Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2018
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archive for juni, 2018

Doordenkertje

Geert van Istendael, journalist en schrijver:

Merkel klampt zich niet vast aan de macht, de macht klampt zich vast aan Merkel

(De Morgen) Voorpagina hhBest

Pootjebaden

pootjebaden

Zo warm is het: ze liggen eerst uren in de schaduw van een fietsbrug te herkauwen – aan de oever van de Aa bij Berlicum. Maar dan is het toch de dorst die de koeien doet uitwijken naar een paddenpoel naast de rivier. drinken en pootjebaden en nog even uitpuffen. Foto © Jan van de Ven

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

In Spanje was de Spaanse griep de Napolitaanse Soldaat

Boekbespreking door Sante Brun


m

oet je net pale-riderbij mij mee aankomen. Een boek over de Spaanse griep van 1918. Die trouwens niet Spaans was en misschien ook geen griep, in ieder geval geen gewone griep. Nee, dat laatste dank je de koekoek: 50 of 100 miljoen doden en misschien dat zelfs maar het topje van de ijsberg, dat is voorwaar geen kattenpis. En 1918 was echt te weinig: tot in 1922 vielen er doden door, en een hersenbeschadiging van mensen die de griep overleefden lieten zich nog tot tientallen jaren later gelden.

De meest doden vielen natuurlijk weer in India en China, in Europa waren in de Eerste Wereldoorlog kennelijk al ruim voldoende doden gevallen. Die vijftig miljoen plus is trouwens meer dan het aantal slachtoffers van beide wereldoorlogen. Hoewel wel gezegd moet worden dat oorlog, in dit geval de Eerste Wereldoorlog wellicht toch een cruciale rol had gespeeld bij de vermoedelijk grootste pandemie die de mensheid ooit heeft getroffen.

Read the rest of this entry »

Het grapje van Tommy

Tommy Wieringa maakte een grapje. Dat doet hij wel eens vaker. Sterker: hij wordt er nogal eens voor ingehuurd.

Op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei hij ad rem op een vraag van Twan Huys over de aanslag op het gebouw van De Telegraaf: ‘Het werd tijd.’ De zaal bulderde.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Zondag

onder waardering voor de 7/7-economie – niet om geloofsredenen, maar vanwege de verloren zegen van één dag onderbreking van het gejaag en gejakker – liet ik me op zondag meetronen naar de stad, omdat Levensmaatje wilde zoeken naar een nieuw kleedje, in verband met een naderend familiefeest.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Willie Pluijm, spelletjesmaker uit Best:

Peet van de Loo, toen nog wethouder afval, moest gekleurde eieren in de juiste bak zien te krijgen. Ik zei nog: “Zie je wel dat het niet zo makkelijk is om iets in de goeie bak te krijgen”.

(Eindhovens Dagblad)

Volksverhuizing: denkt eerst even na

columnist Bert Wagendorp schrijft in zijn Volkskrantcolumn dat de migratie zal leiden tot ‘ingrijpende ontwikkelingen zoals we ze sinds de Grote Volksverhuizing niet meer hebben gezien’.

De Grote Volksverhuizing waar hij het over heeft besloeg, als ik Wikipedia mag geloven, een periode van ongeveer zevenhonderd jaar en leidde er onder andere toe dat wij, zeg maar de Germaanse stammen uit het Oosten, alweer een hele tijd de dienst uitmaken in een belangrijk deel van Europa.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Een voetreis door 3/4 Nederland in 1823

kaart5

Marita Mathijsen schrijft op haar blog: ‘Hoeveel kilometer legden Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in het jaar 1823 te voet af door Nederland, toen ze hun befaamde voetreis maakten? Ik zou de rekenaars onder mijn volgers willen vragen of zij wellicht het aantal kilometers dat Jacob en Dirk liepen kunnen berekenen. Er is een prachtige kaart van hun route getekend in de nieuwe druk van Jacobs dagboek van de voetreis.’

Read the rest of this entry »

Medische zorg in Frankrijk

Bij alle ellende en fricties die de (medische) zorg in ons land met zich meebrengt, wil men in discussies nogal eens beweren dat die in kwaliteit ver uitsteekt boven de zorg in ons omringende landen. Ik stond daar tot nu toe tamelijk sceptisch tegenover, al is het alleen maar door (niet persoonlijke) ervaringen met medische hulp in België. Ik heb begrepen dat er nogal wat Nederlanders zijn, die daar hun toevlucht nemen, in het midden gelaten of de verzekering dat accepteert.

Inmiddels heeft mij informatie bereikt over de situatie in Frankrijk, die schreeuwt om nader onderzoek en niet alleen daar: hier ligt een terrein braak voor buitenlandse correspondenten.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Narcissus

bergeend  

Bergeend op het wad voor Ameland. Foto/tekst Jan van de Ven


de bergeend gaat luidruchtig langs het wad
bij een poeltje stilstaand water
vindt hij zijn evenbeeld
en houdt meteen zijn snater

hij kijkt zich aan en weet:
dit is de ware liefde dus
dat ik u kus, narcissus…

beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Christophe van der Maat, provinciebestuurder:

Ik denk dat we vaker bomen gaan kappen.

(Brabantse dagbladen)

Groot nieuws: de aardas staat schuin

Vandaag is de periode waarin de zon boven de horizon staat in Den Burgop Texel 24 minuten langer dan in Landgraaf. Dat is zo ongeveer het grootste verschil dat in de loop van één jaar optreedt. In Nederland.

Astronomen zoeken intussen naarstig naar ‘bewoonbare’ planeten in het heelal en het is niet overdreven te zeggen dat dat er misschien wel miljoenen zijn.

Maar hoeveel daarvan hebben die bijzondere eigenschap die de aarde bewoonbaar maken?

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Veel meer dan een ‘sexplorer’

Met de biografie door Onno Blom leer je Jan Wolkers (1925-2007) grondig kennen

wolkersJan Wolkers, beeldhouwer, schilder en schrijver. In deze volgorde placht hij zich te presenteren. Op de website scholieren.com, onder meer een hulpje voor het samenstellen van je literatuurlijst, figureert slechts één boek van hem: Turks fruit. Het bekendste, niet in het minst door de film die door Paul Verhoeven ernaar is gemaakt. Maar hij heeft zoveel meer geschapen. Wie hem typeerde als weinig meer dan een sexplorer (deze vondst is trouwens, in een gans andere context, van een jeugdvriend) zat er stevig naast. Voorbehouden aan vooral het christelijk deel der natie waaraan Wolkers zich heeft ontworstelt.

Meer dan 1100 bladzijden, inclusief notenapparaat en 50 foto’s, telt de biografie, waaraan taalwetenschapper Onno Blom (1969) tien jaar heeft gewerkt. Het litteken van de dood. Daarmee leer je Jan Wolkers (Oegstgeest 1925 – Texel 2007) grondig kennen. Een veelzijdig en uniek kunstenaar, die zich niet in de laatste plaats liet inspireren door de natuur. En zich zijn hele leven heeft verzet tegen alles wat hij als onrecht beschouwde.

Read the rest of this entry »

Beleidsakkoord: Maatregelen om Best financieel gezond te houden – lastenverzwaring beperkt

beleidsakkoordDe risico’s in de grondexploitatie, waarvan de gemeente Best de laatste jaren te lijden heeft zullen worden aangepakt. Daarnaast moet een halt worden toegeroepen aan de forse overschrijding van de kosten in het zogenaamde Sociaal Domein. Om die te dekken kan de gemeente niet doorgaan met putten uit haar reserves.

Toch zal in de komende raadsperiode (tot 2022) geen lokale lastenverzwaring voor de burgers plaats vinden. De totale belastingstijging moet beperkt blijven tot de inflatiestijging.

Dit staat in het Beleidsakkoord 2018-2022 – Samen verder werken aan ons Best dat naar verwacht komende maandag ‘raadsbreed’ zal worden aanvaard.

Read the rest of this entry »

‘Demonstratieve fotosessie’ contra luchtvaart op Catharinaplein in Eindhoven

vliegtuig-met-sigaretten-ivm-fijn-stof

Op het internet circuleert deze cartoon tegen de vervuiling door de luchtvaart. Nederlandse actievoerders geven toe, dat dit voor Eindhoven wat overdreven is, ‘maar wel leuk’.


Zoals eerder aangekondigd, houden de gezamenlijke milieuorganisaties en actiegroepen van omwonenden komende zaterdag in zes steden een landelijke demonstratie tegen verdergaande ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Maastricht en Eelde (Groningen).

Read the rest of this entry »

De wet van Murphy in de praktijk

aterdag hadden we een pechdag. De wet van Murphy, door oud-collega Niels Swinkels ooit ‘de wet van de eeuwigdurende ellende’ genoemd, in praktijk.

De opsomming zal ik de lezer/luisteraar besparen, behalve dan dat ons voor € 48,50 op een pretentieus terras aan een namaakven in Oisterwijk een smakeloze lunch werd geserveerd.

(Gesproken column Omroep Best, 20.06.18)

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Orvelte, maar dan anders

orvelte
 
Jan van de Ven


Orvelte is normaal gesproken vergeven van de toeristen. maar vandaag is het rustig in het icoon van het rustieke Drentse dorpsleven van weleer. De paardentram wacht op klanten, de terrasjes zijn grotendeels leeg, de winkeliers hadden een baaldag op kunnen nemen, de rode kater laat zich achternazitten door een schurftige grijze hond, een paardenmeisje laat haar viervoeter rustig een minuut lang urineren voor de deur van de uitspanning. Kortom, het bruist vandaag niet echt in het dorp waar ik de klompenmaker niet heb kunnen vinden.
Straatfotografie, een beetje mensen observeren, had ik voor vandaag in gedachte. Het werd het fotograferen van leuke abstractjes die je in het dorpje kunt vinden. op één na allemaal zwart-wit. en die ene… dat groen tegen de geteerde houten muur, daar kon ik geen weerstand tegen bieden…

Het resultaat is te zien op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

ED heeft genoeg van vuilspuiterij

Het Eindhovens Dagblad heeft genoeg van de vuilspuiterij in reacties op publicaties op zijn website ed.nl. De krant heeft besloten, de mogelijkheid tot reageren ‘standaard’ te stoppen.

Read the rest of this entry »

Waar blijven die containers?

containers

Mededeling gemeente Best, 6 maart 2018. Maar waar blijven die ondergrondse containers? Herziening van het omstreden afvalbeleid zou volgens burgemeester Hans Ubachs (mededeling in Hart van Nederland) deel uit gaan maken van het nieuwe ‘regeerakkoord’. Terwijl het nieuwe college al sinds 22 mei in vol bedrijf is, wordt bijna een maand later nog steeds onderhandeld over een ‘raadsbreed akkoord’. Het afval uit appartementen wordt als van oudsher via rolbare (bovengrondse) containers ingezameld. Alles door elkaar; een aantal bewoners geeft wel plastic apart af, waarvoor de zakken bij de gemeente moeten worden gehaald.