Archive for augustus, 2016
Autosleutel maakt een reisje
et leek een onderwerp voor een leuk stukje, maar het kwam er niet van: ik was bang dat iemand de sleutel van onze veertien jaar oude Smart Fortwo zou hebben gevonden en dat die oneerlijke vinder nu op zoek was naar de bijpassende auto die hij gemakkelijk zou kunnen meenemen. Stel je eens voor dat ik ergens aan het rijden was en iemand van buiten af – draadloos – de startonderbreker zou gebruiken, wat dan? Dus maar geen stukje, het zou de vinder eens op een idee kunnen brengen.
Meer op SanteLOGie
Haus Koekkoek, verrassing in Kleef
Buste van B.C. Koekkoek in het trappenhuis van Haus Koekkoek in Kleef en rechts interieur met uitzicht op de tuin.
Dat de Nederlandse landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) jarenlang in het Duitse Kleef heeft gewoond en er ook is gestorven, zullen weinigen weten. Koekkoek is nochtans nog steeds zeer bekend in ons land, als meester van de romantische schilderkunst. Succesvol en goed bij kas, liet hij in Kleve, vlak over de grens, achter het Reichswald, een riant huis in Italiaanse renaissancestijl bouwen, dat nu als museum is ingericht. Het is een van de weinige monumenten in Kleef, die de bombardementen in WO2 hebben overleefd. Read the rest of this entry »
Portret van een verscheurde gemeenschap, model 21e eeuw
Boekbespreking door Sante Brun
et communicatietijdperk verandert ons, als individu en als samenleving. Er ontstaan problemen rond de menselijke identiteit, over het fijne onderscheid tussen fictie en realiteit, ook van auteurschap, plagiaat en citeren. Door de inflatie van de media wordt juist de ‘dorpsradio’ steeds belangrijker. De dorpsradio is een zich steeds verder uitbreidende geruchtenmachine waardoor iedereen denkt alles te weten over alles en iedereen in het dorp dat wereld heet. Daardoor is een ondoordringbaar web van legendes, anekdotes en ficties ontstaan die wij aanzien voor de werkelijkheid. Is er eigenlijk nog iets anders dan virtualiteit, terwijl het onderwijl de dorpsradio blijft die ons denken, onze beslissingen en ons handelen bepaalt?’
Zo begint de tekst van de website www.unterleuten.de, gebaseerd op het boek Unterleuten van de Duitse schrijfster Juli Zeh, een dikke pil van ruim 600 pagina’s die vanaf het begin in maart van dit jaar de Duitse boekentoptien voor fictie beheerst.
Aandachttrekker
Aardig breiwerkje (Kleef, D.) pic.twitter.com/jVRmuctcmj
— hhBest (@ecluse) 24 augustus 2016
Het ware debuut van Griet Op de Beeck
Boekbespreking door Sante Brun
oen ik Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck had gelezen zei ik ‘mwah’, en schreef er hier geen stukje over. Het was 2013 en ik dacht: daar horen we niet gauw meer wat van. Het bleek trouwens ook sterk een gevalletje ‘over smaak valt niet te twisten’ want de rijkserkende recensenten waren het met elkaar eens: ze vonden het een ‘Een wonderschoon debuut’— de recensent van de Haagse Post die dat schreef was voor de gelegenheid overgegaan op een vlaamsachtig woordgebruik.
Ik zou dan ook Kom hier dat ik u kus nooit gekocht hebben en dus niet gelezen, ware het niet het mij door een toeval ter hand werd gesteld. Ik heb het de afgelopen dagen in de klassieke ene ruk uitgelezen en voor mezelf vastgesteld: laat dit nou liever het echte debuut van Griet zijn.
Toots Thielemans in Gouvy
oen Pavarotti overleed was ik in Italië. Toen Toots Thielemans overleed was ik nog net niet in België, maar kort daarna, vanmorgen, dus wel. Toots Thielemans was alom geliefd, hoor ik vandaag van alle kanten. Hij was een graag geziene gast bij allerlei ensembles, de lijst met grootheden bij wie hij de mondharmonica te voorschijn trok is bijna niet meer op te sommen.
Meer op SanteLOGie
Zie ook beeldenstormer.nl
Bossche stationsklok nu in Veghel
Iets minder dan een jaar geleden werd de oude monumentale stationsklok van Den Bosch tegen de gevel van de nieuwe ‘Foodfabriek’ annex ‘Jumbo Food Experience’ aan de Noordkade in Veghel gespijkerd – tot grote ergernis van spijtoptanten in Brabants hoofdstad. Maar hij hangt er prachtig. Foto © Jan van de Ven
Lutz Jacobi, kamerlid:
Politici die met me praten en over m’n schouder kijken of er een belangrijk iemand aankomt. Daar ben ik klaar mee.
(AD/R Nieuwsmedia)
Lucht blazen in een gescheurde zak
J.C.M. van der Schoot
isitBrabant is de marketingorganisatie, die zich bezig houdt met ‘het duurzaam activeren’ van de Brabantse vrijetijdseconomie. De organisatie wordt gefaciliteerd door de provincie, zo heet het. Dat laatste betekent dat het provinciaal bestuur de geldbuidel trekt.
Vakantiespelletje: wint Pokémon?
Fonteinen met onverwacht gedrag in het vernieuwde centrum van Best nodigen uit tot een leuk vakantiespelletje. Maar de Pokémanfiguurtjes waarop de fietsende jongen jaagt doen dat ook. Heel tijdelijk? Je kunt natuurlijk ook een en ander combineren. Klik op de fotomontage voor vergroting (Flickr) Read the rest of this entry »
Klandestiene bijrijder met Britse baret
anuit het Brabantse Maarheeze wordt een grote onlineveiling gehouden van legermaterieel (trucks, tanks en tal van accessoires, samen wel 250 kavels) uit Wereldoorlog 2. Gerestaureerd en eventueel rijklaar. Er is een truck –> bij, die voor mij, als 12-jarige, de vervulling betekende van een jongensdroom.
In onafzienbare colonnes zagen we ze in 1944, bij de bevrijding van Brabant aankomen. In mijn herinnering werden ze 1500 weights genoemd, maar al googlend kom ik er niet uit. Correcties welkom.
Meer op Manieren
In plaats van column
Rijpe vijgen uit de tuin en rauwe ham van de slager. pic.twitter.com/g3Ws2CE5Td
— Sante B. (@Turiddu) 18 augustus 2016
Plaatjes zeggen vaak meer dan tekst. Mmmmm… Maar lees af en toe toch maar zijn blog SanteLOGie
Bureaucratie
e in Nederland geboren schrijver van Turkse komaf Özcan Akyol is een van de meest gelezen en gewaardeerde columnisten. Hij schrijft onder meer voor de AD/R Nieuwsmedia, waaronder het ED. Hij schuwt bij voorbeeld ‘de Turkse kwestie’ niet, zij het dat hij zich dan begrijpelijkerwijs voorzichtig opstelt en ‘olie op het vuur’ vermijdt. Akyol weet dat hij door de landgenoten van zijn ouders scherp in de gaten wordt gehouden en ziet dat, als ik het goed begrepen heb, ook in zijn mailbox.
Meer op Manieren
Toontje lager
ullen we met z’n allen afspreken, ’n toontje lager te gaan zingen? Ja, ik ook hoor. Begin morgen. De hoge tonen geldt in de eerste plaats het verwachtingspatroon van de Olympische Spelen, kortweg Rio 2016, uitgevent door de al dan niet sociale media, de npo voorop. Mocht u er nog niet achter zijn, dat staat voor Nederlandse Publieke Omroep, maar u mag er wat mij betreft ook Nederlandse Pruts Omroep van maken.
Meer op Manieren (Gesproken column, Omroep Best, 17.08.16, 18:10 uur.)
Heide in bloei
Struikheide in bloei op ’t Creijspot tussen Schijndel en Sint-Michielsgestel. Foto © Jan van de Ven
Regen als metafoor van Mozarts verveling
Toeristen in een regenachtig Salzburg, ca. 1960.
ostenrijk is een regenrijk land, de zuidkant van de Alpen (Karinthië) uitgezonderd. Ongeacht klimaatverandering. Dat weet, diep in z’n hart, iedere toerist als-ie z’n zonnige vakantiekiekjes op herhaalde uitnodiging naar de krant stuurt. De 24-jarige Wolfgang Amadeus Mozart, wiens Geburtshaus in Salzburg de grootste trekpleister is, stelde het al vast.
Meer op Manieren
De mens wil geen dwarsligger (zijn)
en dwarsligger, dat probeer ik mijn hele leven al te zijn, hoewel lange tijd een dwarsligger gewoon een biels was die de taak had de treinrails min of meer op hun plaats te houden. De fotografische dwarsligger is al jaren het landschap.
Meer op SanteLOGie
Ecluse
@ecluse. Wie kent’m niet. Zie hhbest.nl pic.twitter.com/fCj63SNQ37
— Leon Kennis (@LeonKennis) 12 augustus 2016
Ecluse (Frans voor sluis) is mijn zogenaamde nickname op Twitter Ze is afgeleid van de (onterechte) idee dat mijn achternaam (t’ Sas) te maken zou hebben met sluis. Stamboomonderzoek heeft uitgewezen dat dat niet klopt. Waarom de e hier een accent krijgt, is me een raadsel. En de gespiegelde g-sleutel vervangt om mij onbekende redenen de s. Zal ik eens ’n gooi doen? De muziekschool van Sluis of die van Sas van Gent.
Reisschrijver Paul Theroux bezoekt eigen land
Boekbespreking door Sante Brun
et moet omstreeks 1980 zijn geweest dat mijn vriend en collega Herman Vermeulen zich aan mijn bureau vervoegde en mij ongevraagd een boek aanbeval: The Great Railway Bazaar van Paul Theroux. Nooit van gehoord, maar ik leende van Herman het boek en ik was verloren. Theroux wordt als romancier (Mosquito Coast, bijvoorbeeld) beschouwd als een minor poet, maar daar ben ik het niet mee eens. De boeken waarin hij wraak neemt op de vrouwen in zijn leven zijn niet zijn sterkste punt, maar komaan: als reisschrijver steekt hij met kop en schouders boven iedereen uit – hoogstens beconcurreerd door Eric Newby, maar die hing vooral de laatste excentrieke Engelsman uit in zijn overigens uiterst leesbare oeuvre.
Britse ambassadeur pleit voor behoud Dreijeroord
De Britse ambassadeur in Nederland heeft gepleit voor behoud van tenminste de voorgevel van Hotel Dreijeroord in Oosterbeek, dramatische locatie van de operatie Market Garden in 1944. Het hotel, dat geen monumentenstatus heeft, dreigt door een projectontwikkelaar te worden gesloopt. Inmiddels is op internet een petitie gestart voor het sparen van het gebouw. Lees hier meer.