Archive for augustus, 2017
Vijftig jaar kleuren-tv
De Schatkamer van Fryslân, Tresoar, maakte er melding van aan de hand van een krantenbericht uit 1967. In september van dat jaar begonnen in Nederland, landelijk, de eerste televisie-uitzendingen in kleur. Het plaatje van de Philips 21KX100A, die sinds 1964 beschikbaar was, is ontleend aan een YouTube-filmpje.
Voorpagina hhBest
Koot en Bie: ‘Ode aan de kleuren-tv’ Let vooral op de mimiek van Van Kooten bij het vioolspel van Vera Beths 🙂
Moes-voortuintje
Moes-voortuintje aan de Vogelhei in Best. pic.twitter.com/qudPpOZ9jl
— hhBest (@ecluse) 31 augustus 2017
Gaan al die machines straks ook zoemen?
ij ons in de wijk wordt wekelijks het gras gemaaid. Met een machine, uiteraard. Zelfs in juni, toen de gazons helemaal waren vergeeld door een combinatie van droogte en zonnehitte, ging die machine er overheen. Dienstrooster is dienstrooster, Befehl ist Befehl.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Het is allemaal zo snel voorbij
k moet kotsen als ik denk dat ik moet sterven.’ Mijn vader heeft dat enkele malen tegen me gezegd, in enkele van de zeldzame gevallen waarin we tot een gesprek kwamen van man tot man. Hij is gestorven, in de nacht van 5 op 6 juni 1982, naar verluidt in de armen van mijn moeder. Hij was op 105 dagen na 79 jaar. Dat van die 105 dagen, daar kom ik straks nog op terug.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Hoogzomer en vroege herfst
Nee, de kastanjeziekte is kennelijk niet aan de orde, maar de kastanjes aan het Dopveldenpad/Jagershei in Best vertonen wel erg vroeg hun herfstkleuren. Ook andere bomen laten nu – eind augustus – bladeren vallen. Van reguliere media vernamen we dat het met het verloop van de seizoenen te maken heeft: late nachtvorst, droogte gecombineerd met extreme hitte. Momenteel is het, ook al uitzonderlijk voor augustus, in Brabant 30 graden of meer.
Meer over bloedingsziekte kastanjebomen (uit Brabantse praktijk) via Twitter.
Realisme in de kunst, maar dan anders
anneer u, als godvrezend persoon, niet graag in één adem genoemd wordt met namen als Hans Melchers en Dirk Scheringa – ik zou me dat kunnen voorstellen – maar dan moet u zich daar maar een keer overheen zetten. Echt voor één keer, meer niet.
Deze week bezochten wij de twee onderdelen van MORE de musea voor modern realisme, gevestigd in Kasteel Ruurlo in de gelijknamige plaats en in Gorssel, daar niet ver vandaan. Meer op SanteLOGie |
Kanttekeningen bij het draaiorgel
Het draaiorgel (hier in Leiden) is ook geliefd als achtergrond voor selfies. Foto © Jan van de Ven
Jan van de Ven
et is meestal niet echt mijn muziek, die opklinkt uit het pierement – en dan stel ik het eufemistisch.
En toch… er gaat iets van uit.
Soms – als de motorisch aangedreven orgelboeken tenminste niet platte hedendaagse schlagers de straat op spuwen.
Vuelta
e Vuelta is best om aan te zien. Sinds ook de Giro uitgebreid op tv is te volgen, hebben we de smaak te pakken gekregen van de landelijke rondes voor en na de Tour. En de landschappen zijn altijd mooi meegenomen. De Tour is overwegend groen, de Vuelta okergeel – dat woeste karakteristiek Spaanse landschap. Straks verschijnt Don Quichot van achter een heuvelrug.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Spiegeling
Het stadskantoor van Deventer weerspiegeld in de vijver op de binnenplaats tijdens een regenbui. Foto © Jan van de Ven – Meer op beeldenstormer.nl
Herman van Veen, theaterkunstenaar:
Wij zijn van na de oorlog en ik hoop dat dat zo blijft.
(Uitmarkt 2017)
Geluk in kloostertuin
Een jong stelletje op een bankje. Arme kinderen die zich in afgedragen lompen hullen? Armoede? Nee, de mode van de armoede! Het lijkt een voorzichtige kus, daar op dat bankje in de binnentuin van de Broederenkerk in Zutphen. Pril geluk. Foto © Jan van de Ven (Door te klikken kun je de foto wat vergroten.)
Voorpagina hhBest
Mooie zomer, hoewel…
oud mij in het algemeen verre van weerpraatjes. Die zijn er immers al genoeg. Niet in de reguliere media dan wel op de (a)sociale. ‘Een zomerse dag, al kan er hier en daar een bui vallen.’ Slotzin van een nieuwslezer op Radio 1. Typisch Nederlands geleuter. Immers het woordje al is relativerend: een mooie zomer, hoewel… Noem het liever typisch Nederlands weer, al wijzen de zwaarte van sommige buien op klimaatverandering.
Meer op Manieren – Voorpagina hhBest
Treurig verloop burgemeesterskwestie Best
e kwestie rond de huisvesting van burgemeester Anton van Aert in Best krijgt een treurig verloop. Van Aert heeft zijn functie tijdelijk neergelegd, om zich te bezinnen op de situatie. De openbare raadsvergadering die donderdagavond aan het onderwerp zou worden gewijd, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Meer op Manieren
Economie groeit, krijgen we nu weer wat rente?
en kleine spaarder, zo mag ik me wel noemen. De afgelopen jaren flink afgelost op de hypotheek. Wat achter de hand gehouden voor onverwachte dingen en zo. Maar mag ik daar. ocherm, onderhand weer eens wat rente op krijgen?
Boom alone
Wellicht een van de mooiste stukjes Nederland: het gebied tussen het dorp Gemonde en de rivier de dommel. Er zijn boomkwekerijen en bolle akkers – vaak begroeid met in- of uitheemse granen. Er is dat smalle paadje langs de rivier, er zijn de overblijfselen van wat een wiel moet zijn geweest, zo’n plek waar de rivier buiten haar oevers gaten heeft geslagen… En dan is daar ineens die boom – of die stam met takken die eens een boom was maar die het leven heeft gelaten. Een boom alone… Foto © Jan van de Ven
Meer op beeldenstormer.nl – Voorpagina hhBest
Carolien let ook op de kleintjes
Goedemiddag. In de noodhulpdienst met jeugdagent Rik. Rustig tot nu toe. Aandacht kunnen geven aan parkeergedrag #Best. pic.twitter.com/3wqjn4oiN1
— Carolien Abrahams (@brigadierOIRost) 18 augustus 2017
Carolien, die wijkbrigadier is in Oirschot, helpt jonge collega bij surveillance en let daarbij in Best ook op de kleintjes. Kennelijk is er sprake van een parkeerfout. Klik op het linker fotootje en dan nog ’n keer…
Voorpagina hhBest
‘Stoppen burgemeesters in ‘17 gevoel voor timing’
In zowel grote, kleine als middelgrote gemeenten houden opvallend veel burgemeesters het voor gezien. De vergrijzing van het korps is slechts één van de oorzaken. De gemiddelde leeftijd bedraagt 57,5 jaar. Doorgaan tot hun 70e mag sinds een paar jaar. Maar lang niet iedereen doet dat, zo constateert Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), volgens het blad Binnenlands Bestuur (BB).
Vijftig jaar achterlopen als kunstvorm
ls je dagelijks een paar Nederlandse kranten doorneemt, moet je wel tot de conclusie komen: op de redacties is een generatie journalisten aangetreden die op de basisschool niet behoorlijk heeft leren spellen. ‘Hij zij’, ‘Hij onthuld’, ‘Hij irriteert zich’, het zijn er maar drie die ik alleen al vandaag tegenkwam.
Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest
Merel Morre, dichteres:
Nee.
Je rijdt niet op mensen in.
Je schiet geen mensen overhoop.
En je plaatst óók geen foto’s en filmpjes van slachtoffers.
(Tweet, @MerelMorre)