‘Omgeving essentieel voor monument’
Bij het bepalen van de status van een gebouwd monument, is de omgeving heel belangrijk. Dit zei Ger van den Oetelaar, onder meer voorzitter van de Stichting De Brabantse Boerderij, deze week bij de presentatie van een boek ‘t Goet te Arle, over ontstaansgeschiedenis en de restauratie van volgens archeologen en historici ‘de oudst bekende boerderij van West Europa’ (1263) aan de Oirschotseweg in Best. Van den Oetelaar is niet de eerste die dit opmerkt; de gezaghebbende restaurateur Nico de Bont liet zich onlangs in dezelfde geest uit.
Van den Oetelaar liet enkele foto’s zien, waaronder een gerestaureerde Brabantse langgevelboerderij met nieuwe, ronde, bakstenen waterput en putmik. (Dat is een geschilde boom met dwarsligger in de vork bovenaan, waaraan een touw met haak en een met stenen of zand gevulde emmer als contragewicht). Zijn opmerking over de omgeving was niet toegespitst op de Aarlese Hoef, maar de entourage daar is wel een pijnpunt. De hoef maakt nu eenmaal deel uit van een groot melkveebedrijf met alles wat daar zoal bij hoort, inclusief enorme ‘eigentijdse’ stallen en schuren.
De familie Scheepers, eigenaren van de historische stalling, die tot voor kort in staat van verval verkeerde, hadden dan ook geen enkel belang – en trouwens ook niet de benodigde 300.000 euro – bij de restauratie. Maar zij hebben wel hun volle medewerking gegeven en zijn bereid de stal open te zetten tijdens de jaarlijkse monumentendag. De familie Scheepers mocht als een van de eersten het boek over dit bijzondere erfgoed in ontvangst nemen.
goed dat ze bereid zijn de stal open te zetten tijdens de
jaarlijkse monumentendag. Eigenlijk zijn ze dat ook wel
verplicht 300.000 euro is ook niet niks. Volgens mij word
dit ook wel meebetaald door de burger.
Of heb ik dit helemaal mis ?
groet José.
Dit heb je niet mis, José, maar terecht is dit – mede – door de overheid gesubsidieerd. Als monument is de Aarlese Hoef niet niks, maar je kunt niet zeggen dat de eigenaren enig zakelijk belang hadden bij de restauratie. Ik zou bijna zeggen: integendeel.