Archive for mei, 2018
Profielschets nieuwe burgemeester Best
De profielschets van de nieuwe burgemeester van Best, opvolger van Anton van Aert, is klaar en zal op 5 juni in een openbare raadsvergadering worden aangeboden aan de Commissaris van de Koning. De vertrouwenscommissie uit de raad heeft zich sterk laten leiden door de uitkomst van een online-enquête onder de bevolking, hoewel de respons (449 op een inwonertal van 30.000) moeilijk als representatief kan worden beschouwd.
Roomser dan paus Franciscus?
Peter Stiekema
et bisdom Roermond wacht – met een zekere spanning – op de benoeming van een nieuwe bisschop, als opvolger van monseigneur Frans Wiertz, die met emeritaat is/gaat, een mooie omschrijving voor met pensioen. Heel veel indruk heeft Wiertz als bisschop niet echt gemaakt. Ik heb hem eens ontmoet, tijdens een kennismakingbijeenkomst plus rondleiding bij het Limburgs Dagblad, net na zijn aantreden als opvolger van de op zijn minst omstreden bisschop Jo Gijsen. Het leek me een vriendelijke man, maar niet erg daadkrachtig. Denk maar eens aan de manier waarop hij altijd de schier misdadige deken Haffmans van Gulpen de hand boven het hoofd heeft gehouden. Die man deed letterlijk alles wat God verboden zou hebben, mits hij had bestaan. Oud-collega Maarten van Laarhoven heeft daar nog eens een prangend boek over geschreven.
Een Noors-Zweedse familiesage die je meesleept
Boekbespreking door Sante Brun
ojuist de lezing beëindigd van de zesdelige familiesage ‘De grote eeuw, drie broers, twee oorlogen, een eeuw’ van de Zweedse schrijver Jean Guillou. Het gaat over de geschiedenis van drie doodarme broers, zonen van een Noorse visser die op zee het leven heeft gelaten, door een gelukkig toeval in de gelegenheid komen in het Duitse Dresden een ingenieursopleiding te volgen, destijds – ruim voor de Eerste Wereldoorlog – veruit de beste opleiding op dat gebied in de wereld. Het eerste deel van de serie heet dan ook Bruggenbouwers, hoewel twee van de drie nooit een brug zullen bouwen en een van de drie na zijn opleiding zelfs weinig of niets met zijn beroep heeft gedaan.
Geraaskal op het web
f het nu (verondersteld) nepnieuws is, of geraaskal zonder meer, waarom zou je er nog aandacht aan schenken?
Schrijver Öczan Akyol legt vandaag in zijn column de vinger op alweer zo’n schrijnend geval van dom geklets. Gemakshalve eerst maar even deze samenvatting geciteerd: ‘De Malinese vluchteling Mamoudou Gassama zag een kleuter op de vierde verdieping van een appartement aan de balustrade van een balkon bungelen en klom katachtig het gebouw omhoog, zodat hij de kleine jongen kon behoeden voor een tragisch einde.’
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Een staatsgreep aan de horizon
en vraag die mij al enkele dagen bezig houdt – tot de volgende hype, dat spreekt vanzelf – is: als je voorzitter bent van de VVD-fractie in de Tweede Kamer der Staten-Generaal, maak je je dan nuttig voor je vriendjes van de golfbaan, of ook voor de Nederlandse samenleving?
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Astmapatiënt wint Giro
Peter Stiekema
en astmapatiënt wint de Giro, de ronde van Italië, ene Chris Froome, lid van de professionele wielerformatie Sky. Hij heeft ook al de Tour gewonnen, een paar keer zelfs, en vorig jaar de Vuelta, oftewel de ronde van Spanje. Daar werd hij eind september betrapt, aan het slot van die wedstrijd, op een veel te hoog gebruik van een astmamiddel. Want Froome lijdt aan astma, en, het moet gezegd, hij is niet de enige wielrenner, die doodziek is. Maar daar zijn doktersattesten voor.
Brabants
Humor op de grens van Brabants en Nederlands.
Gisteren passeerde ik tussen Lieshout en Beek en Donk (Zuidoost-Brabant) een reclamebord van een bedrijf in tuingereedschap, met daarop deze tekst: 'Hegge 'n schaar?' 'Ja, die hebben we.'
Hier een ander voorbeeld: pic.twitter.com/HvcrgKmlnF— Wim Daniëls (@wimdaniels) 26 mei 2018
Pa en ma druk in de weer
Weet niet of dieren ook recht op privacy hebben, denk van wel, maar dit is te mooi op een warme en zonnige meidag om niet even te fotograferen. Een broedende zwaan, of liever twee zwanen want pa is even druk in de weer als ma met het perfectioneren van het nest. ‘t Is aan de Watermolenbeek, die ongeveer door het centrum van Roosendaal loopt. Blijf wel uit de buurt want pa is er ook voor de bewaking. Hoop dezer dagen het uitkomen nog mee te maken.
Naar het privaat ermee
ie privacywet (‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’) die nu van kracht is, daar hebben jullie je zeker al enorm in verdiept?
Nee?
Ik ook niet, en ik heb wel iets anders te doen.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
De schrijver die de Nobelprijs niet kreeg
ij was 85 jaar, Philip Roth. Of hij gestopt was met schrijven betwijfel ik, maar hij was in ieder geval gestopt met publiceren, zeven jaar geleden. Afgelopen nacht is hij overleden in zijn appartement hoog boven Manhattan. Hij was een echte Newyorker, een joodse schrijver van groot belang, maar zeer kritisch op Israël en op Amerikaanse Joden. Hij was de beste romanschrijver die de Nobelprijs voor literatuur heeft gemist, een man die mijn leven lang, sinds ik met rode oortjes Portnoy’s Complaint las, onder woorden bracht wat ik dacht en voelde – die openhartigheid over zijn prostaatkanker bijvoorbeeld, wie durft zoiets? |
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest |
Bestse kiezers hebben het nakijken
ie opmerking over ‘drie in plaats van vier wethouders’ in Best, van D66 vind ik nou echt een gotspe. Is er dan qua werk iets veranderd sinds 2017, toen de, inmiddels gehalveerde fractie nog in het toen ook (exclusief de b) vierkoppige college zat? Zoals zo vaak in de politiek, wordt er niet gemotiveerd. Plotselinge zuinigheid, mede ingegeven door de alsmaar stijgende bestuurskosten – vervanging van driekwart van het college, af- en aanschuivende burgemeesters?
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Internationale koffiecursus
n dan rijst toch de vraag: moet ik niet eens en voor altijd het definitieve stuk schrijven, het stuk dat alle andere eerder geschreven en nog te schrijven stukken overbodig zal maken? Ja, ik ga het doen. Over koffie. Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest |
Oppositie Best: Acteurs bekend, maar stuk nog niet
Voorafgaand aan de wethoudersverkiezing, overeenkomstig de voordrachten van de meerderheidspartijen, plaatste de oppositie, in het bijzonder D66, vanavond enkele kritische kanttekeningen. Om te beginnen vindt zij dat met drie, in plaats van vier wethouders had kunnen worden volstaan.
Wethouderswisselingen lopen in de papieren
Het vertrek van wethouders, meestal als gevolg van nieuwe machtsverhoudingen in de gemeenten, kan nogal in de papieren lopen. Dit geldt in sterke mate voor Best, waar ‘n jaar geleden een PvdA-wethouder werd vervangen en vanavond drie van de vier wethouders plaats ruimen voor anderen. Read the rest of this entry »
Drijfdichters
Loren Brouwers, Kaat van Eijndhoven, Martje Wijers en Jee Kast (van links naar rechts) in de fluisterboot op de Dommel bij kasteel Nieuw Herlaer. Foto © Jan van de Ven
Jan van de Ven
andaag was de aftrap van een nieuwe vaartocht op de Dommel: De Dommel van Peer tot Den Bosch’ – maar daarvan in feite slechts een stukje, van de buurtschap Halder naar (ongeveer) kasteel Maurick en weer terug. Maar dan wel met prachige poëzie met de hele Dommel als onderwerp, tot Peer aan toe.
Het gespleten Nederland van de jaren vijftig
at weten we, zeker als je niet op leeftijd bent, nog van de Koude Oorlog? De echte van na WO2 dan. Bitter weinig, zelfs al ben je wèl oud. Het heeft immers heel lang geduurd, aleer de de media – toen nog hoofzakelijk de kranten – een genuanceerder beeld ophingen van de tegenstelling oost-west, de op de Sovjet Unie georiënteerde communisten enerzijds en de vooral confessionele politiek aan de andere kant.
Daarom is het boek Raadselvader – Kind in de Koude Oorlog – van Jolande Withuis zo verhelderend. Goed geschreven ook, in het Nederlands dat zij naar eigen getuigenis heeft geërfd van die vader, Berend, na de oorlog Berry Withuis. Communist, redacteur van De Waarheid en uiteindelijk vooral een vermaard schaakjournalist.
Hoe kom je aan die chippies?
ijn laatste stukje heeft onder vrienden en magen reacties opgeleverd die varieerden van vals gegrinnik tot ronduit hoongelach: wie gaat er nou naar zo’n afleggerstent in the middle of nowhere?
Dus om het mezelf nog eens flink in te wrijven een vervolgje.
Hotel Eloro – genoemd naar een verdwenen Griekse vestiging op de Zuidoostkust van Sicilië – is inderdaad een verzamelplaats van mensen die het heel normaal vinden dat hun verblijf bestaat uit roerloos in de zon liggen, veel gratis bier en wijn drinken en wachten op de volgende buffetmaaltijd.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Jazz in Duketown
Jazz in Duketown. Een meisje op de schouders van haar vader voor het podium in de Kerkstraat, Den Bosch. Foto © Jan van de Ven
Alweer loopt een volkstraditie uit de hand
anneer en waardoor loopt een volkstraditie uit de hand? De ziekte van de 21e eeuw: mensen houden te weinig rekening met elkaar.
Een typiosch geval doet zich voor in de wijk Korvel in Tilburg. De buurt zoekt ‘elkaar’ op in de straat, op zich niks bijzonders, alleen, niet iedereen doet mee en het kan dan ontaarden in wat van oudsher burengerucht heet.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest