Who's Online
5 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2016
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archive for oktober 29, 2016

Herfst in ‘t Valleke

valkenberg1
Herfst in het Valkenberg in Breda. Dit park, gelegen tussen het stadscentrum en het station NS, was ooit de tuin, behorend bij het Kasteel van Breda, woonstede van de Nassaus, in het bijzonder Willem van Oranje. Sinds jaar en dag fungeert ‘t Valleke, zoals het in de volksmond heet, als voet- en fietsverbinding voor de treinreizigers. Daarnaast is het natuurlijk een geliefd recreatieterrein, waar regelmatig evenementen worden gehouden.

Als openbaar bezit, speelt het Valkenburg van oudsher zo’n belangrijke rol, dat er in de jaren vijftig van de vorige eeuw een storm van protest opstak, toen het park enkele avonden voor passanten werd afgesloten, in verband met de uitvoering van een openluchtspel door het toenmalige Rotterdams Toneel onder leiding van Johan Steenbergen. (De Hoefsmid van Saint Saturnin van Henri t’ Sas).  Maar nog feller werden de protesten, toen daarna, grenzend aan het park en het Begijnhof, een verkeersweg werd geprojecteerd tussen de Boschstraat en de singel.  (Tot dan moesten bij voorbeeld de stadbussen via de Boschstraat en de Sophiastraat omrijden om de singel en het stationsgebied te bereiken.) Gedaan met de rust. Die weg is er nochtans gekomen en is – qua verkeersafwikkeling – natuurlijk niet meer weg te denken.

valkenberg_asfalt

Het Valkenberg is herhaaldelijk gereconstrueerd en heeft er nog wat in- en uitgangen bij gekregen, onder meer aan de kant van het Kasteelplein, waar het ruiterstandbeeld staat van koning-stadhouder Willem III. Ook zijn er in het park enkele monumenten/kunstwerken geplaatst, waaronder het fraaie beeld De Vlucht van Hein Koreman, dat voordien aan de zeer drukke Karnemelkstraat stond. Het monument is er te nagedachtenis aan de massale vlucht van Breda e.o. in mei 1940, bij de Duitse inval.

Drugs

Een punt van kritiek op de aanpassingen van ‘t Valleke kan zijn: de enorme lappen asfalt aan de stationskant, die kennelijk nodig waren om de stromen voetgangers en fietsers ‘ruim baan’ te geven. Deze plek was overigens onlangs in het nieuws in verband met overlast van dealers en drugsgebruikers. Sindsdien lopen er regelmatig ‘toezichthouders’ rond, maar het lijkt daar enigszins een kat- en muisspel dat zich voltrekt tussen het Valkenberg, de Willemstraat en het Stationsplein.

valkenberg_18e_eeuw001

‘Den Hof van Valkenberg’ nog als tuin bij het Kasteel van Breda in de achttiende eeuw. Gravure, ontleend aan Beschrijving der Stadt en Lande van Breda door Thomas Ernst van Goor, 1744.

Feuilles mortes

feuilles_mortes
Een onidentificeerbaar bronzen beeldje (als het Erasmus moet voorstellen, geloof ik het) aan de Veemarktstraat in Breda. Wat leest gij daar? Feuilles mortes!


 

Update, 13.03.17: St. Ivo, schutspatroon van juristen en Bretagne, lees ik nu in BN-DeStem, bij een foto waarop het herfstblad heeft plaats gemaakt voor een glas bier! Maar wat Ivo met Breda te maken heeft blijft vooralsnog in het midden.– Voorpagina hhBest