Archive for juli, 2016
Over PSV-fan Tijn, die zijn helden niet zag…
J.C.M. van der Schoot
egenjarige Tijn uit het Limburgse Kronenberg was met zijn ouders en zijn broertjes speciaal naar Eindhoven getogen om zijn PSV-idolen te ontmoeten. Want het was in Eindhoven fandag en dan….Ja dan kun je de voetballers echt van dichtbij zien en dan krijg je een handtekening. Maar helaas. Er liep iets mis. De lange rij wachtenden voor het stadion schoot niet op, de deur ging op slot en dat was het dan. PSV kon de drukte niet aan. Tijn heeft de hele terugreis in rouw doorgebracht om zijn gemiste kans. Hij was niet de enige, die heel wat traantjes liet. Menig leeftijdgenootje hield het volgens de krant vanwege dezelfde tegenvaller niet droog. Ook de ouders waren zeer teleurgesteld.
De vergeten uitvinder van de natuur
Boekbespreking door Sante Brun oor me ligt de biografie die de Britse schrijfster Andrea Wulf schreef over Alexander von Humboldt en intussen kijk ik naar de actualiteit. Een actualiteit waarin de wereld niet alleen opnieuw overgenomen lijkt te worden door gevaarlijke gekken, bij voorkeur gezegend met raar haar, die net als een onafzienbare rij voorgangers in de gaten hebben gekregen dat je ‘het volk’ de gekste dingen als waarheid kunt verkopen zodat het op jou stemt en jij de macht in handen kunt nemen, en verder kunt doen waar je zin in hebt. De mannen met raar haar, die ons spookverhalen voortoveren over tsunami’s van jihadisten, Mexicanen en vreemdelingen in het algemeen, die eenvoudig de klimaatverandering ontkennen omdat je voor begrip van die verandering enig begrip van een aantal natuurkundige feiten moet hebben, in het bijzonder. |
Blokkade 2
Blijkbaar zullen we met blokkades moeten leren leven. Dezer dagen signaleerde Jan van de Ven een door ‘leveranciers’ totaal afgesloten winkelstraat in Boxtel. Zelf zagen we een lunch op een terras aan de Markt in Den Bosch ontsierd door drie vracht- en bestelwagens. En niet eventjes, maar voor minstens een half uur. Terwijl de op de foto zichtbare auto daar stond te knipperen, zonder dat er iets gebeurde.
Omroep Brabant: teveel een gevoel van niks
J.C.M. van der Schoot
ij Omroep Brabant bestaat -zo lees ik- onrust door allerlei bezuinigingsmaatregelen. De medewerkers lijden onder een zware werkdruk en raken gestrest. Ik kijk slechts af en toe de Brabantse tv; laten we zeggen wekelijks ’n kwartier. Dan heb ik er weer genoeg van. Ik heb namelijk de indruk dat het bij Omroep Brabant TV altijd feest is.
Blokkade
Leveranciers van café en textielsuper blokkeren vrijwel volledig de Rechterstraat in Boxtel. Foto © Jan van de Ven
Jan van de Ven
k hoop dat die foto in de krant komt’,spreekt een wildvreemde heer me aan in de Stationsstraat in Boxtel. als ik hem wellicht een tikje verbaasd aankijk, verduidelijkt hij: ‘Die foto van de vrachtauto van Zeeman.’
De man had mij een half uurtje eerder het voorval zien fotograferen. toen was het – maandagmiddag – even na half één en stond het muurvast in de Boxtelse Rechterstraat. Nauwelijks een gaatje voor wandelaars en fietsers en ik heb automobilisten in de Kruisstraat zien keren – het wachten moe.
Is Jacques Hamel martelaar in r.-k. traditie?
ermoord met een mes aan het altaar in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray. Gedood ‘om zijn geloof’. Is Jacques Hamel (86) een martelaar volgens de r.-k. traditie? Zo eenvoudig ligt het kennelijk niet, volgt men de beschouwingen in de Franse katholieke krant La Croix, ijverig geciteerd door Le Huffington Post.
Priester Jacques Hamel begroet een parochiaan. Still uit een filmpje op Le Huffington Post –>
De auto en de piemel van Spong
e hebt natuurlijk ijdele verslaggevers. Maar het gebeurt toch tamelijk zelden dat je tijdens één reportage erachter komt dat de verslaggever een dure auto rijdt en dat hij in beeld betwijfelt of zijn geslachtsdeel wel past in het hem voorgehouden condoom. En dat je over het eigenlijke onderwerp alleen een miniem greepje informatie krijgt.
Meer op SanteLOGie
Klein bankenleed
Peter Stiekema
roeger had het dorp waar ik woon een ABN-AMRO-bank. Klein weliswaar, maar je kon aan de balie alle bankzaken afhandelen. Een dikke twintig jaar geleden werd het filiaal gesloten. Niet zo’n ramp, want je kon in Beek terecht, een paar kilometer verderop. Maar ook dat is sinds kort gesloten.
De kerk van mijn jeugd
De viering van de hoofdtoren van de Ginnekense Laurentiuskerk. De foto, ontleend aan de website If then is now, is van Marjanne Statema. (Zie de tekst verderop voor de ‘verantwoording’.)
unsthistorica Bernadette van Hellenberg Hubar schreef op de website If then is now een boeiend artikel over de r.-k. Sint-Laurentiuskerk in Ginneken, de kerk van mijn jeugd. Deze parochiekerk (1910-1912) is ontworpen door Joseph Cuypers, zoon van Pierre (van het Rijksmuseum en het Amsterdams Centraal Station). Cuypers jr. bouwde voort op de neogotische praktijk van zijn vader, maar bewandelde toch zijn eigen weg. Kenmerkend voor zijn (latere) werk is onder meer het laten functioneren van het daglicht. De Ginnekense Laurentiuskerk, rijksmonument, is daarvan een duidelijk voorbeeld. Ze contrasteert met het deprimerende duister van de negentiende eeuwse kerken van Cuypers senior en anderen.
Boerenkinkels
hijs Zonneveld is wellicht een van onze beste wielercommentatoren. Ooit prof, zonder sporen van roem weliswaar (die blijft zo ongeveer beperkt tot het winnen van de derde etappe van de Volta Ciclista Internacional a Lleida) weet hij natuurlijk waar hij het over heeft. Bovendien pleegt hij zijn Tourcolumns in briljante, meeslepende stijl te formuleren. Ze vallen onder de categorie ‘een goed verhaal is nooit te lang’. Zodoende is hij hier tijdens de Tour het zonnetje in huis. Hij is ook sterk in het terughalen van vergeten woorden, zoals vandaag boerenkinkel.
Meer op Manieren
Hitteplan uit de ijskast
Prooi in tijden van opperste verwarring
J.C.M. van der Schoot
ijn we inderdaad in opperste staat van verwarring? Je zou het haast geloven. Hoe zou bijvoorbeeld over goed vijftig jaar -of eerder- onze tijd worden bekeken? Zouden sociologen rond 2070 concluderen dat er al kort na het jaar 2000 duidelijke signalen waarneembaar waren als voorbodes van op grote op handen zijnde veranderingen in de wereld?
Twee keer de Vierdaagse
et is vandaag de eerste dag van de honderdjarige Vierdaagse van Nijmegen en omdat ik nog altijd een Nijmegenaar ben (al is burgemeester Bruls mijn vader niet. Hint: Turkije) en tweemaal de Vierdaagse liep, moet ik hier nog even met de billen bloot. Ik hoop dat u begrijpt: in overdrachtelijke zin.
Want er ging nogal wat mis, destijds.
Meer op SanteLOGie
Darwin en Pokémon
ot nu toe had ik nog niemand gezien die met zijn telefoon op Pokémonfiguurtjes aan het jagen was, maar sinds vijf minuten is daar verandering in gekomen: de gamer hier in huis deelde mee, zo’n figuurtje in onze bijkeuken te hebben gevonden.
Meer op SanteLOGie
Een sprookje over Willem van Oranje
Het werd ons al op de lagere school verteld: het sprookje van de Willemslinde bij het stamslot van de Nassaus in Dillenburg. Terecht staat (ook in het Nederlands) op een informatiebord dat de gevluchte Willem van Oranje, geboren Nassau, staande onder deze boom, uit handen van opstandelingen uit de Nederlanden een petitie in ontvangst zou hebben genomen, om hen voor te gaan in de strijd tegen de koning van Hispanje. De nadruk op zou (sollte) dus. En inderdaad, wie gelooft nu in het onafgebroken 500-jarig bestaan van deze tamelijk dunne scheef gesnoeide linde? Als je de Schlossberg beklimt loop je er zomaar voorbij, zonder ‘m op te merken.
Het kwam Recep Tayyip wel erg goed uit
e Rijksdagbrand (27 januari 1933) kwam Hitler wonderwel uit en al na een paar weken zag hij kans om met steun van tweederde van het parlement (met name de stem van de, aanvankelijk weifelende, katholieke Centrumpartij was van belang) een machtigingswet door te voeren die hem extra bevoegdheden gaf om ‘orde op zaken te stellen’ (ofwel per decreet te regeren), waarna hij in de rest van het jaar alle politieke tegenstanders buitenspel zette (citaat).
Meer op SanteLOGie
Een mooie façade
Al 177 jaar heeft het Hessische stadje Weilburg een eigen dagblad. Maar, zoals ook in de Nederlandse regio’s, schijn bedriegt. Het Weilburger Tageblatt maakt tegenwoordig deel uit van de Zeitungsgruppe LahnDill, die zijn drukkerij heeft in Wezlar. Ze omvat negen titels, waarvan de totale oplage volgens Wikipedia sinds 1998 met 28% is gedaald tot minder dan 60.000 exemplaren. Het gebouw aan de Weilburger Markt is dus niet meer dan een façade. Karakteristiek, dat wel.
De taal als afstervend wezen
erwijl wij krakkemikkige gepensioneerden gewoon doorploeteren, nemen de columnisten die door de week en vooral op zaterdag ons in de dagbladen een stichtelijke leidraad voorhouden het ervan, ondanks dat het begrip komkommertijd de laatste jaren sterk aan betekenis heeft ingeboet.
Meer op SanteLOGie
Onderzoeksjournalistiek op topniveau
Hond ruikt meer dan je denkt
De boxer Luna heeft hier een voor haar wel heel beperkte actieradius.
n het populaire radioprogramma Nachtzuster van Omroep Max kunnen luisteraars elkaar vragen stellen. Een bloemlezing van de flauwekul die dan voorbij komt, zou een apart stukje kunnen opleveren, maar dat doen we nu even niet. Onlangs was er iemand die wilde weten, waar honden het vermogen vandaan halen, vast te stellen dat het niet goed gaat met baasje. Een zinnige vraag, kan ik uit eigen ervaring zeggen, want toen mijn jongste zuster voor het einde van haar lang, gelukkig leven stond, vertoonde haar hond Elsa duidelijk tekenen van droefenis.
Meer op Manieren
(Gesproken column Omroep Best, 13.07.16, 18:10 uur.)