Archive for januari, 2017
Les één in de cursus journalistiek
‘All the news that’s fit to print’, en: ‘Facts are sacred, comment is free,’ fraaie slagzinnen die de moderne Amerikaanse journalistiek een groot aanzien hebben gegeven – een aanzien dat weer eens waargemaakt moet worden, nu meer dan ooit. De papieren kranten worden in ieder geval aangemoedigd door de sterk stijgende oplagen als gevolg van het optreden van Donald Trump en zijn club – ik heb de neiging te denken dat de nieuwsgierigen er zich bewust van zijn geworden dat de televisie slechts oppervlakkig te werk gaat en samen met het internet ook de bron is van nepnieuws of, in modern Amerikaans: alternative facts.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Minder boeiend
In de Waddenzee wordt een proef genomen met virtuele boeien, zo lees ik in de Leeuwarder Courant. ? De boeien zullen zichtbaar zijn op digitale kaarten. Ze worden niet echt uit gezet.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Dichteres
Voor de aanvang van de Dichtslamrap in Boxtel bereidt de Bossche dichteres Nic Castle zich voor op haar optreden. Foto (c) Jan van de Ven
Denk goed na voor je je stem uitbrengt
Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van het NOS Journaal, doet het al: zelfcensuur, om VVD-staatssecretaris Sander Dekker niet tegen zich in het harnas te jagen. Want die gaat over de centen voor de publieke omroep en van dat bedrag zijn zó een paar nullen af, zodat je Gerri Eikhof moet ontslaan. En dat zou zonde zijn.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Taalverruwing
En die grove krantenkoppen ook pic.twitter.com/QonTgmMeNY
— hhBest (@ecluse) 28 januari 2017
Het eigen naadje van Dries van Agt
Dries van Agt ziet zichzelf tijdens een Brabantse handelsmissie in 1985 in een Zweedse krant staan.
Prachtig interview in de Persgroepkranten met oud-premier Dries van Agt, inmiddels bijna 86 maar nog vitaal (al mag-ie van z’n dochter niet meer fietsen) en scherp. Van Agt’s speels-archaïsch taalgebruik (‘mijn hobby’, zei hij ooit) garandeert een zeer genietbare tekst. Natuurlijk gaat het over zijn premierschap (1977-1982, CDA), maar ook zijn meer recente bemoeienis met het door hem vurig gewenste welzijn van de Palestijnen komt nog even aan de orde. Van Agt was ook nog vier jaar (van 1983 tot 1987) Commissaris der Koningin in Noord-Brabant. Dat krijgt in de vanuit Rotterdam gestuurde Brabantse kranten nog net een vermelding.
De schermbeveiliger geschiedenis? Niet helemaal
In Rotterdam is het komende halfjaar, een naar het lijkt, boeiende expositie van een kunstenaar, Sleepmode: The Art of the Sceensaver, te zien. Aanleiding: het ‘verdwijnen’ van dit fenomeen. De schermbeveiliger, wat is dat? Het is bekend dat een stilstaand beeld op een monitor – het kan ook de tv zijn – ‘inbranden’ tot gevolg kan hebben. Het patroon van het beeld etst zich als het ware in dat scherm. Om dat te voorkomen, kun je, bij voorbeeld tijdens een bezoek aan de koffieautomaat (kan even duren, toch?) de computer in de slaapstand zetten, zeg maar op zwart. Dat is instelbaar, bv na vijf minuten. Duurt de afwezigheid maar even dan gaat deze modus vooraf door het simpel doven van het scherm, respectievelijk het in werking treden van de schermbeveiliger, een bewegend beeld dat van alles kan zijn.
Iets meer dan ’n hapje en ’n drankje
Boerderij aan de Heuveleindseweg (Hoefweg) in een restant van het oude kamertjeslandschap van Best. December 2009.
Altijd respect en bewondering voor mensen die, desnoods tegen de draad in, initiatieven nemen. Ziet de bank er niets in – en wanneer ziet de bank er wèl iets in? – dan maar via het nieuwste tovermiddel crowdfunding. Nog mooier is het als zo’n startende ondernemer de intentie heeft, mensen die niet of moeilijk aan de bak komen, ’n eind tegemoet te komen. Zo’n geval doet zich nu voor in het Bestse buitengebied. Maar helaas, er zijn toch wel enkele vraagtekens bij te plaatsen.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Oirschot lonkt naar Brainport
Oirschot lonkt naar Brainport. Interessant omdat de gemeente bij een eventuele herindeling in Zuid-Oost Brabant moet kiezen tussen de stadsregio Eindhoven en de Kempen. Op zijn website gaat Oirschot in op de toekomstige wegenstructuur, maar het filmpje gaat voor driekwart over het ontstaan en het succes van Brainport. Jammer dat de voice over van een ‘Hollandse’ mevrouw is, die het heeft over wèèk in plaats van werk en zo.
The Netherlands second
De video van Zondag met Lubach, waarin Nederland zich voorstelt aan president Trump, gaat de hele wereld over: https://t.co/jV7q4MCZ6R
— NOS (@NOS) 24 januari 2017
Reacties uit het buitenland (via dutchcowboys.nl) — Voorpagina hhBest
Eerst tien seconden nadenken…
Journalist-schrijver Frank Westerman staat voor het podium en tegenover een publiek van ruim honderd man in het auditorium van Nationaal Monument Kamp Vught. Zondag was de zogenoemde beschermerslezing van het herinneringscentrum op de plaats van het vroegere SS-concentratiekamp Vught. en het gaat bij Westerman over al die dingen die ik zelf als vrijwilliger/gids/rondleider bij dit herinneringscentrum wil overbrengen op de groepen die ik hier geregeld rondleid: tolerantie, vluchtelingen, uitsluiting, betrokkenheid (en dat ook nog eens in historisch perspectief). maar ook gaat het over beschaving. beschaving die we misschien wel zijn kwijtgeraakt doordat we op social media binnen één seconde kunnen zeggen waar we eigenlijk eerst minstens tien seconden over hadden moeten nadenken… Foto en tekst (c) Jan van de Ven
Mooie dingen: waarheid en leugen
Gelukkig zijn er in de Verenigde Staten nog veel kranten waarvan de journalisten een hoge mate aan journalistiek vakmanschap en integriteit koppelen aan een stevige dosis onverschrokkenheid. En gelukkig zijn persconferenties van het Witte Huis van het kaliber dat we zaterdag zagen – ‘de president telde zelf anderhalf miljoen mensen’ – niet echt noodzakelijk om onverstoorbaar te blijven komen met betrouwbare berichtgeving.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Lokaal sentiment zegeviert
De bevolking van Landgraaf had in het onlangs verspreide krantje over de fusie met Heerlen nog wel de toezegging gekregen dat alle lokale ‘stadsprinsen’ en carnavalsoptochten na de fusie gewoon zouden blijven bestaan – alsof dat al niet gegarandeerd wordt door het Grondwetsartikel 9, waarin de vrijheid van vereniging en vergadering wordt geregeld. Daar gaat de gemeente dus niet eens over.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Herman Koch vertelt om zijn verhaal heen
Boekbespreking door Sante Brun
Robert Walter, de burgemeester van Amsterdam, in wie wij moeiteloos burgemeester Eberhard van der Laan herkennen, slaapt soms slecht en heeft daar een remedie voor: hij reconstrueert een of meer van de vele reizen die hij ooit maakte voor zijn geestesoog en denkt achter elkaar, met zijn formidabele geheugen, aan alle details.
Daarbij wil hij nog wel eens afdwalen, zoals blijkt wanneer hij, na gedacht te hebben aan rondreis door de westelijke Verenigde Staten en de Alpen in het Zuid-Westen van Frankrijk, terechtkomt in de reis die een Joodse vrouw, genaamd Hamoutal, maakt van Narbonne in Frankrijk naar Jeruzalem. Een zeer moeizame onderneming, als je in aanmerking neemt dat ze een zuigeling bij zich heeft en dat het verhaal zich afspeelt in de elfde eeuw, in de woelige tijden van de Kruistochten. Het relaas eindigt abrupt, midden in een zin: kennelijk is Robert in slaap gevallen, droomt hij dit en wordt voortijdig wakker.
Peter Wennink, ASML:
Oerle dat al heel lang deel uitmaakt van Veldhoven, is juist heel eigen. Die eigenheid regelen de burgers zelf wel.
(Eindhovens Dagblad)
Wietteelt legaliseren? Vergeet het maar
Een van de heetste hangijzers van 2016, de dringende wens, vooral vanuit het zuiden, softdrugs, met name de hennepteelt te legaliseren, heeft zich moeiteloos over de drempel naar 2017 heen getild. Vergeet het maar. Definitief. De hypocrisie van het achterdeur-beleid (stiekem langs achter de coffeeshop in, legaal aan de voorkant eruit) heeft een tegenhanger met een keihard waarheidsgehalte: de professionalisering plus de internationalisering van de drugscriminaliteit. Wiet gaat slechts voor luttele procenten naar de shops, de rest – tegen aanzienlijk meer winst – naar het buitenland. Daarbij komt de verstrengeling van onder- en bovenwereld; die heeft in de loop van decennia sluipenderwijs ongekende vormen aangenomen.
Een en ander valt te lezen in een boek, gebaseerd op wetenschappelijk en journalistiek onderzoek, getiteld De achterkant van Nederland, geschreven door hoogleraar bestuurskunde (Universiteit Tilburg) Pieter Tops en dagbladjournalist Jan Tromp. Een opzienbarend boek, niet in het minst voor Brabant waar de drugscriminaliteit zich tot in de haarvaten van – een deel van – de bevolking heeft genesteld. Read the rest of this entry »
Een kostelijke erfenis van het kolonialisme
Boekbespreking door Sante Brun
Jullie hebben vaak en vooral tegenwoordig nogal wat te mekkeren over Engeland, maar twee dingen moet je ze toch nageven, nee drie: ze hebben er een handje van de lelijkste vrouwen uit het land tot minister-president te kiezen, ze maken de meest schitterende televisieprogramma’s; en het derde aspect is het wonderlijkste van allemaal. Ze hadden ooit het grootste koloniale rijk uit de geschiedenis, en ze voerden er een bruut en afzichtelijk racistisch regime, wellicht op België na het ergste van allemaal – maar niettemin lieten ze in veel van de landen die ze overheersten en uitbuitten hun cultuur en vooral hun taal na.
Met als gevolg dat een land als India – veruit het grootste deel van het voormalige Empire – een volwassen Engelstalige literatuur heeft waarvan de schrijvers nog altijd met het grootste gemak hun stijl vinden in die van het oude ‘moederland’.
En intussen mag in ‘onze’ grootste voormalige kolonie de Nederlandstalige Indonesische literatuur geen naam hebben en is feitelijk al helemaal doodgebloed, nu er ook geen Indonesiërs meer zijn die het Nederlands zodanig beheersen dat ze er een boek in zouden kunnen schrijven dat je tot de literatuur zou kunnen rekenen.
Nee, dan de Indiase literatuur. Ik heb de afgelopen twintig, dertig jaar, daartoe aangezet door Salman Rushdie en door mijn collega’s Emile Hollman en Benti Banach, op enige schaal kennis genomen van de actuele Indiase literatuur, die heel vaak bestaat uit boeken waarin de koloniale tijd, de smartelijke ‘partitie’ van het land maar ook het verdere verleden een belangrijke rol spelen.
Een en ander leidde ertoe dat ik van één schrijver vrijwel alle boeken heb gelezen: Amitav Ghosh. Read the rest of this entry »
It giet noch net oan
Peter Stiekema
Brimstone, ofwel: de juiste dosis westernclichés
Sante Brun
Eerste, meteen ook typische Hollandse vraag: is Brimstone van Martin Koolhoven eigenlijk wel een western? Een western speelt zich, zoals het woord al zegt, af in het Wilde Westen van de Verenigde Staten, in de tweede helft van de negentiende eeuw. In die zin is Brimstone géén western, want de getoonde landschappen lijken nog het meest op die van New England, en aan de kleding van de vrouwen te zien speelt het verhaal zich eerder af rond 1835.
Maar dat is Hollandse mierenneukerij, natuurlijk, want er klopt zoveel niet in het verhaal. Bij dit type western, dat moet lijken op beroemde spaghetti-westerns uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, gaat het vooral ook om het doelbewust clichématige van het verhaal. Het publiek van een western roept tegen de acteur die in een hinderlaag dreigt te rijden: ‘kiek uut, achter je!’ Voor mij mag je dit dan ook een ‘haring-met-boerenkoolwestern’ noemen. Read the rest of this entry »
Wim van der Leegte, ondernemer:
Dus schaalvergroting enerzijda en anderzijds een goed functionerend netwerk van wijk- en dorpsraden voor lokale zaken.
(Eindhovens Dagblad) — Voorpagina hhBest