Wie is online
15 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2018
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archive for juli, 2018

So Good, So Bad

sogoodsobad

Hij links, met nikes; zij rechts, met zo te zien een sportschoen van een inferieur merk – maar misschien verraadt zich hier mijn vooroordeel in combinatie met een gebrek aan warenkennis. So Good, So Bad. Links goed, rechts slecht. Ik begrijp het echt niet. Dan denk ik: probeer de zaak weg te gummen en zet daarna gewoon je beste beentje voor. Dit advies is gratis… Foto/tekst Jan van de Ven

Meer op beeldenstorm.nlVoorpagina hhBest

Als die het maar haalt

Peter Stiekema


eb al een hele tijd geen columns meer geschreven. Om precies te zijn, ik heb het even opgezocht, de laatste was op 1 juni. Dat is bijna twee maanden geleden. Er zijn nu mensen, die opgelucht adem halen. Mark Rutte bijvoorbeeld, die dacht dat de bejaarde ik inmiddels aan de slopende hitte was overleden. In een bejaardentehuis zonder airco. Helaas mis gerekend.

Read the rest of this entry »

Correcties en aanvullingen in de krant

at de Volkskrant met de week meer en al helemaal in de zomermodus zich richt op een publiek dat bestaat uit pubers van rond de dertig jaar, dat stuit bij mij op alle begrip: je moet je abonnees bedienen. Voor de volgroeide pubers van tegen de tachtig biedt de krant, naast tips voor het uitgaansleven, wat aan te trekken of te drinken en waar in de Stille Oceaan de geilste stranden zijn, nog altijd veel lezenswaardigs.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Verdord weiland, 30 graden

koeien

Een vrijwel geheel verdord weiland aan de Kaatse Hoeve in Gemonde, enkele tientallen koeien, ruim 30 graden op de thermometer en vrijwel nergens schaduw. Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl  Daar is ook op de foto gereageerd. Met het welzijn van de koeien lijkt niks mis te zijn.– Voorpagina hhBest

Hitte kan tot daklekkage leiden

De extreme hitte kan tot lekkage van daken of dakpartijen leiden. Dat bleek deze week bij een bui in Oirschot, waar een bed van een B en B, dat min of meer onder een koekoek staat, nat werd. ‘Gelukkig lag er geen laptop of ander waardevol spul op,’ aldus de eigenaar. Overigens stond ook de vloer blank en moet er opnieuw geschilderd worden voordat de kamer weer kan worden verhuurd. Bij inspectie bleek dat het lood waarmee de koekoek op het dak is aangesloten, was vervormd.

Water voor zeldzame ‘vis’

Peter Glas is watergraaf van het waterschap De Dommel. Read the rest of this entry »

Stof, stof en nog eens stof

stoffig

Een loonwerker bewerkt het land aan de Rotschotseweg in Den Dungen. Achteruit, vooruit, achteruit. en dan nog eens vooruit, precies voor de voor. Aanzetten, gas geven, weg wezen. De laatste stroken van de akker worden gefreesd. Het zijn deze dag ook de laatste stofwolken die de akker ontstijgen. Stof, stof en nog eens stof. De boeren wachten op net iets meer dan ‘n buitje… Foto/tekst Jan van de Ven

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Je eet of je wordt gegeten

Het vermoorden van het eigen huisdier, ten einde het anderhalf uur later op te dienen met een takje rozemarijn, dat is in de publiciteit de laatste jaren op onregelmatige momenten een punt van belang. Het gaat daarbij niet om de hond of de kat – hetgeen ik een zegen zou vinden, al zou ik het vlees niet eten – maar om kip, konijn of varken.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Nieuwe techniek zonder sleuf bij vernieuwing riolering aan Oirschotseweg in Best

rioolBij de vernieuwing van riolering aan de Oirschotseweg in Best in de tweede helft van augustus wordt door het bedrijf GMB een nieuwe techniek toegepast, die het graven van sleuven overbodig maakt.

Read the rest of this entry »

Nieuwe opstelling bij start Touretappe 17

tour

Nieuwe manier van starten bij Touretappe 17 (65 km maar loeizwaar in de bergen). De renners staan, net als bij sommige motorraces, opgesteld overeenkomstig het klassement, dus met de gele trui voorop. Beeld via NOS.

Voorpagina hhBest

Suus (4) na te zijn gezegend in de kerk:

Waarom spatte die meneer me nat met de wc-borstel?

(BN-DeStem)

Levendige schets van Nederland in 1823

roosendaal


De Varkensmarkt in Roosendaal rond 1791 naar D. Verrijk. Illustratie uit het boek. De naam is in 1921 op aandrang van de winkeliers veranderd in Bloemenmarkt. ‘Meer aanzien.’


Twee rijkeluiszonen, Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp (ja, zoon van een van de staatkundige grondleggers van het Koninkrijk der Nederlanden) maakten in de zomer van 1823 gedurende drie maanden een voetreis door driekwart van Nederland, ‘om den landaart en en de zeden en gewoonten der ingezetenen te leeren kennen’ (Van H). Beiden hielden daarvan een dagboek bij, waarvan dat van de latere schrijver Van Lennep het meeste boeit en de meeste informatie bevat. Een heruitgave van dit verslag is bezorgd door Geert Mak en en Marita Mathijsen, van wie de laatste een voortreffelijke hertaling leverde. De tekst van Van Lennep heeft sterk journalistieke trekken; ze bevat, naast (soms letterlijk) poëtische beschrijvingen, scherp-kritische analyses. Geweldig dat dit ontsloten is, er was vlak voor de industriële revolutie heel wat meer dan de geijkte Jan Salie-geest.

Read the rest of this entry »

Visit Flanders neemt sociale media op de hak


Vlaamse museumdirecteuren hebben Marc Zuckerberg over de censuurpraktijken van Facebook een sarcastische brief geschreven en hem ‘op de koffie’, of – als hij dat liever heeft – op een Belgisch biertje genodigd.
Voorpagina hhBest

Die ‘hete zomer’ van 1976

djamila_sante_1976
Selfie avant la lettre van Djamila en Sante,
ca. 1976

Van alle jaren van de twintigste eeuw die ik eigenhandig heb meegemaakt – dat zijn er, om precies te zijn 62 – is 1976 het jaar waarin mijn leven het belangrijkste keerpunt passeerde.

En dat begon al ruim voordat de hitte toesloeg.

Meer op SanteLOGie

Voorpagina hhBest

Vijftig jaar tuinieren tegen het weer

tomatenS

inds 1964, toen ik een huis betrok dat ik had gekocht in Groesbeek, tuinier ik. Anderhalf jaar later vertrok ik naar Schaesberg in Zuid-Limburg en plantte daar in de voortuin een Magnolia soulangeana. Je moet nooit teruggaan naar je tuin als die in handen is van iemand met een eigen mening, want de eerste keer dat ik langs reed (ik was er in 1974 vertrokken) bleek men de boom op buitengewoon brute en ondeskundige wijze te hebben ‘gesnoeid’. En vorig jaar heb ik moeten constateren dat de boom, die zich wonderlijk goed had hersteld van die aanslag, gewoon was gerooid.

Niet mee bemoeien.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Het diepdenken van de vpro

Nynke de Jong, ooit begonnen als columnist van de Noordelijke Dagblad Combinatie en tegenwoordig present op de AD/R Nieuwsmedia, waaronder de Brabantse dagbladen, voelt zich inmiddels BN-er genoeg om te solliciteren naar vpro’s Zomergasten. Ze doet dat met een opsomming van haar favoriete tv-programma’s sinds haar kindertijd; het tonen van door de gast gekozen fragmenten en complete films is immers inherent aan deze format.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Het geringe denkraam van Stef Blok

D_quotee oorspronkelijke bevolking’, dat zou je een van mijn vele stokpaarden kunnen noemen. Want wat beschouwen wij als ‘de oorspronkelijke bevolking’ van Nederland? En dan gaan we er meteen maar even vanuit dat er zoiets als een ‘oorspronkelijke’ bevolking bestáát. In het woord ‘oorspronkelijk’ zit een beetje opgesloten dat we die originele bevolking heel ver terug moeten zoeken, de hunebedbouwers, de bandkeramiekers, de kaninefaten. Als dat wel erg ver terug is dan komen we uit op de Bataven, eigenlijk Germaanse stammen die ooit, zoals het in jolig taalgebruik heet, Vader Rijn aftrokken.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Kerken van Marche en Tohogne mogen er wezen

Marche_st_remaclus_doopvont

Gisteren schreven we  dat je voor de kerk niet naar Durbuy hoefde gaan. Maar als je dan toch in de streek Famenne (Belgische provincie Luxembourg) bent, ga dan zeker het romaanse bedehuis van Tohogne bekijken; ontroerend die bewaard gebleven, primitieve fresco’s. Een aantal houtgesneden heiligenbeelden bevindt er zich achter tralies. Geen wonder, er zijn er enkele gestolen. Replica’s moeten het herkennen van de gestolen waar bevorderen.
En dan natuurlijk Marche met zijn Remacluskerk. Remaclus (Aquitanië, ca. 600 – Stavelot, ca. 673) was een kloosterstichter en bisschop van Maastricht. Hij houdt hier (foto) een wakend oog op de fraaie gotische doopvont.

Read the rest of this entry »

Pampa hiero

pampa

Het zijn rode koeien, hier aan de Vogelenzang in Sint-Michielsgestel. Met grote horens. Wat voor merk? Geen idee. Je kunt er ook niet zo veel van zien als ze zich ter aarde geworpen tussen het hoge gras bevinden. Maar het is zo wel de haast ultieme illustratie van de vigerende droogte en de zinderende hitte boven de velden. Dit zijn toch net runderen op Zuid-Amerikaanse pampa’s. maar ’t is wel hier.Pampa hiero dus… Foto/Tekst Jan van de Ven

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Durbuy, populairste stadje in de Ardennen

durbuy

Het noemt zich de kleinste stad van de wereld, maar daarover hebben we onze bedenkingen. En het Gelderse Bronkhorst dan? Maar het is wellicht het populairste stadje (met de nadruk op je) in de Belgische Ardennen. Qua drukte op zondag, als er een markt is, laat Durbuy zich met Valkenburg vergelijken, alleen het ontbreekt dan aan de broodnodige ruimte. Ondanks het dempen van een arm van de Ourthe, overigens al in de achttiende eeuw. Daardoor ontstond een enorm verdiept gelegen plein omzoomd door horeca plus een lange en brede strook voor honderden auto’s en motoren, op drukke dagen nóg niet genoeg, zoals gezegd. Je kunt onder de oude brug doorlopen (foto, gemaakt in de vroege morgen) tot aan de bedding van de rivier, die momenteel erg laag staat; er hangt een rioollucht.

Read the rest of this entry »