Archive for oktober, 2018
Floris Alkemade, rijksbouwmeester:
De investeringen voor van die grote velden vol zonnepanelen zijn ook zo groot, dat een soort van cowboywereld van snelle (buitenlandse) jongens de markt bepaalt. Winsten vloeien daarmee ook nog eens naar het buitenland.
(BN-DeStem)
Wat is er eigenlijk tegen contant geld?
oen ik de berichten las over de aanstaande maatschappij, die het moet doen zonder contant geld, dacht ik twee dingen: wat is er eigenlijk tegen en: ik doe dat zelf al zoveel als enigszins mogelijk.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Looppaden naar school
In het kader van de reconstructie van de Secretaris L. Jansenstraat en omgeving in Best zijn looppaden met kleurrijke tegels naar basisschool De Kiezel aangelegd. De tegels zijn door kinderen uit de groepen 5 en 6 zelf ontworpen. Femke en Pip mochten ze samen met wethouder Rik Dijkhoff onthullen. De gemeente Best vindt lopen de veiligste manier om naar school te gaan. Rechts: schooldirecteur Marjolein van Lieshout. Foto gemeente Best.
Enkele jaren geleden toonden wij het alternatief – Voorpagina hhBest
Kleuren op de markt
Complementaire kleuren (in dit geval bijna) zijn vaak een feestje in de zoeker van de camera. Foto © Jan van de Ven
Voorpagina hhBest
Het falende geheugen en zo nog het een en ander
Sante Brun
et Bureau van J.J.Voskuil heeft er op een eigenaardige manier behoorlijk ingehakt, ik zag op een gegeven moment overal verschijnselen die Voskuil ook beschrijft. Je gaat sommige mensen beter waarderen en andere meer wantrouwen, daar komt het op neer.
Maar daarna kwam Duitse Bruiloft van Pieter Waterdrinker, een tragikomische klucht die ook weer andere mensen en menselijkheden aan de orde stelde.
Verhuis maar naar de tropen
ie problemen heeft met zomer- of wintertijd: het beste is te verhuizen naar een subtropisch of tropisch land.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Wroeten in het verleden
unnen we ons niet beter bezig houden met het heden en de toekomst. Dit soort gedachten overvalt je als je nu weer kennis neemt van de roep om excuses aan de zogenaamde moffenmeiden – die trouwens bijna allemaal dood zijn. Nou vooruit, de nakomelingen dan.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Isabelle Woudsma, fotograaf
Er zijn al enkele foto’s van haar op hhBest geplaatst: Isabelle Woudsma. Deze freelance fotograaf gaat meer aan onze nieuwssite bijdragen, meestal in samenhang met producties van Anja van den Akker.
Isabelle is afgestudeerd in Fotografisch Beeld en Visuele Communicatie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht.
‘Kazerne’ Eindhoven stapt af van tijdelijkheid Dutch Design Week
Op de voorgrond geweven patronen van Rick Tegelaar. Links: met stroken rvs en folie creëren Jetske Visser en Michiel Mertens een waterval-effect. Foto Isabelle Woudsma
Anja van den Akker
Na elf jaar nu eens geen tijdelijk Dutch Design-evenement in de ‘Kazerne’ aan de Paradijslaan in Eindhoven. De nieuwe expositie, die sinds de opening van DDW is te zien, blijft op een enkele uitzondering na nog een paar maanden staan. Food, design, werken, slapen: alles grijpt in elkaar, luidt het concept van Kazerne. Dus ook van wat we daarbinnen beleven. “Maar één weekje design, dat werd toch onze grote ergernis”, aldus art director Annemoon Geurts.
Wintertijd: laat je niet gek maken
e wintertijd – die eigenlijk standaardtijd is – komt er aan, maar laat je niet gek maken. Zo is er een pechhulpbedrijf dat onder de duiven schiet van de ANWB en je een slimmerik noemt als je met hen in zee gaat.
Werkdruk
l ‘n week of zo loop ik rond met het plan, mij uit te laten over het begrip werkdruk. Ik denk dat het is uitgevonden door de vakbonden, die wel eens meer aan onze taal en de uitspraak daarvan zouden kunnen bijdragen dan wij allen denken: fluitje van een cent bij voorbeeld en werkgelégenheid in plaats van wèrkgelegenheid.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
De week van de jubilea
lotseling realiseer ik me dat het de week van de ronde getallen is. Van de jubilea met de bijpassende nostalgie.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
De vlam in de pijp
Schiet je object als spiegelbeeld in het water van een kanaal (het Máximakanaal in dit geval) en je krijgt als het ware spontaan een abstractje voorgeschoteld. Ik heb het geheel wel even horizontaal en verticaal moeten spiegelen. Dus het is een beetje een gekunstelde foto. Tekst/foto Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl – Voorpagina hhBest
Herboren
Herboren. #Stijlbloempje pic.twitter.com/MwQtOH5e7b
— hhBest (@ecluse) 20 oktober 2018
Een grinnekende koster
Aangespoord door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) ga ik hier nog wat mededelingen doen over Johan van der Heijden, van 1921 tot 1971 (vijftig jaar!) koster van de Sint-Laurentiuskerk in Ginneken. Aanleiding is een opmerking mijnerzijds bij het onderwerp priestertje spelen. Van der Heijden wàs de Laurentiuskerk, daar konden elkaar opvolgende pastoors niets aan veranderen.
Toen die kerk van architect Joseph Cuypers in 1977 driekwart eeuw bestond, verscheen er een alleraardigst boekske, getiteld Grinneken in Ginneken. Wat een wonder, vrijwel alle informatie over de parochie is ontleend aan een interview met Van der Heijden. En als grinniken ergens op van toepassing is, dan wel op deze koster, die bij zijn aantreden in 1921 zijn collega’s in het bisdom Breda verbaasde met de mededeling: ‘een van mijn voorwaarden was, dat ik jaarlijks een week met vakantie mocht’. Dat was tot dat moment ondenkbaar.
Priestertje spelen
“We speelden thuis altijd priestertje. Pa had ’n altaartje gemaakt, met alles er op en er aan. Vriendjes moesten de mis bijwonen en gingen graag ter communie, dan kregen ze pepermuntjes in plaats van hosties.” © Foto: Tongelre, 1952 (part.collectie) Info: https://t.co/qHuj3hLo83 pic.twitter.com/YpjCc4q03K
— BHIC (@bhicarchief) 18 oktober 2018
Het mooiste wat een katholieke moeder kon overkomen (vond althans mijn moeder) was dat een van haar zonen priester werd. Zo’n altaartje werd dan beschouwd als ’n soort stimulans. Niet dat het altijd werkte, want de broer die priestertje speelde werd beroepsmilitair en de jongen die soldaatje speelde ging naar het seminarie. Trouwens, zit dat jongetje op de foto niet stiekem een Suske en Wiske te lezen? Kwam ook voor. Read the rest of this entry »
Troeteleik ‘Boom van het Jaar’
De Anneville-eik (in de volksmond Troeteleik), staand in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout, is de winnaar geworden van de eerste Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing. De boom wint met een overweldigende meerderheid van 2834 stemmen, meldt SBNL Natuurfonds op zijn website.
Zie ook: Beroemdste boom wacht zijn lot af – Voorpagina hhBest
De Mac, de kroeg en de kleine ergernissen
Jan van de Ven
openkopen-kopen… Meer op beeldenstormer.nl |
Wat gebeurt er in het stadhuis van Bolsward?
Jacq Geukers in de jaren zestig aan zijn bureau in renaissancestijl in het toenmalige stadhuis van Bolsward. Geukers was later burgemeester van Helmond. Bolsward maakt nu met Sneek deel uit van de gemeente Súdwest Fryslân.
De Leeuwarder Courant van heden: Het monumentale Bolswarder stadhuis wordt deze maand leeggehaald voor de verbouw tot historisch centrum. Bolswarders houden hun hart vast. Als die tafel uit de zeventiende eeuw maar niet in de container belandt. Meer hierover van de LC.
Ik fotografeerde de toenmalige burgemeester van Bolsward, Jacq Geukers, in de jaren zestig in de burgemeesterskamer, ter gelegenheid van een interview.
Kleine Beerze droge sloot
De Kleine Beerze op het landgoed Baest in Oostelbeers (gemeente Oirschot) is nu niet meer dan een droge sloot.