Priestertje spelen
“We speelden thuis altijd priestertje. Pa had ’n altaartje gemaakt, met alles er op en er aan. Vriendjes moesten de mis bijwonen en gingen graag ter communie, dan kregen ze pepermuntjes in plaats van hosties.” © Foto: Tongelre, 1952 (part.collectie) Info: https://t.co/qHuj3hLo83 pic.twitter.com/YpjCc4q03K
— BHIC (@bhicarchief) 18 oktober 2018
Het mooiste wat een katholieke moeder kon overkomen (vond althans mijn moeder) was dat een van haar zonen priester werd. Zo’n altaartje werd dan beschouwd als ’n soort stimulans. Niet dat het altijd werkte, want de broer die priestertje speelde werd beroepsmilitair en de jongen die soldaatje speelde ging naar het seminarie. Trouwens, zit dat jongetje op de foto niet stiekem een Suske en Wiske te lezen? Kwam ook voor.
Het fraaiste ensemble dat ik ooit gezien heb, was een heuse kapel achter de woning (tevens garen- en bandwinkel) van koster Johan van der Heijden in Ginneken, wiens zoon ook voor priester studeerde. Geen wonder trouwens: de koster kon immers beschikken over afgedankte kerkspullen.
Het volgende onderwerp van het BHIC zou wel eens ‘de eerste heilige mis’ kunnen zijn die een pas gewijde priester opdroeg in de kerk van zijn ouderlijke woonplaats. Een groot feest, met bruidjes en al, waaraan de hele parochie deelnam. Dit is nog maar enkele tientallen jaren geleden.