Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2016
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829  

Archive for februari, 2016

Knielen op een gebedsmatje

tofik_dibi
‘Zeer openhartig gesprek tussen Salaheddine en Tofik Dibi.’ Still uit een video op YouTube.


en belangrijk element uit het boek ‘Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink is de druk die leden van de ‘Pauwianen’, een fundamentalistische protestante groepering uitoefenen op de eenvoudige plantenkweker, om toch vooral hún interpretatie van het geloof naar de letter aan te hangen. Ik heb dat boek een tijdje geleden gelezen en de film nog niet gezien, maar ik moest er sterk aan denken toen ik dit zag.

Meer op SanteLOGie

Net op tijd

Klik op de foto’s.

Bossche ravage

ravage
Niet de Jeroen Bosch-tentoonstelling, maar de ravage na de instorting van een winkelpand aan de Markt was dit weekeinde ‘de grote trekpleister’ in Den Bosch. Ramptoerisme. Zie meer op Beeldenstormer.nl Foto © Jan van de Ven

Hoe het er daar rond 1820 uit zag: Tweet met afbeelding

Hoe Mart ons een medaille kostte

Peter Stiekema


Je hebt van die dagen, waarop ogenschijnlijk alles tegenzit. Vandaag was er zo eentje, maar tegen een uur of zes in de avond klaarde ineens alle somberheid op.  Mart Smeets neemt na 42 jaar afscheid van de NOS, zo luidde een nieuwsbericht. Zijn allerlaatste klusje worden de Olympische Spelen, komende zomer in Rio de Janeiro. Hoera, ik trok meteen een fles zware port open. Eindelijk verlost van de zelfverklaarde beste sportpresentator die dit land ooit heeft gekend, maar tevens een afscheid op het hoogste niveau, de Olympische Spelen in Rio. Daar schuilt natuurlijk een enorm risico in.

Read the rest of this entry »

Schrikkeldag

o om de paar jaar stelt iemand de vraag: wat kost het inlassen van de schrikkeldag, 29 februari ons eigenlijk. Dit jaar heeft een gerenommeerd en sociaalvoelend instituut dat eens nauwkeurig uitgerekend en schrik niet: iedere schrikkeldag, dus elke vier jaar, kost de Nederlandse bevolking 200 miljoen euro – namelijk 13 euro per persoon.

De echte socialmediatijger roept dan binnen een seconde: afschaffen! Samen met de Europese Unie, Oekraïne en het weer!

Meer op SanteLOGie

Gepast wantrouwen

Sommige zogenaamde dagaanbiedingen van een internetsite in de –nog steeds- papieren krant leiden tot verbijstering of op z’n minst gepast wantrouwen. Op zich niks nieuws onder de zon: in de blootblaadjes van het verleden, zoals tot het midden van de vorige eeuw De Lach – nou ja bloot? EXTRA BADNUMMER – zag je wel eens advertenties voor ‘doorkijk brillen’. Met plaatje. Een griezel met een bril, van waaruit bliksemschichten. ‘Kijk dwars door kleren heen.’

Meer op Manieren

Eco was niet altijd ‘moeilijk’

Sante Brun


ven dacht ik dat Numero Zero, met die toepasselijke naam, het laatste boek van Umberto Eco zou zijn. Maar er blijkt nog een boek op stapel te staan, dat zaterdag uitkomt en het heet Pape Satán Aleppe. Geen idee wat het betekent maar uit opmerkingen op internet maak ik op dat het een boek is met recente columns van de vorige week vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden schrijver. In Milaan staan er intussen lange rijen op de binnenplaatsen van het Castello Sforzesco, waar de kist van de gevierde auteur staat.

numerozero

Read the rest of this entry »

De Johnsonfactor van het Brexit

Laat ik nou net het meest recente boek van Boris Johnson, The Churchill Factor, hebben gelezen. En dan heb je meteen ook een paar aanknopingspunten voor het Europastandpunt van de burgemeester. Johnson maakt in het boek duidelijk dat hij zich aansluit bij de  opvatting van Winston Churchill –> dat Engeland weliswaar deel zou moeten gaan uitmaken van de Verenigde Staten van Europa, maar dan wel met een aparte status, namelijk als leidende natie die meer in de melk te brokkelen zou hebben dan al die andere sukkels van ‘het continent’.

Meer op SanteLOGie

Meer over Churchill op hhBest

Lange tenen en de stadsredactie

c_cursiefollege Tour is een tv-format dat Twan Huys opgepikt heeft in Amerika, waar hij een tijdlang correspondent was. Het is een programma waarin een onaantastbare (wereld)beroemdheid een verhaal houdt, onderbroken door vooraf afgesproken vragen, waardoor de aanwezige studenten in de gelegenheid worden gesteld om vragen te stellen aan de beroemdheid, maar vooral om te worden gesticht door hun verblijf in de koesterend warme nabijheid van de beroemdheid.

Meer op SanteLOGie

La Pucelle d’Orleans

Repro: Jeanne d’Arc op de brandstapel, Hermann Stilke, 1843. Meer over Jeanne d’Arc op hhBest, inclusief een klankbeeld ‘vanuit Domremy’, het geboortedorp van Jeanne in Lotharingen.

De wereldproblemen opgelost in een half uurtje

samenscholing
De wereldproblemen opgelost in een half uurtje aan de voet van het standbeeld van Jeroen Bosch. Foto © Jan van de Ven

Schrijver als familielid

et laatste boek dat de gisteren overleden Italiaanse geleerde en romanschrijver Umberto Eco (84) schreef, verscheen een jaar geleden en was in zijn oeuvre een buitenbeentje: Het nulnummer (Numero Zero). Menige recensent vermoedde dat dit boek gevolgd zou worden door werken die meer dan het overige oeuvre van Eco betrekking zou hebben op de Italiaanse politiek – toch vaak ook het toneel van absurdisme en zwarte magie.

Meer op SanteLOGie

Christiaan en Guido, broeders brouwers:

Wij zijn gebaat bij een gestaag groeiende groep mensen die regelmatig Zundert Trappist wil drinken. We willen geen grote brouwerij worden met nog een abdij ernaast. Als monniken brouwen we om te leven, maar leven we echt niet om te brouwen.

(BN-DeStem)

Industrieel erfgoed

erfgoed 
Naar boven kijken tussen de silo’s van de vroegere mengvoederfabriek van De Heus. Foto © Jan van de Ven


it mocht dus eigenlijk niet: een toevallig openstaand hek door, over een gesloten hek klimmen, doen alsof je neus bloedt…
Maar je wilt je kans grijpen.
Hier, tussen de Dieze en de binnenstad van Den Bosch, ligt een prachtig stuk industriële revolutie (en historie, want negentiende-eeuws). Met onder meer een verlaten oude mengvoederfabriek.

Meer op beeldenstormer.nl

Nou breekt me de klomp

Bericht in De Telegraaf van heden: ‘De meeste klompen in Europa komen uit Polen. Nederland is niet eens goed voor een half procent van de Europese klompenproductie.’

klompNou breekt me de klomp, en niet alleen die van mij. Immers, ‘De grootste klompenfabriek ter wereld, Nijhuis Klompen, staat momenteel in het Gelderse Beltrum.


Foto Feesterij Dommelvallei


Hier worden door 40 medewerkers ongeveer 400.000 paar klompen per jaar geproduceerd en naast functionele klompen (“draagklompen”) produceert men ook veel voor de souvenir- en relatiegeschenkenmarkt,’ aldus Wikipedia.

Read the rest of this entry »

Bûter, brea en griene tsiis

grutte-piere Friezen zijn blij. Hun taal is nu ook opgenomen in Google Translate (GT). Er is een club gevormd, die daarvoor een ontelbaar aantal woorden heeft ingetikt. Natuurlijk verloopt het allemaal niet perfect, maar dat is bekend van GT. In dit geval sluipt er bij voorbeeld bij omzetting van Nederlands naar Fries


Wouter Zijlstra speelt Grutte Pier ->


nogal eens ‘n Engels woord in, merkte de Leeuwarder Courant. Niet zó verwonderlijk overigens, want tussen Friese en Engelse woorden zitten sowieso veel overeenkomsten: zoals sleutel = kaai = key. U en gij is in het fries jo (you!). Jij=do  grijpt weer terug naar het Duitse (Saksische) du.

Meer op Manieren

 

Storing van ‘draadloos’ zit in een klein hoekje

slagboomStoring van draadloze communicatie op het min of meer particuliere vlak kan in een klein hoekje zitten. De bewoners van het appartementen-complex Veldtstaete in Best zaten sinds ‘n week met een niet werkende slagboom voor hun parkeerterrein, terwijl ook de afstandbediening (sleutels) van hun auto’s het vertikten. De slagboom moest worden verwijderd.

Aanvankelijk werd een nabije telecommunicatie-zendmast in de buurt voor de boosdoener aangezien, maar uiteindelijk bleek het een gestoord weerstation van een van de bewoners.

Schuiven met schoolklassen in Best West

scholen3 
Zogenaamde schoolwoningen in Heuveleind/Heivelden. Het gebouw op de voorgrond staat al geruime tijd leeg en zal volgens de plannen worden heringericht voor bewoning door onder anderen statushouders (immigranten met verblijfsvergunning). Het meer conventionele huis op de achtergrond, maakt deel uit van een complex van vijf dat al gedeeltelijk is ontruimd en binnenkort geheel vrij zal komen. Die panden krijgen ook een woonbestemming, in welke vorm is nog niet bekend.


Dure huizen, vooral in Heivelden, mede oorzaak dat aantal leerlingen basisonderwijs blijft dalen

In Best West (de wijken Heuveleind en Heivelden) wordt druk geschoven met schoolklassen van het basisonderwijs. Huisvesting die van meet af aan, zo’n 20 jaar geleden, het stempel ‘tijdelijk’ kreeg wegens de verwachte daling van het aantal leerlingen, komt nu geleidelijk aan vrij. De scholen (Heydonck, Klimboom) en de kinderopvang zijn al, of worden in het gebouwencomplex aan de Paardenhei (Heivelden Zuid) geconcentreerd.

Read the rest of this entry »

Ondergronds

krochten 
Het 18-septemberplein Eindhoven. ondergronds. het domein van fietsen en fietsers. Op dat plein komen als twee hoornen des overvloeds de in- en uitgangen van de ondergrondse fietsenstalling naar boven.
Foto © Jan van de Ven – Meer op beeldenstormer.nl

Leven met veranderingen (V&D en zo)

Gvd, die V&D. Een mens moet leren leven met veranderingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer er verandert. Of lijkt het maar zo? Wat vaststaat is de snelheid waarmee het gebeurt. In pakweg twintig jaar tijd is er meer veranderd dan in de hele negentiende eeuw. Of lijkt ook dat maar zo?

Meer op Manieren (Gesproken column Omroep Best, 17.02.2016)