Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2017
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archive for april, 2017

Daarmee vergeleken, een warme hap

menu

 

 

Het diner dat koning Willem Alexander 150 landgenoten voorschotelde in het Paleis op de Dam, was ‘een warme hap’ vergeleken bij de lunch, offert par la commune de Ginneken aan zijn voorvader Willem III op 30 november 1874.

De hoftaal was in die tijd nog Frans, dus ook termen als ‘een vorkje prikken met’, of ‘aanschuiven’ zoals die vandaag in de kranten staan, waren er niet bij. Trouwens, is dat aanschuiven niet de taak van de lakeien?

 

 

 

Read the rest of this entry »

Het rentewak van Dijsselbloem

Peter Stiekema


emissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet van plan om negatieve spaarrentes te verbieden. Banken die hun klanten willen laten betalen om te sparen, legt hij geen duimbreed in de weg. Dat bleek deze week uit antwoorden op Kamervragen van de SP. Zij vroegen de demissionair minister (PvdArmoede) onder meer of hij net als in België banken wil verbieden om negatieve rente te rekenen. De aanleiding was het verlagen van de rente naar nul procent door de Triodosbank.

Read the rest of this entry »

Doe iets aan die kleren

S_quoteinds hij koning is draagt hij betere pakken.’ Josine Droogendijk, “mode-expert en royaltydeskundige”, vandaag in de Persgroep-kranten. Vind je dat nou? Iedereen schijnt  het abrahamsinterview van Wilfried de Jong met Willem Alexander te roemen, maar niemand blijkt (voortdurend) afgeleid te zijn geweest door het wederom slecht zittende pak van de vorst. Wij wel.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Amsterdamse kraaltjes en spiegeltjes

De in Amsterdam gevestigde geschreven pers plus enkele ook aldaar gevestigde tv-programma’s – ik noem De Wereld Draait Door – zijn al een hele tijd druk in de weer met het racisme in Nederland.

Het is een interessant onderwerp, maar om daar nu elke week vier pagina’s aan te besteden, zoals de Volkskrant lijkt te doen, of als ideaal medicijn tegen racisme een overmaat aan zwarte tafeldames en –heren te laten aanschuiven en de geteisterde vaste kijker te bombarderen met hip hop, dat is ook weer van het goede te veel.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Niet alles valt te be-appen

spoorcombi
Station SNCF van Lunery in 2003, nog met handbediende wissels en seinen.


Terug naar de situatie, waarin op en aan de spoorwegen nog alles met de hand ging, daar moet je natuurlijk niet aan denken. O nostalgie. In Lunery, departement Cher, hartje Frankrijk, zag ik in 2003 nog een stationnetje, van waaruit de seinen met stalen trekdraden werden bediend. En wissels die met de hand werden omgezet. In Nederland moet je daarvoor in het Spoorwegmuseum zijn. De modernisering gaat verder, zij het in bepaald opzicht mondjesmaat: denk aan de 500  overwegen (van de 2500) die nog steeds niet zijn beveiligd. Met een recente reeks zware ongevallen als prijs.

Read the rest of this entry »

Het eerste kindsterretje

shirley_temple_1936_003Shirley Temple op rond 1936 mondiaal verspreide prentbriefkaarten.


Over het eerste kindsterretje (de geluidsfilm was er nog maar net) Shirley Temple schreef ik al in 2014, na haar overlijden. Aanleiding om er nu weer over te beginnen is de vondst van twee prentbriefkaarten uit 1936 in het album van een overgrootmoeder. Wikipedia heeft trouwens een mooi compleet overzicht van het leven van deze ‘artieste’ die, eenmaal volwassen, in die kwaliteit weinig meer voorstelde en…diplomaat werd. Misschien aanleiding om dit onafhankelijk medium, Wikipedia dus, eens ‘n donatie te doen, al is het maar ‘n paar euro. Wikipedia is zo ongeveer het beste wat ons op internet is overkomen.

On The Good Ship Lollipop op YouTube – Voorpagina hhBest

De elleboogjes ruiken naar bier

honig
De hoge silo met het beeldmerk van Honig erop was en is beeldbepalend in Nijmegen West. Nijmegenaren ruiken nog steeds de geur van bouillon en Brinta als ze in de buurt zijn. Maar de productie werd in 2012 al gestopt.

En toen vond iedereen dat het beeldbepalende complex niet afgebroken mocht worden en werd een geweldige creatieve inspanning op de gebouwen losgelaten. Afgaande op publicaties in de pers en ook in andere media was daar inmiddels iets moois geschapen en dat valt wel even tegen als je, op een zonnige koude lentedag er voor het eerst van je leven een bezoek brengt.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Lees toch eens een Duitse Krimi

Boekbespreking door Sante Brun


 

Wij weten alles van New York, Californië en Texas en als we er niet alles al van weten dan is onze prioriteit onze kennis van de Verenigde Staten van Amerika uit te breiden tot we er meer van weten dan de Amerikanen zelf, we hebben onze taal zelfs onherstelbaar vervuild met zelf uitgevonden Koeterwamerikaals.

En in tussen weten we van België vooral dat ze daar raar Nederlands spreken, van Frankrijk dat de mensen er met een alpinopet op en een stokbrood onder de arm op straat lopen en van Duitsland? Van Duitsland weten we niks. Ja, dat er Duitsers wonen en dat er iets is met voetballen.

wolf

Read the rest of this entry »

Een echte streekredacteur

sjef001

Een echte streekredacteur met ‘n hevige verknochtheid aan Valkenswaard, meer dan ‘n halve eeuw zijn woonplaats. Dat was Sjef Bernard, van 1957 tot zijn pensioen in ‘89 verbonden aan het Eindhovens Dagblad. Op 15 april overleed hij op 93-jarige leeftijd en vandaag kreeg hij een origineel katholieke uitvaart in ‘zijn’ Nicolaaskerk. Uitgeleide gedaan door, naast zijn familie, een zestal collega’s van toen en heel wat Valkenswaarders. Leden van het Valkenswaards Kamerorkest, waarvan hij bestuurslid was (hij was ook promotor van de Muziekschool) verzorgden een muzikale omlijsting, die zeker zijn goedkeuring zou hebben kunnen wegdragen.

Read the rest of this entry »

Nieuwe wethouder als partij-politieke gok

Op 8 mei, minder dan een jaar voor de plaatselijke verkiezingen, beslist de gemeenteraad van Best over de benoeming van een nieuwe PvdA-wethouder als opvolger van de vertrokken bestuurder Bert van Drunen. Er is volop reden, nieuwsgierig te zijn naar de overwegingen die daarbij een rol zullen spelen.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Een kruiswoordraadsel in de VPRO GIDS

Een van de weinige bladen die ik nog volledig op papier krijg en lees is de VPRO GIDS. Voor de programma’s, natuurlijk, maar in toenemende mate vooral om de columns en te hooi en te gras ook de artikelen die een inleiding moeten vormen voor radio- en vooral tv-uitzendingen.

Zoals deze week het artikel ‘Groeien in de hoogte’ van de hand van Elja Looijestijn.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Staatsloterij leurt erop los

Sante Brun wees er al op in een recente column: de kans dat je iets wint in de Staatsloterij is zoiets als 0,00009%. Zelf was ik daar al jaren geleden achter, toen ik mijn automatische deelname via mijn bankrekening opzegde. Af en toe had ik m’n inleg teruggekregen.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Eigentijds karrenspoor

Een landbouwtrekker heeft een ‘eigentijds karrenspoor’ getrokken in een weiland bij Spoordonk. Karrensporen waren kenmerkend voor zandwegen in Brabant. Af en toe vroegen boeren in de gemeenteraden of ‘de schaaf er weer even overheen kon worden getrokken’ om die zandwegen te effenen. Zandwegen, die een belangrijk element zijn in het landschap, worden steeds zeldzamer. Onlangs heeft de Brabantse Milieufederatie (BMF) een beroep tegen de gemeente Zundert bij de Raad van State verloren over puinverharding van zandwegen, die ooit door de jonge Vincent van Gogh zijn bewandeld en getekend.
Voorpagina hhBest

Het jaar 1968: erger kon het niet

Boekbespreking door Sante Brun


 

Het boek kwam dertien jaar geleden uit, maar daardoor is er des te meer aanleiding om het nú eens te lezen – zonder te bagatelliseren wat de huidige toestand in de wereld is, kun je in dat boek zien dat het nog aanzienlijk erger kan. Ik heb het over ‘1968 The Year That Rocked The World’ van journalist en historicus Mark Kurlansky. Het is een zorgvuldig gerechercheerd verhaal dat spannend in elkaar is gezet en leest als een roman – waardoor je je des te meer bewust blijft van de gruwelen die in dat jaar plaats vonden. Die wil ik niet vergelijken met wat we dezer dagen meemaken, maar toch, hier is hoe Kurlansky het aan het eind van 1968 samenvat:

Read the rest of this entry »

Wolken, wilgen en koolzaad

Wolken, wilgen en koolzaad langs de Aa bij Berlicum. Foto (c) Jan van de Ven

Meer op beeldenstormer.nl — Voorpagina hhBest

Teun van de Keuken, consumentair columnist

Er zijn nog steeds etablissementen, van Loppersum tot en met Maastricht, waar de uitbaters lijken te denken dat het verschil tussen faillissement en een geslaagd jaar afhangt van de verkoop van een paar glaasjes flessenwater.

(de Volkskrant) Voorpagina hhBest

‘Hier komt ons eten vandaan’

Er waren verkeersregelaars nodig om alles in goede banen te leiden.
Voorpagina hhBest

Open Joodse huizen

Drie foto’s van Joden die in de tweede wereldoorlog in de Nazi-vernietigingskampen zijn vermoord aan een muur in De Mortel, achter de voormalige synagoge van Den Bosch. Foto (c) Jan van de Ven

Jan van de Ven


Gisteren heb ik vijftien verhalen gelezen over Joden uit Den Bosch en Vught die in de Nazi-vernietigingskampen zijn omgekomen. Lijkt me volkomen overbodig op te merken dat je daar niet vrolijk van wordt, zeker niet als je net een verhaal in de krant hebt gelezen waarin wordt verteld dat op scholen de ontkenning van de holocaust de klas binnenkomt. Er zijn niet alleen maar feiten, tegenwoordig, er zijn ook alternatieve feiten… tjee, wat ben ik blij dat ik gedegen journalistiek ben opgeleid…

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Heck’s/Ruteck’s lunchrooms pure nostalgie

Heck’s lunchroom in Utrecht. Het interieur verraadt invloed van Nouveau Art, oftewel Jugendstil, een kunststroming die toen overigens al over z’n hoogtepunt was. Prentbriefkaart uit particuliere collectie,


Heck, later Ruteck, was tussen 1923 en 1970 een lunchroom-keten met vestigingen in Nederlandse (middel)grote steden. Voor de opkomst van de Chinese restaurants, waren zij de gelegenheden waar de burgerman ‘wel eens uit eten’ ging; locatie van zakelijke en minder zakelijke afspraken.  Pure nostalgie, maar daarvoor moet je wel minstens zeventig zijn.  ‘Bijzonder was het gratis entertainment: zo hebben André van Duin en de zangeres Connie van den Bosch bij Ruteck’s hun eerste schreden op weg naar succes gezet,’ schrijft Cees Mallander in een aardig artikel over dit stukje horecageschiedenis op de website Oneindig Noord Holland. Maar hun latere tv-optredens, het huisgebonden entertainment, zullen mede hebben bijgedragen aan het teloor gaan van de Rutecksformule.  In Utrecht kon je er, zo te zien ook biljarten. In Breda was een Heck/Ruteck-restaurant aan de Korte Brugstraat.
Voorpagina hhBest

Niemand zag Jezus verrijzen

Dit is inderdaad een unieke afbeelding. Niemand heeft Jezus uit zijn graf zien verrijzen. Het schilderij (ca. 1400) is zo mogelijk apocriefer dan apocrief. Wie is daar trouwens met een lans in de weer? Ik citeer (vrij weergegeven) een stukje uit het Marcus-evangelie, dat op paaszondag werd gelezen: Maria Magdalena en Maria van Jacobus en Salome wilden het lichaam balsemen. Onderweg naar het graf vroegen ze zich af, wie de zware steen voor de deur zou wegwentelen. Maar, dichterbij gekomen, zagen zij dat die al was verwijderd. Binnen zagen zij een jongeman (een engel) in een wit gewaad zitten. ‘Niet bang zijn,’ zei hij. ‘U zoekt Jezus van Nazareth, die gekruisigd werd, maar die is hier niet. Hij is verrezen.’ Er zijn ook afbeeldingen, waarop je Romeinse soldaten, die als bewakers waren aangesteld, het gezicht ziet afwenden, terwijl Jezus boven het graf zweeft.
Voorpagina hhBest