Wie is online
22 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2016
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829  

Nou breekt me de klomp

Bericht in De Telegraaf van heden: ‘De meeste klompen in Europa komen uit Polen. Nederland is niet eens goed voor een half procent van de Europese klompenproductie.’

klompNou breekt me de klomp, en niet alleen die van mij. Immers, ‘De grootste klompenfabriek ter wereld, Nijhuis Klompen, staat momenteel in het Gelderse Beltrum.


Foto Feesterij Dommelvallei


Hier worden door 40 medewerkers ongeveer 400.000 paar klompen per jaar geproduceerd en naast functionele klompen (“draagklompen”) produceert men ook veel voor de souvenir- en relatiegeschenkenmarkt,’ aldus Wikipedia.

 

 

In de inmiddels alweer tienjarige webencyclopedie wordt de hele geschiedenis van de Nederlandse klomp uit de doeken gedaan en natuurlijk ontbreekt daarin niet de dominante rol die de dorpen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch daar tot na de Tweede Wereldoorlog speelden: onder meer Liempde, Sint-Oedenrode en Best, dat in carnavalstijd niet voor niks Klompengat heet.

Insiders noemen het verhaal in De Tel ‘de grootst mogelijke onzin’ (radioprogramma De Nieuws BV). Het misverstand schuilt in de interpretatie van gegevens van het CBS. Daarin worden onder klompen ook de zogenaamde gezondheidsklompen, gedragen door ziekenhuispersoneel en veiligheidsklompen (bouwvakkers) verstaan.

Op de onvervalste Nederlandse klomp heb ik zelf ook nog gelopen: tijdens de oorlog, toen de klompenmakerij enorm opleefde, wegens het gebrek aan schoenleder. De klompen waren toen zelfs (ook) op de bon! Het was wel wennen voor een burgerknaap. Het deed in het begin best pijn aan de wreven. En de sneeuw bleef eronder plakken, zodat je dan een ‘etage’ hoger liep, wat spelenderwijs weer niet zó erg was 🙂

Nog een kleine anecdote. Mijn jongere broer had in die tijd een tamme kauw. Dat beestje (gekortwiekt) hipte hem bij het uitgaan van de school tegemoet, afgaand op het geklepper van zijn klompen.

Eh…De Telegraaf had natuurlijk ook even op Wikipedia kunnen kijken.

Reageer