Wie is online
15 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2017
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archive for maart, 2017

Mattheus op meer dan 40 plaatsen

Johannes Passion sterk in opmars

De herdenking van Christus’ lijden in de Goede Week is naar de marge van het leven gedrongen. In de aanloop naar Pasen, te beginnen vandaag, is een bezoek aan een uitvoering van het oratorium Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach (<- weinig bekend portret van de componist in zijn jonge jaren) ervoor in de plaats gekomen. En dan allang niet meer die ene beroemde uitvoering door de Nederlandse Bachvereniging in de kerk van Naarden (leden van het kabinet op de voorste rij) op Goede Vrijdag en tegenwoordig ook op Paaszaterdag. We telden meer dan 40 locaties, vaak meer uitvoeringen per plaats.

Read the rest of this entry »

Bij hem zat je op z’n latijn te wachten

Die Thierry Baudet met zijn- volgens sommigen – slechte latijn in de Kamer. Tot de orde geroepen door de (gelukkig herkozen) voorzitter. Je moet maar denken, het gaat er niet om hoe er over je wordt gesproken, áls dat maar gebeurt. Tweets: wat ’n malloot en: die is hartstikke gek. Daar kun je weer op reageren met: het voordeel is dat-ie de aandacht afleidt van andere gekken.

Ik heb – daar gaat opa weer – een politicus gekend, op wiens latijn je zat te wachten. Dat was het VVD-lid van de Eerste Kamer Ym van der Werff uit Breda (<- foto uit het kamerarchief) die ik evenwel vooral heb gekend als fractievoorzitter in Provinciale Staten van Noord-Brabant en later als  gedeputeerde van culturele zaken en milieu. Hij was historicus en dat droeg hij uit. Bovendien een geestig en beminnelijk persoon. En ja, hij placht af en toe zijn bijdrage te beginnen met een korte latijnse spreuk, die hij natuurlijk vertaalde. De staten zouden teleurgesteld zijn geweest als-ie dat had nagelaten.

Read the rest of this entry »

Onverdraagzaamheid

De veiling van devotionalia en andere onderdelen van een kerkinventaris waarover ik het eerder had, heeft nog een andere context dan als zinnebeeld van de ontkerkelijking. De beelden, de kruisen, de offerblokken, de collectezakken  (‘De armen gegeven is Gode geleend’) de sjerp van de ordebewaarder (suisse, ‘Eerbied in Gods Huis’), ze kunnen volgens sommigen ‘aardige accenten’ vormen in het moderne interieur. Je komt die dingen zelfs tegen in café’s en – zoals we ook hoorden – in het toilet.

Meer op Manieren — Voorpagina hhBest

Varkens in de Tweede Kamer


Peter Stiekema


Nee, dit stukje gaat niet over Ton Elias (VVD) die overigens de Kamer inmiddels heeft moeten verlaten. Hij stond niet meer op de verkiezingslijst. Hij schijnt te veel politieke vijanden te hebben (gehad). Ik moet trouwens eigenlijk beginnen met te zeggen dat ik weliswaar doorgaans vegetariër ben, alleen niet tijdens het eten. Een laf excuus, ik geef het toe. Ik schrijf dit omdat Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren in het Vragenuurtje van dinsdag vragen aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft gesteld. Dat gebeurde naar aanleiding van de onlangs onthulde verschrikkingen in een Belgische varkensslachterij. Kan dat hier ook gebeuren en wat doen we er dan aan?, was kort samengevat haar betoog. Nee, in Nederland is het allemaal veel beter geregeld en zulke praktijken kwamen en komen hier niet voor, aldus Van Dam. En de Voedsel en Waren Autoriteit waakt, zo stelde hij.

Read the rest of this entry »

‘Ontkerkelijking’ kent grenzen

De veiling van een deel van de inventaris van de Augustijner Paterskerk in Eindhoven – die met het Christusbeeld op de spits – was tekenend voor het verschijnsel dat ontkerkelijking heet. Wat dat betreft was de kop in het Eindhovens Dagblad boven het verslag van die massaal bezochte verkoop alles zeggend: Een offerblok voor op de wc. 

Meer op Manieren — Voorpagina hhBest

Zie ook Verspijkerd en verzaagd, expo in Noordbrabants Museum

‘Het wordt rustig en kleinschalig’

Het wordt rustig en kleinschalig. Dat zegt de Bestse ondernemer Liesbeth van der Velden (ja, nazaat van de bekende klompenmakersfamilie) over haar recreatief en educatief project in en rond een voormalige boomkwekersloods aan de Heuveleindseweg. Toen het plan bekend werd en de gemeente Best een bestemmingsplanprocedure startte, rezen er vooral in de aangrenzende woonwijk Heivelden, nogal wat vragen. Zou het niet teveel autoverkeer aantrekken en andere vormen van overlast geven voor de bewoners, die dit gebied bewandelen en befietsen? ‘Ik wil dat fietsen door de bezoekers juist stimuleren,’ aldus Liesbeth. ‘Zeker voor bezoekers uit Oirschot en Best is dat goed te doen.’
Read the rest of this entry »

Het verdwenen torentje

Twee plaatjes van Sint-Oedenrode (‘Rooi’) in het verleden. Het bovenste is van de koster-schilder Jo van der Kaay (1914-2001), dat eronder van diens collega koster Adriaan Brock (1775-1834). Het schilderijtje van Van der Kaay werd onlangs op Twitter gezet door Bert de Graaf (die dat gelukkig vaker doet met plaatjes van Oud-Rooi), de tekening van Brock staat op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Waarom deze twee plaatjes? Het gaat om het torentje links van het oude raadhuis. Dat zag ik voor het eerst in de tweet van De Graaf. ‘In levende lijve’ had ik het nog nooit gezien, dus veronderstel ik dat het om een afgebroken kerkje of kapel gaat. De bekende knoptoren van Rooi is het niet, want dat klopt niet met de zichtlijn. De tekening van Brock is de bevestiging. Daarop zie je trouwens links de knoptoren.

Paaspop-up

Het is een soort van pop-up dorp: een hoop gedoe tijdens de opbouw, dan drie dagen snoeiharde muziek, gevolgd door weer dagenlang afbreken. En het heet Paaspop. Er wordt momenteel druk gebouwd aan de accommodatie die pas op 14, 15 en 16 april door festivalgangers in bezit wordt genomen. en het is niet meer te vergelijken met wat het ooit was. speciaal voor Paaspop zijn in het agrarisch gebied tussen Lieseind en Molenhei in Schijndel niet lang geleden asfaltwegen en riolering aangelegd – en een compleet netwerk om overal over internet en wifi te kunnen beschikken. Foto  (c)  Jan van de Ven

Meer op beeldenstormer.nl — Voorpagina hhBest

Een dag op het spoor

De begrafenis van een letterlijk ver familielid voerde mij per spoor naar Leeuwarden. Met de NS heb ik geen slechte ervaringen, wat ongetwijfeld te maken heeft met de luxe dat ik de spits kan mijden. Ik reisde voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling (december 2016). Dat heb ik geweten.

Meer op Manieren — Voorpagina hhBest

Chips

Aan de voet van de toren in Sint-Michielsgestel:

Hele grote zakken chips.
Eet u smakelijk dames
Dank u wel” (vierstemmig)

Zingende begijnen…Aaaarch

Van de Ginnekense komiek Heintje S., zijn nogal wat anekdotes in omloop, hoewel…wie weet nog van hem? Ik, oude man, heb hem niet eens gekend, hoorde de verhalen van mijn familie.

Hein vertoonde zijn kunsten op feesten en partijen en nam deel aan het amateurtoneel. In laatstgenoemde ‘functie’ vereiste de rol eens dat hij op een divan dood moest vallen. Dat ging mis. Op het moment suprême brak een poot onder de bank uit. Onze acteur liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij raapte de poot rustig op, alsof het zo in het script stond, keek het voorwerp als bestraffend toe en plaatste haar weer onder de divan met de woorden: Oppernuuwt. 

Read the rest of this entry »

Een woord van troost

Beste landgenoot/PVV-stemmer,

Het is altijd mooi als een politicus steun krijgt van mensen die desnoods voor hem de straat op gaan. Ik begrijp dat u een demonstratie in Den Haag wilt houden, om te benadrukken dat u vindt dat uw Leider gelijk heeft en dat onderzocht moet worden of de PVV deel kan uitmaken aan een volgend kabinet.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Liefdesrelatie

De reden van het vertrek van Van Drunen (PvdA) is een liefdesrelatie met zijn collega-wethouder Peet van de Loo (D66).
Read the rest of this entry »

Het Bredase Begijnhof 750 jaar

Het Bredase Begijnhof was een geliefd onderwerp van Jan Strube (1892-1985).


Midden in Wereldoorlog 1 maakte Henri t’ Sas (1877-1966) een versje over het vandaag precies 750-jarig Begijnhof in Breda. Read the rest of this entry »

Ton Elias, ex-Kamerlid VVD:

De partij liet me weten dat ik vijanden had gemaakt, ook daarom kon ik niet op de lijst. Een onheus argument. Een politicus zonder vijanden is een weekdier.

(de Volkskrant) Voorpagina hhBest

Okki, oftewel de Grote Hypocrietenshow

Wat mij vooral opgevallen is: de hypocrisie die het twittervolk bespringt op het moment dat talkshows weer eens iets anders laten zien dan schrijvers die hun boek komen promoten: een kleine gauwdief die per ongeluk ‘groot’ geworden is doordat hij het Van Gogh Museum binnendrong en daar twee willekeurige werkjes van de muur griste (‘De aardappeltelers waren te groot, die konden niet door het raam’) en verdween, met achterlating van zijn petje. Een verhaal dat geschreven zou kunnen zijn door een schrijver van een ‘cops and robbers’-serie die er zich eens gemakzuchtig vanaf maakte.

Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest

Facebook lijkt ‘Zuck’ door de vingers te glippen

…maar gedroomde wereldverbeteraar houdt stug vol

Recent voorval, gemeld op het Nederlandse Facebook. Een Zwolse vrouw wandelt door een natuurgebied in de buurt. Komt er een man op haar af die zijn broek laat zakken. ‘Niet normaal.’ Helaas voorspelbare reacties op het social medium: aandachttrekkerij, niet zeuren, enz. Het loopt uit de hand met dat Facebook. Denk niet dat het de oprichter, Mark Zuckerberg, de gedroomde wereldverbeteraar, ontgaat. Zijn schepping lijkt hem door de vingers te glippen. Maar te oordelen naar recente uitlatingen van zijn kant – een manifest en een interview door de BBC – wenst hij stug vol te houden met wat hij zijn globalisering noemt.

Read the rest of this entry »

Ongelijkheid overal

Mannen en vrouwen zijn gelijk maar niet altijd, zei ik tegen een vriendin op bezoek. Het ging over het feit dat medicijnen worden getest op mannen, maar dat ook vrouwen ze moeten gebruiken en dat gaat niet goed. ‘Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig,’ corrigeerde de vriendin en ze had een punt.

Boeiende uitzending van De Nieuws BV vanmiddag op Radio 1: het nagenoeg ontbreken van meesters op de basisschool, terwijl meisjes en jongens zo totaal verschillend reageren op onderwijs.

Meer op Manieren — Voorpagina hhBest

Fotografiebeurs

De Fotografiebeurs is een gemaskerd bal, soms letterlijk, soms zijn het alleen gezichten die schuil gaan achter lenzen… Foto (c) Jan van de Ven


Leuke fotografenbeurs, professional imaging in Nijkerk. een jaarlijks inzicht in de ontwikkelingen van – vooral de technische kant van – het vakgebied. van alles wat je er ziet, word je enorm hebberig. zo loop ik met mijn Poor-Mans-Leica (fuji x100t) watertandend langs de stand van de echte Leica, waar het barst van de watertanders – die waarschijnlijk ook allemaal niet die minimaal twaalf tot dertien mille op zak hebben om hun favoriete speeltje te bemachtigen.
Meer op beeldenstormer.nl — Voorpagina hhBest

Rooie wortels weverij De Ploeg in Bestse hei

Tien jaar geleden is het, dat de beroemde Weverij De Ploeg in Bergeijk werd gesloten. Tien jaar heeft het geduurd, aleer het probleem van een nieuwe bestemming voor dit rijksmonument kon worden opgelost: vestiging van de specialist in projectbouw Bruns. De economische crisis, die in 2008 toesloeg, heeft ongetwijfeld een rol gespeeld. Tien jaar geleden besteedden wij op hhBest versie 1.0 aandacht aan de in Best begonnen geschiedenis van De Ploeg (als landbouwcoöperatie <-) en de Bergeijkse fabriek, ontworpen door Gerrit Rietveld. Vandaag herplaatsen wij dat verhaal op hhBest 2.0

Read the rest of this entry »