Who's Online
5 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2016
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archive for november, 2016

Een roman, groots en meeslepend over Duitsland

Boekbespreking door Sante Brun


witzel
‘Natuurlijk kan deze roman de Deutsche Buchpreis niet krijgen, daar is hij te krankzinnig voor en nergens bij in te delen.’ Dat schreef een literatuurcriticus in Die Zeit kort voordat de roman waar het hier om gaat de prijs daadwerkelijk kreeg. Dit is een bewerkte samenvatting van een deel van het Wikipedia-lemma over het boek van Frank Witzel met de titel Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969. De criticus vond het overigens wel een schitterend statement van de jury om deze pop-politieke-generatieroman te nomineren.

Het boek werd toen al geprezen als ‘grote literatuur’ en ‘betoverend’, maar het boek werd toch beschouwd als een outsider. Maar weer anderen schreven bijvoorbeeld: ‘ik lees er zoveel in over de ondergang van West-Duitsland en over de huidige tijd, pas nu besef ik dat altijd verlangd heb naar zo’n soort roman over dat land.’

Read the rest of this entry »

Papa kan desnoods ingrijpen

Cuba Libre en Fidel

Het was in augustus 1960 dat ik in een bar in Spanje van een barman het voorstel kreeg eens een ‘Cuba Libre’ te proberen.

Dat bleek een politiek ingewikkelde long drink: twee vingers rhum – het was niet geheel uitgesloten dat die was onttrokken aan Cubaans suikerriet – opgevuld met ijsblokjes, een schijfje citroen en opgevuld met een van de grote symbolen van de Verenigde Staten, Coca Cola.

Meer op SanteLOGie

Journalist Jules Welling overleden

jules-340x235
Deze week is de in die wereld bekende schaakjournalist Jules Welling overleden. Dit staat op schaaksite.nl. De Brabander, zoon van de in de vorige eeuw ook zeer bekende Tijd-journalist Albert Welling, liep al vanaf de jaren zestig in de schaakwereld rond en schreef voor tal van schaakbladen over de hele wereld. In Nederland werkte hij voor het bondsblad en voor Schaaknieuws. Daarnaast beoefende hij de dichtkunst en publiceerde hij enkele boeken, onder meer over zijn woonplaats Best. Na het opheffen van Schaaknieuws verdween Welling een beetje uit beeld. Welling, die 66 jaar is geworden, was ook een aantal jaren verbonden aan Brabantse dagbladen.

Zie ook: Jules Welling was altijd overal

 

Plassen

Bij de bloemist in het dorp gaat het de laatste tijd een beetje mis. Veel lege tafels in de kassen, rommel op de grond, honderden planten die vorige week al water hadden moeten hebben. Een in halve duisternis verdoken tentoonstelling van uitzinnige kerstspullen.

Meer op SanteLOGie — Voorpagina hhBest

Hinderlijke bestuurslaag heeft nakijken

De Raad van State heeft de provincie Noord-Brabant teruggefloten in de kwestie 100/130 km/u op 3,5 km tweebaansweg tussen Eindhoven en Helmond. Dit tot vreugde van omwonenden in de gemeente Nuenen. Op dat stukje weg mag tot nu toe overdag 100 worden gereden en ’s nachts (23.00-07.00 uur) 130. De motivatie van de provincie is gelegen in proefnemingen van TNO met snelheden op deze Helmondweg. De bestuurders in Den Bosch hadden geen oren naar de belangen van de omwonenden, die in hun nachtrust worden gestoord. Read the rest of this entry »

Een eiland als Ameland

amelandEn toch, iedere keer als ik op een eiland kom, voel ik een lichte teleurstelling. Want een eiland is, heel diep in het geheugenarchief van mijn achtste levensjaar of zo, in feite een hoopje zand dat boven de zee uitsteekt, met een palmboom in het midden.

Meer op SanteLOGie – Voorpagima hhBest

Flodderjournalistiek

Wie mocht denken goed te zitten met de nieuwsvoorziening via praatshows als Pauw, komt van een kouwe kerms thuis. Flodderjournalistiek die door de krant moet worden over gedaan.
Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Vals licht

valslichtVals licht. Zo noemen ze dat, als de zon even door de loodgrijze wolken piept. De storm blaast de laatste bladeren van de platanen langs de vrije busbaan in de Bestse wijk Heivelden.  De bomen op de voorgrond zijn ( in vijftien jaar) beter ontwikkeld dan die op de achtergrond. Dit wijt men in Best aan koaie (slechte) grond. Ooit lag hier de Aarlese Heide, later was het landbouwgrond.

Voorpagina hhBest

Slim verkeerslicht, nu bestuurder nog

Er komen slimme verkeerslichten, die met je communiceren via een app. Ze vertellen je hoe lang het nog rood is en, ja, hoe lang nog groen. Ze waarschuwen ook voor gladheid. Gebruik van de mobiele phone in de auto? Zeker, maar met het toestel vastgeklikt op het dashboard, ‘zodat je de handen veilig aan het stuur kunt houden.’Jaja.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Het einde komt snel in zicht

Door Peter Stiekema


Nog maar duizend jaar! Dat geeft de Britse kosmoloog Stephen Hawking de mensheid op deze aarde. Daarom adviseert hij de wetenschap dringend op zoek te gaan naar leefbare, op de aarde gelijkende, planeten. Read the rest of this entry »

Een streekroman in de 21e eeuw

photostudio_1479467983751Boekbespreking door Sante Brun


Bij de eerste lezing van Roberto, de sleutel van de hemelpoort, door Dries Linssen zou je een streekroman kunnen noemen, maar dan wel een waar de harde werkelijkheid van de grote wereld denderend binnenkomt – ondergeschoven kinderen, drugsverslaving, echtelijke onmin, dorpspolitieke smiechterigheid, landverraders om financieel gewin, spectaculaire waanzin en een pastoor met losse handjes.
In het Limburgse dorp Epen gebeurt ogenschijnlijk nooit iets, zeker niet als je er alleen maar af en toe doorheen rijdt of zelfs als je er een paar dagen verblijft als toerist. Je denkt dat het dorp zó ingeslapen is dat het al wakker schrikt van een loeiende koe.
Maar ondertussen. Read the rest of this entry »

Herman toch…

photostudio_1479410844318Herman. wat heb je nou toch voor schoenen aan onder je smoking? (Met het mes op tafel, 17.11.16)
Voorpagina hhBest

 

Zwijg eens in al die talen

Door Peter Stiekema


Eurocommissaris Frans Timmermans spreekt een stuk of zeven, acht talen. Maar deze ijdele aap moet eindelijk eens leren in al die talen te zwijgen, als hij daarmee de veiligheid van ons allen hier in gevaar brengt. Ik doel op zijn interview in het Belgische weekblad Knack. Daar vertelt Timmermans, tevens vice-voorzitter van de Europese Commissie, refererend aan een Amerikaans onderzoek, dat de Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen wel degelijk betrokken is geweest bij de mislukte staatsgreep die deze zomer werd gepleegd.

Read the rest of this entry »

De gewone man zegt er het zijne van

Op Radio 1 hadden ze deze week een mooi idee: we bellen eens wat ‘gewone mensen’ en vragen wat ze graag in de media vertoond zagen worden. Om zeker te zijn dat het inderdaad doorsnee gewone mensen waren, moesten ze De Jong heten: de meest voorkomende achternaam in Nederland. Ze wilden Nederlandstalige muziek op de radio en op de tv Lingo terug. En de huren moesten omlaag, daar moesten de media ook hun best voor doen.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

I fell off my chair

Ze zeggen wel eens dat je het woord ik in stukjes als deze zoveel mogelijk moet vermijden. Een lezer van het ED heeft zelfs ’n keer de ikjes in een column van Halina Reijn zitten tellen. In feite is het probleem nu opgelost, want ik had willen beginnen met ‘Ik viel van m’n stoel.’ In het Engels zou ook kunnen. Daar zijn we immers beter in dan welk ander volk, wiens moedertaal daarvan afwijkt. Daar gaat-ie dan: I fell off my chair. Volgens mijn vriend en collega Sante Brun is dat Dungels, waarmee gezegd is dat het met die Engelse vaardigheid wel meevalt (of tegen). Luister anders maar eens naar de reclame op BNR Nieuwsradio. Om van je stoel te vallen.

Gesproken column Omroep Best, 16.11.16. 18:10 uur.

Meer op Manieren – Voorpagina hhBest

De gewone man en de NPO

Was het gesprek met Thomas Dekker in DWDD van maandag een schoolvoorbeeld van goede journalistiek? Nou zeg, als journalistiek ook onthullen is, dan zeker. Niet alleen het drugsgebruik in die hele verrotte bende van de wielrennerij, maar ook over de mate waarin Matthijs van Nieuwkerk zich zogenaamd liet kennen doordat hij (en zijn vader) zich al die jaren bij de neus hebben laten nemen – iedereen met een ietwat nuchtere kijk op die fietserij kon al die tijd al zien dat een inspanning als nodig voor de Tour de France uiteraard onmogelijk geleverd kon worden door een ongedrogeerd menselijk lichaam, hoe goed ook getraind.

Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest

Politieke opvattingen die strafbaar moeten zijn

Na lezing van de kranten/kennisneming van wat de media te melden hebben de laatste dagen, of eigenlijk al van een hele tijd, kom ik tot de weinig opzienbarende conclusie dat veel politici de verleiding niet kunnen weerstaan om onwelgevallige wetenschappelijke feiten ‘ook maar een mening’ te noemen. Afgezien van het feit dat er wetenschappers zijn die, om wereldberoemd of stinkend rijk te worden inderdaad aan die mening (die zelf ook maar een mening is, natuurlijk) en schijn van waarheid verlenen.

Meer op SanteLOGie – Voorpagina hhBest

Stoomboot en Stille Nacht: noten van Mozart

 

De muzieknoten van de decemberliederen Zie ginds komt de stoomboot en Stille Nacht komen van Wolfgang Amadeus Mozart.-> In zijn ‘psychologische biografie’ (1977) schrijft Wolfgang Hildesheimer: ‘Met citaten en ontleningen ging men (in de achttiende eeuw, red.) vrijelijker om. Van het blazersdivertimento in Es-majeur, KV 240a, heeft men zich meteen maar meermalen bediend.’ Zo stelt Hildesheimer vast dat Franz Gruber in 1818 voor zijn Stille Nacht het andante, waarmee Mozarts compositie begint, heeft gebruikt.

Mozart

Read the rest of this entry »

De verliezer heeft gewonnen

onald Trump verzamelde 59.125.000 stemmen, afgelopen dinsdag. Hillary Clinton 59.375.000 stuks – een kwart miljoen meer en in een land waar het ‘one man, one vote’-systeem, is uitgevonden, Amerika dus, zou dat hebben moeten betekenen dat Clinton weliswaar maar een kwart miljoen meer stemmen heeft gekregen dan Trump, maar toch ook dat zij feitelijk had moeten winnen.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest