Haus Koekkoek, verrassing in Kleef
Buste van B.C. Koekkoek in het trappenhuis van Haus Koekkoek in Kleef en rechts interieur met uitzicht op de tuin.
Dat de Nederlandse landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) jarenlang in het Duitse Kleef heeft gewoond en er ook is gestorven, zullen weinigen weten. Koekkoek is nochtans nog steeds zeer bekend in ons land, als meester van de romantische schilderkunst. Succesvol en goed bij kas, liet hij in Kleve, vlak over de grens, achter het Reichswald, een riant huis in Italiaanse renaissancestijl bouwen, dat nu als museum is ingericht. Het is een van de weinige monumenten in Kleef, die de bombardementen in WO2 hebben overleefd.
Werk van de in Duitsland wonende Japanner Hiroyuki Masuyama, dat tot 23 oktober 2016 in het Haus Koekkoek is te zien.
Natuurlijk hangt er veel werk van Koekkoek zelve op drie etages van het gerestaureerde en stijlvol ingerichte pand. (Googel even op B.C. Koekkoek voor een indruk van zijn ongelofelijk talent.) Daarnaast exposeert momenteel de in Duitsland woonachtige Japanner Hiroyuki Masuyama. Hij schildert de romantici na of kopieert ze, wat bij mij de gedachte aan epigonisme opriep. Hij toont ook veel verlichte transparanten van z’n schilderijen en foto’s.
Maar het huis-zelf is alleen al een bezoek waard. Het is zo authentiek dat je je eeuwen terug waant, niet in het minst ook door het uitzicht op de kleine maar goed onderhouden tuin. Je waant je in een stadspaleis aan de Arno in Florence.
Het huis is later in gebruik geweest bij een arts, die in zijn spreekkamer een muurwastafel –> in Jugendstil liet plaatsen.
Haus Koekkoek, Kleef, open: di-za 14-17 uur, zo 11-17 uur.
Kunsthandelaar ontdekt drie Koekkoeks https://t.co/gOjvkwU8XT
— Geschiedenis | Historiek.net (@historiek) April 29, 2019