Who's Online
2 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2016
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archive for oktober, 2016

Een omstreden Brabantse hoofdredacteur

Raadsels rond integriteit journalist Albert van de Poel voor en tijdens WO2 blijven overeind

albert_van_de_poe1l

Op de valreep van de Maand van de Geschiedenis, organiseerde Stadsarchief Breda (niet voor het eerst dit jaar trouwens) een symposium over de figuur van de journalist Albert van de Poel (1898-1971) en diens houding tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van de Poel was van 1929 tot 1941 hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland, geraakte vervolgens ‘door verraad’ tot 1943 in het concentratiekamp Neuengamme en was van 1954 tot 1961 nog journalistiek actief in Limburg.

Vast staat dat Albert van de Poel tot ongeveer een jaar na de Duitse inval in mei 1940 ‘pro Duits’ was en daarvan in zijn krant getuigde.

Read the rest of this entry »

Over gezond verstand en Krim-champagne

Stel je eens voor dat Nederland net zo veel aardbevingen zou hebben als Italië. Jan Roos zou meteen een referendum organiseren om aardbevingen bij wet te verbieden. Of dat aardbevingen alleen linkse mensen als Halbe Zijlstra en Mark Rutte zouden mogen treffen.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Herfst in ‘t Valleke

valkenberg1
Herfst in het Valkenberg in Breda. Dit park, gelegen tussen het stadscentrum en het station NS, was ooit de tuin, behorend bij het Kasteel van Breda, woonstede van de Nassaus, in het bijzonder Willem van Oranje. Sinds jaar en dag fungeert ‘t Valleke, zoals het in de volksmond heet, als voet- en fietsverbinding voor de treinreizigers. Daarnaast is het natuurlijk een geliefd recreatieterrein, waar regelmatig evenementen worden gehouden.

Als openbaar bezit, speelt het Valkenburg van oudsher zo’n belangrijke rol, dat er in de jaren vijftig van de vorige eeuw een storm van protest opstak, toen het park enkele avonden voor passanten werd afgesloten, in verband met de uitvoering van een openluchtspel door het toenmalige Rotterdams Toneel onder leiding van Johan Steenbergen. (De Hoefsmid van Saint Saturnin van Henri t’ Sas).  Maar nog feller werden de protesten, toen daarna, grenzend aan het park en het Begijnhof, een verkeersweg werd geprojecteerd tussen de Boschstraat en de singel.  (Tot dan moesten bij voorbeeld de stadbussen via de Boschstraat en de Sophiastraat omrijden om de singel en het stationsgebied te bereiken.) Gedaan met de rust. Die weg is er nochtans gekomen en is – qua verkeersafwikkeling – natuurlijk niet meer weg te denken.

valkenberg_asfalt

Het Valkenberg is herhaaldelijk gereconstrueerd en heeft er nog wat in- en uitgangen bij gekregen, onder meer aan de kant van het Kasteelplein, waar het ruiterstandbeeld staat van koning-stadhouder Willem III. Ook zijn er in het park enkele monumenten/kunstwerken geplaatst, waaronder het fraaie beeld De Vlucht van Hein Koreman, dat voordien aan de zeer drukke Karnemelkstraat stond. Het monument is er te nagedachtenis aan de massale vlucht van Breda e.o. in mei 1940, bij de Duitse inval.

Drugs

Een punt van kritiek op de aanpassingen van ‘t Valleke kan zijn: de enorme lappen asfalt aan de stationskant, die kennelijk nodig waren om de stromen voetgangers en fietsers ‘ruim baan’ te geven. Deze plek was overigens onlangs in het nieuws in verband met overlast van dealers en drugsgebruikers. Sindsdien lopen er regelmatig ‘toezichthouders’ rond, maar het lijkt daar enigszins een kat- en muisspel dat zich voltrekt tussen het Valkenberg, de Willemstraat en het Stationsplein.

valkenberg_18e_eeuw001

‘Den Hof van Valkenberg’ nog als tuin bij het Kasteel van Breda in de achttiende eeuw. Gravure, ontleend aan Beschrijving der Stadt en Lande van Breda door Thomas Ernst van Goor, 1744.

Feuilles mortes

feuilles_mortes
Een onidentificeerbaar bronzen beeldje (als het Erasmus moet voorstellen, geloof ik het) aan de Veemarktstraat in Breda. Wat leest gij daar? Feuilles mortes!


 

Update, 13.03.17: St. Ivo, schutspatroon van juristen en Bretagne, lees ik nu in BN-DeStem, bij een foto waarop het herfstblad heeft plaats gemaakt voor een glas bier! Maar wat Ivo met Breda te maken heeft blijft vooralsnog in het midden.– Voorpagina hhBest

Aardgebeefd

aardgebeefd
In Italië hebben ze zelfs een woord voor de slachtoffers van een aardbeving: terremotati, oftewel aardgebeefden. Ik herinner me de kop boven een artikel in het blad Oggi van vele jaren geleden, ‘Siamo terremotati a vita’, Wij zijn levenslang geaardbeefd en dat ging over de inwoners van een dorp op Sicilië, Gibellina, die 25 jaar na hun aardbeving van 1968 nog in Nissenhutten woonden – inmiddels wonen ze in een ietwat zielloos nieuwgebouwd dorp (foto), een paar kilometer van hun oude stadje dat grotendeels onder sinistere betonnen platen is verdwenen.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

De polsstokneus van Rutte

Peter Stiekema


e neus van Pinokkio Rutte wordt steeds langer. Marks gok is inmiddels zo lang dat hij er met gemak het wereldrecord polsstokhoog, dat op pakweg 6.20 meter staat, mee kan verbeteren. Dat belooft wat voor de Olympische Spelen in Tokio (2020) . Rutte zal niet mee hoeven met de losersflight van Maurits Hendriks, dat staat nu al vast.

rutte

Read the rest of this entry »

Droge herfst

droge-herfst0001
De droge nazomer en herfst zijn nu ook in de ‘binnenwatertjes’ duidelijk zichtbaar, zoals hier bij de gracht langs het kasteelachtige woon- en bedrijfscomplex Tamboerije aan de Ringweg in Best. Eerlijkheidshalve moet vermeld dat de waterstand daar afgelopen zomer even verlaagd is geweest in verband met een reparatie aan het gebouw. Maar dat het effect daarvan geen overwegende rol speelt, blijkt uit de volgende foto’s.

Read the rest of this entry »

En de boer, hij lobbyde voort

melkstal_wachtende_koeien
Koeien verdringen zich voor een geautomatiseerde melkstal.


us als ik het goed begrepen heb kun je het kort zo samenvatten: als de melkveehouderij één minuut had nagedacht, zouden ze niet ontevreden hebben hoeven te zijn over de 43 miljoen euro die de staatssecretaris ter beschikking heeft gesteld uit mijn portemonee om de kosten te bestrijden die zijn ontstaan doordat de melkveehouders anderhalf jaar geleden níet die ene minuut hebben nagedacht.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

De gebleven actualiteit van Koot en Bie

Voorpagina hhBest

Helemaal jaren vijftig

Een lezeres schreef in het Eindhovens Dagblad een verhaal in het Valkenswaards dialect (Johan Biemans: ‘De taal verschilt per straat’). Dat is, in tegenstelling tot vroeger, technisch geen enkel probleem, aangezien de schrijver tegenwoordig zelf verantwoordelijk is. Hij/zij levert de kopij als op de computer ingetikt tekstbestand in: hij vraagt, de krant draait, ik bedoel drukt af. Een corrector komt er niet meer aan te pas. Het zetduiveltje is geen smoes of zondebok meer.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Humberto Tan geen onafhankelijk journalist

prominent_tan

Onafhankelijk-heid, eigenlijk een must, kan weinig journalisten worden toegedicht. Immers, met het brengen van nieuws moet doorgaans geld worden verdiend.

Wie in elk geval niet als onafhankelijk kan worden beschouwd, is Humberto Tan, die ongegeneerd zichzelf als ‘n icoon laat fotograferen voor de reclame van een stoelenfabrikant. ‘Zo houd ik de batterij opgeladen.’

Read the rest of this entry »

‘Kerststal geen religieus symbool’

levende_kerstgroep
Kerstmis is ook in Nederland (‘Kerst’) volledig gecommercialiseerd. Enkele jaren geleden werd in een Bests winkelcentrum een ‘levende kerststal’ van kinderen georganiseerd. Een kribbe in gemeentehuizen e.d. is hier niet gebruikelijk.


In Frankrijk loopt al jaren een discussie over het al dan niet toestaan van kerststallen in openbare ruimten, in het licht van de scheiding van  Kerk en Staat. Het ziet er naar uit dat het hoogste gerechtshof in bestuurszaken, de Conseil d’Etat, over enkele weken uitspraak zal doen in een conflict tussen onder meer de gemeente Melun (Seine et Marne) en organisaties van vrijdenkers.

Read the rest of this entry »

‘Plaatselijke’ krant overwon zichzelf

Spotlight
Het team Spotlight bij The Boston  Globe dubt over de vorderingen en de eventuele rijping tot publicatie van zijn onderzoeksresultaten. Still uit de film Spotlight.


Magistrale film over onderzoek naar omvangrijk
misbruik door r.-k. priesters

t_cursiefhe Boston Globe is een plaatselijk dagblad, maar dat moet je natuurlijk anders zien dan bij ons. Want Boston is een stad van tegen de 700.000 inwoners in Massachusetts. Toch worstelde de krant in 1976 met de arrestatie van een r.-k. priester, verdacht van kindermisbruik. Zij meldde het en dat was het ongeveer. In Boston is meer dan de helft van de bevolking katholiek, om maar eens ‘n gegeven te noemen dat bij het redactioneel beleid een rol speelt. Onafhankelijkheid is een relatief begrip. En de Rooms Katholieke Kerk is ook daar oppermachtig.

Read the rest of this entry »

Bespaar ons die Gloria Wekker aub

at is er toch aan de hand met die Gloria Wekker? De Volkskrant heeft enkele weken na de eerste keer alweer een interview waarin mevrouw Wekker, hoogleraar in dit of dat, de gelegenheid krijgt de grootst mogelijke onzin uit te kramen. Tevens een herhaling van zetten uit het vorige stuk.

Meer op SanteLOGieVoorpagina hhBest

Gekwek in de ruimte


G
ekwek in de ruimte. Via de ether, da’s ouderwets, Digital Audio Broadcasting (DAB) niet te na gesproken. In de lezersrubriek van de vpro gids noemden ze het in het afgelopen voorjaar gekakel, vooral op de radio, en het waren de vrouwen die het moesten ontgelden. Dat heeft niet te lang geduurd, want na vier stukjes vond de redactie het kennelijk te gênant worden en kapte de discussie af. Daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost.Meer op ManierenVoorpagina hhBest

suzanne_bosman
Suzanne Bosman van Een Vandaag. Webcam in de studio. Zij komt in het verhaal niet voor.

Ransomware (losgeld geëist)? backup, backup

Ransomware (ransom betekent letterlijk losgeld, zie Wikipedia) is de meest actuele malware die je computer kan belagen. Het komt erop neer dat je pc volledig wordt geblokkeerd: Bij het opstarten krijg je een scherm, dat schijnbaar afkomstig is van de politie of zo (niks daarvan) waarop je wordt meegedeeld dat je bent gestraft voor onoirbare praktijken en dat je apparaat pas weer te gebruiken zal zijn, als je ‘losgeld’ hebt betaalt. Dat kan flink in de papieren lopen. Het spreekt dat vooral kapitaalkrachtigen (bedrijven, overheidsinstanties) het doelwit zijn.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

Zelden zoiets urgents gelezen: ‘Here I Am’

Boekbespreking door Sante Brun


e nieuwe roman,  Here I Am van Jonathan Safran Foer is 571 pagina’s dik en slingert je voortdurend van de ene stemming naar de andere. Ik betrapte me herhaaldelijk op de gedachte: moet het zo uitvoerig, dat kan toch korter? En zelfs: waar gaat dit eigenlijk over, of is het gewoon een (soms tamelijk losse) verzameling aantekeningen die uiteindelijk hun plaats zullen vinden in drie of vier voortreffelijke romans van een groot schrijver?

Nou goed, dat laatste, een voortreffelijke roman, is het ongetwijfeld geworden, moet je constateren als je het uit hebt. Geen boek dat je leest voor de lol, zelfs niet in de eerste plaats als een boek voor een liefhebber van grote literatuur. In dit boek wil Safran Foer niets anders dan de lezer keihard raken op een gevoelige plaats, het gezicht, de maag, de scheenbenen, zoek maar iets uit.

here

Read the rest of this entry »

Apocalyps, gezien vanaf de Brabantse Wal

apocalyps
Apocalyptisch beeld, genomen vanaf een parkeerplaats langs de A58, halverwege het Rijn-Scheldekanaal en verkeersknooppunt Markizaat, bijna op de grens van het Zeeuwse land en Brabant (de Brabantse Wal). Foto © Jan van de Ven

Voorpagina hhBest

Stemindicatie voor Zuid-Oost Brabant


Voorpagina hhBest

Wat deed overheid ook alweer tijdens Q-koorts?

oe handelde de overheid ook alweer rond de uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant? Goed om even terug te grijpen naar een stukje dat ik op 4 juli 2008 schreef. Wie weet heeft iemand er wat aan, mocht die overheid via haar advocaat op de desbetreffende rechtszitting liegen. Meer op Manieren

Voorpagina hhBest