Archive for maart 26, 2018
Roosendaal heeft meer dan je denkt
oosendaal heeft meer dan je denkt. Dit is niet laatdunkend bedoeld, maar mogelijk zijn er mensen die de West-Brabantse stad onderschatten. En het tijdschrift voor Brabants erfgoed InBrabant (2018/1) heeft een artikel over bouwwerken in Roosendaal, dat prikkelt tot weer eens een stadswandeling.
InBrabant is een tweemaandelijkse uitgave van Brabants Heem, Historische Vereniging Brabant en Erfgoed Brabant. Het ziet kans, elke keer weer onderwerpen aan te snijden die je doen opveren en die daarom de aandacht verdienen van meer mensen dan abonnees en de aangeslotenen van genoemde organisaties.
Is de weg gevaarlijk of de gebruiker?
et zit mij de laatste dagen niet mee. Vorige week verkeek ik mij op het proces verbaal van de gemeenteraadsverkiezing in Best en vanmorgen ging ik af op het krantenkop lezen van Levensmaatje, die mij aan het ontbijt meedeelde: ze vinden de Bestseweg een gevaarlijke weg, Ik schreef naar aanleiding daarvan een geharnast stukje, waarop bijna oud-raadslid Paul Gondrie direct reageerde met de opmerking: je hebt het over de verkeerde weg. Vandaar nu deze revisie, naar aanleiding van een bericht in het ED, dat de N270 (Helmond-Deurne) en de N620 (Best-Son) op de lijst van ‘gevaarlijke wegen’ staan. RTL Nieuws had dat uitgezocht.
Paul Gondrie: ‘Het is de N620, de weg die wij meestal de Sonseweg noemen maar na het Oud Meer overgaat in de Bestseweg. Ik snap jouw levensmaatje wel want de weg naar Oirschot noemen wij de Oirschotseweg maar na verloop van tijd heet die richting Oirschot ook Bestseweg.’
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Het pistool van Hannie Schaft
In de vitrine het pistool van Hannie Schaft en de bril waarmee ze zich vermomde. Foto © Jan van de Ven
Jan van de Ven
Eigenlijk wel bizar, om bijna het pistool van Hannie Schaft (Het meisje met het rode haar) aan te kunnen raken; het vuurwapen waarmee zo’n beetje de bekendste verzetsvrouw van Nederland gewapende aanslagen pleegde op de Duitse bezetter, collaborateurs en landverraders.
Bijna aanraken… want het ligt veilig in een vitrine, naast de bril die Hannie Schaft bij wijze van vermomming droeg om uit handen van de Duitsers te kunnen blijven – wat uiteindelijk toch niet is gelukt. zij werd een paar weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gefusilleerd.