Archive for december, 2016
Je territorium, daar gaat het om
‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Een mooie slagzin van de Bond Zonder Naam, die op initiatief van een destijds beroemde pater, Henri de Greeve werd opgericht. Nooit van gehoord, zeker? Ik heb er ook lang niet meer aan gedacht, mede omdat ik het katholicisme wel in de gaten wilde houden maar er niets meer van wilde weten. De BZN bestaat trouwens niet echt meer, is nu onderdeel van Cordaid, later zoek ik wel eens op wat dat voor organisatie is.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
In de olie en onder zeil
Jan van de Ven
Een week geleden had-ie nog niet zo veel te doen, de oliebollenbakker op de Zwaanse Brug in Boxtel. In een half uur tijd één klant – en dat was nog iemand die alleen een praatje kwam maken. Ik stond er bij en ik keek er naar en ik schoot mijn plaatje.
Ik hoop voor de beste man dat het deze laatste dagen van het jaar drukker is en dat hij straks genoeg nering heeft om er wat tering naar te kunnen zetten. Read the rest of this entry »
Vuurwerkles
Vaderlandse traditie: de jaarlijkse vuurwerkles van Cor van der Laak.https://t.co/xsQRvzjDfu
— Wim de Bie (@wimdebie) 30 december 2016
Vader Habt
In West-Brabant, waar ik vandaan kom, hadden ze – hoe het nu is weet ik niet – altijd nogal moeite met het uitspreken van de h. Het gevolg was dat die h ook wel eens werd gebruikt, waar die niet te pas kwam. Vandaar het volgende, nu wat oubollig klinkende versje:
’n Ondje in ’n okske
En ’n andje vol ooi
Ap zee ’t ondje
En h h h hop was ‘t ooi
Vader Abt kon zodoende ook wel eens ontaarden in Vader Habt. Op de door mij bezochte lagere school zorgde zo’n tobber met de h voor heel wat hilariteit in de klas.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Onderonsje
Moeders met boodschappen vertellen elkaar hele verhalen – belangrijk, belangrijk – aan de Rechtestraat in Eindhoven. Een paar turven lager denken die twee in hun buggy’s er het hunne van. Zij hebben hun eigen verhalen. kleine verhalen misschien, maar ook heel belangrijk, want hier worden guitenstreken voorbereid. alsof ze tegen elkaar zeggen: en nou gaan we lol maken… Foto (c) Jan van de Ven — Voorpagina hhBest
Laat Youp van ’t Hek maar ‘lul’ roepen
‘Nou, het ging los op Twitter, dat medium van die zolderkamerterroristen, die tragische mannen die anoniem losgaan op Sylvana.’ Youp van ’t Hek in een interview van de Persgroep-kranten.
Gisteren werd Van ’t Hek inderdaad op Twitter uitgemaakt voor lul. Dat was in een door een ander geretweet zinnetje. Even overwoog ik, te reageren in de geest van ‘houd dit soort scheldtermen voor je’, maar zag er van af, want het is tenslotte ook het taalgebruik van de cabaretier/journalist. Koekje van eigen deeg. En ik volg de twitteraar in kwestie zelf niet.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
De ommezwaai van Sylvana Simons
Peter Stiekema
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dit spreekwoord is zeker van toepassing op het politieke dwaallichtje Sylvana Simons. Vandaag werd bekend dat ze vertrekt bij DENK, de partij die aan de hand van de Turkse president Erdogan meewaggelt. Een verstandig mens zou inmiddels hebben ingezien dat ze niet deugt voor de politiek, maar zo niet Sylvana. Om de drommel niet, ze start haar eigen politieke partij met de pakkende naam Artikel 1. Read the rest of this entry »
Nacht op de kale kop
Je kon gewaarschuwd zijn, want op de omslag van het magazine genaamd Exclusief van horecagroothandel Sligro steekt een goudgelakte kreeft zijn middelvinger op naar de toeschouwer. Het nummer heeft dan ook als titel ‘Over the top’, en dat heeft niks met wielrennen te maken – het is de Amerikaanse uitdrukking die zoiets betekent als ‘totaal overdreven’. En de inhoud van het blad maakt het helemaal waar.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Macho
Als ’n macho flaneert-ie op de vlonder in de Dommel onderaan de Zwaanse Brug in Boxtel. Kijk mij eens, lijkt de woerd te willen zeggen. Foto (c) Jan van de Ven.
Een beetje Rock en Roll
Peter Stiekema
Getikt
Hebben ze daar dan nog vingers? pic.twitter.com/p8S3sjGp0X
— hhBest (@ecluse) 22 december 2016
Microsoft stuurt klant het bos in
Eindelijk moest ik er aan geloven: Microsofts Windows 10. Mijn Toshiba laptop met Windows 7 was 5 jaar oud en vertoonde kuren – hoewel, werkt nog en heeft via de voedselbank in Best (ja, daar verdelen ze meer dan eten en drinken) ongetwijfeld een goeie bestemming gevonden. Ik heb nu een Asus met het besturingssysteem geïnstalleerd op een zogenaamde SD-kaart (sorry, bedoeld is SSD, een opslagmedium zonder bewegende delen, zie reactie Sante Brun) plus, ook ingebouwd, een klassieke harde schijf voor de persoonlijke data. Cool en ook nog eens echt koel; ik vraag me zelfs af of er wel een ventilator in zit. Het ding is razendsnel en, ja, Windows 10 lijkt – nog steeds niks ten nadele gezegd van Windows 7 – best wel een stabiel systeem. Maar ik houd mijn bezwaren tegen de tactiek van Microsoft.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
King’s College Choir: Messiah
Een bijzonder mooie uitvoering van Handels oratorium in de Pieterskerk in Leiden door het beroemde koor uit Cambridge. Duur: 2 uur en 16 minuten.
YouTube Daar 1,2 miljoen keer beluisterd. – Voorpagina hhBest
De Messiah sluit trouwens ook het programma kerstmuziek af, dat npo4 in 2010 samenstelde ‘voor bij het diner en het afwassen’. Muziek van Leroy Anderson, anoniem, Johann Sebastian Bach, Marc-Antoine Charpentier, Arcangelo Corelli, Georg Friedrich Händel, Frank Loesser, Frank Martin, Pjotr Iljitsj en Tsjaikovski.
Op kerstavond (zaterdag 24 december) vult een uitvoering van de Messiah door orkest en kamerkoor van Ars Musica goeddeels de avond – 20.25-23.00 uur – op npo2 (tv, eo).
Een cadeautje voor de dictator
In het daarna nauwelijks nog overtroffen boek Nader tot U van Gerard Reve gaat het eerste verhaal, als het ware kwansuis langs de neus weg, dat heet ‘Brief uit Huize Algra’, ondertiteld De Landkruiser over een belangrijke uitvinding. De brief gaat trouwens vooral over Reve’s eenzaamheid en zijn drang om het definitieve boek dat alle boeken overbodig zal maken, Het Boek van Het Violet en De Dood, te schrijven.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Ontkerst(en)ing
Wat weten wij van de islam en wat weten de moslims van het christendom? Over de wederzijdse kennis hoeven we ons geen enkele illusie te maken. De aanslag met een vrachtauto op een kerstmarkt in Berlijn (12 doden, is inmiddels het wrange saldo) is zo goed als zeker een aanslag op het christendom – of wordt de westerse wereld daaraan niet gelijk gesteld? In elk geval hebben wij hier een van het christendom afgeleide cultuur. Intussen barst het van de misverstanden.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Welke rol zal Duitsland in 2017 spelen? Houdt het vast aan zijn rol van gidsland of komt het model onder druk te staan? #Berlijn pic.twitter.com/GiblXdO0wK
— Rudi Vranckx (@RudiVranckx) 20 december 2016
Litteken
Dit heb ik vanmorgen op de buurtapp van Heivelden/Best geplaatst: De foto toont een litteken op het asfalt van het Dopvelden(fiets)pad – gevolg van het afsteken van vuurwerk bij de vorige jaarwisseling. Vanmorgen tussen 8 en 10 uur alweer veel geknal gehoord, niet voor het eerst deze maand, trouwens. Gemeente Best had vorig jaar een vuurwerkschade van 5500 euro, exclusief die aan een ondergrondse vuilcontainer en inclusief een vernielde prullenbak bij de bushalte Dopvelden, neem ik aan.
Narrig dictee
Een alinea uit het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016 van A.F.Th. van der Heijden, evenals diens foto ontleend aan de website van de ntr.:
Geen kladderadatsch, maar wat een gebakkelei over het Engels als academische voertaal en de virulente impact daarvan op de landstaal. Hier faalt elke conciliatie middels getoost met krambamboeli.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Je kleedt je niet alleen voor jezelf
In het vakantiehotel op Lanzarote hing een papier, waarop het management liet weten dat zwemkleding en blote voeten bij het diner niet op prijs werden gesteld. Ik zal je een beschrijving van wat er door de dag zo allemaal voorbijkwam besparen. Daar kan iedereen die wel eens, al dan niet all inclusive, naar de subtropen is gevlogen, zich wel een voorstelling van maken. Maar aan de ruif van dat hotel viel wel een jonge moeder te signaleren in iets wat veel weg had van een babydoll, met inkepingen zodat ook haar slipje niet eens steelsgewijs kon worden bewonderd.
Meer op Manieren — Voorpagina hhBest
Streng corrigeren, dat helpt tegen racisme
Hoe komt het toch dat nooit iemand Sunny Bergman tegenspreekt, terwijl toch zonneklaar is dat ze de grootst mogelijke onzin uitkraamt? Gisteravond zal ze weer eens in De Wereld Draait Door, om reclame te maken voor haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’, en daarbij liet ze onder andere beelden zien uit een ‘wetenschappelijk’ experiment met poppen, waarin kinderen – ook zwarte – consequent de zwarte pop dom en strafbaar noemden en de blanke poppen slim en braaf. Nu is die test vele jaren geleden al afgedaan als volslagen onzin, maar in DWDD maken ze het liever niet te ingewikkeld, dus niemand maakte bezwaar.
Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest
Heiligenbeelden, verspijkerd en verzaagd
Marijn Morée, Perseverance 2000 Foto Noordbrabants Museum
De voorjaarstentoonstelling van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heet Verspijkerd en verzaagd. Het gaat om hergebruik van heiligenbeelden door het transformeren van gipsen devotiebeelden tot kunstwerken. Verschillende kunstenaars hebben zich daarmee in de laatste decennia bezig gehouden.
Niet eerder is een tentoonstelling gewijd aan dit merkwaardige, Nederlandse fenomeen. Centraal in de expositie staat het oeuvre van de Bossche kunstenaar Jacques Frenken, die rond 1965 als eerste de afgedankte heiligen onder handen nam. Daarnaast zijn beelden, assemblages en installaties te zien van onder meer Marc Bijl, Marijn Morée, Alexander Schabracq, Henk Visch en Moniek Westerman. In totaal zijn circa 40 werken uit diverse Nederlandse collecties bijeengebracht die samen een overzicht vormen van vijf decennia hergebruik van heiligenbeelden in de Nederlandse beeldhouwkunst. Ze vertellen veel over onze veranderde kijk op het christendom in de laatste vijftig jaar. Read the rest of this entry »