gespecialiseerd in diervriendelijk vervoer, is tien uren verloren door een ‘witte kerst’ in Letland. De schade is voor zijn rekening. Sebastiaan hoopt onze ‘groene kerst’ thuis te zijn.
Meer over de problematiek van de Europese vrachtautochauffeur via Twitter – Voorpagina hhBest
Wenken voor een gezellig Kerstfeest
In deze donkere dagen voor Kerstmis is het gebruikelijk een boodschap te verkondigen van vreugde en liefde en van terugkeer van het licht en het uitzicht op een hoopvolle toekomst.
Maar nee hoor.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Het valt niet mee om een mens van de klok te zijn
Bij station Best, 21 december, de kortste dag van 2018, 08:30 uur
ls je nog een argument zocht tegen het houden van referendums: dat werd deze week geleverd door nota bene de minister van de referendumpartij D66, Kajsa Ollongren. Haar departement had een soort enquête georganiseerd naar de vraag hoe laat het voortaan zou moeten zijn.
Meer op SanteLOGie – Meer foto’s van de ochtendschemering in Best – Voorpagina hhBest
De kortste dag van 2018
De kortste dag van 2018, 21 december, 08:35 uur. Een auto rijdt richting Bestse Hoofdstraat. Dezelfde lichtomstandigheden zouden bij handhaving van de zomertijd om half tien gelden. Read the rest of this entry »
Prinsesselijke bevalling
Het woord prinsesselijk bestaat niet. Dan maar nieuw gemaakt, want een prins bevalt niet (tenzij hij wel bevalt, natuurlijk).
Mark Traa duikelt uit krantenarchieven vrijwel dagelijks curieuze berichten op en plaatst die dan op Twitter (@marktraa) Zoals dit –> ‘Januari 1938: de weg voor Paleis Soestdijk wordt afgesloten en het luchtruim gaat dicht zodat de geboorte van prinses Beatrix in alle rust kan plaatsvinden.’
Nadat die bevalling voorspoedig was verlopen, had in onze familie een heftig voorval (zo noem ik het maar) plaats.
Ann de Craemer, schrijfster:
Godverdommemiljaardenondeju!
(Maandblad Onze Taal) Voorpagina hhBest
De kerststal 2
Hoezo dat Jozef werd onthoofd
En van zijn waardigheid beroofd
De poes vond in de stal een lekker nest
En heeft meteen de boel bemest
Zo heeft zij ons die kool gestoofd
De kerststal 1
Cursus omgaan met Android meer dan welkom
Vondst: Heusdenhoutse kapel, bijna 90 jaar terug
Van mijn vriend Jan van H., inmiddels 87, kreeg ik het nieuwsblad Heusdenhout toegestuurd. Dat maakt melding van een opmerkelijke vondst, via Marktplaats, namelijk van een 90 jaar oud schilderijtje (20 x 30 cm, olieverf op paneel) van Anton Rovers (1868-1960), voorstellende de Sint-Annakapel. Die kapel, schreef ik eerder, neemt een voorname plaats in, in het hart van het voormalige dorp in de gemeente Nieuw Ginneken, dat nu een wijk van Breda is. De kapel bestaat 500 jaar en dat is onlangs uiteraard gevierd.
De ontdekker van het schilderijtje, Dolf Piederiet, geeft in genoemd wijkblad een uitvoerige beschrijving van zijn vondst, met gegevens over de maker, een in Leiden geboren reclame- en kunstschilder.
Interessant is ook het feit, dat Anton de vader was van de in Brabant bekende schilder (in 1939 winnaar van een kunstprijs van het Eindhovense Van Abbemuseum) Dio Rovers (1896-1990).
Lees ook: Ode aan de kapel – Voorpagina hhBest
Orde in chaos fietsenstalling station Best
De overdekte fietsenstalling bij het NS-station in Best wordt veel gebruikt. Toch blijven veel plekken onbenut. Dit heeft te maken met de indeling. Maar veel treinreizigers kiezen ook voor gemak en zetten hun fiets buiten in de tijdelijke stalling. Die barst daardoor weer uit zijn voegen. Daarom verandert de gemeente vanaf 7 januari de indeling van de stalling.