Archive for december, 2015
Herinneringen aan York
r zijn plekken in de wereld, die je wat doen. Die in je herinnering blijven omdat ze indruk op je hebben gemaakt of verbonden zijn met een emotionele fase in je leven. Landschappen, dorpen steden. Zo’n stad is voor mij York. Als je dan hoort dat zo’n mooie, monumentale stad onder water staat, als gevolg van door dijken niet te keren regen, dan leef je sterker mee dan bij gemiddelde berichten over rampen.
Meer op Manieren
Achterom kijken 96
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Landgoed Tongelaar, 1979
Bakhuisje op Landgoed Tongelaar in noord-oost Brabant, 1979. Aan dit natuurgebied heeft Omroep Brabant een schitterende film gewijd, waarin vooral het in beeld brengen van dassen en hun burchten een knappe prestatie is.
Een litho die doet denken aan vervlogen dagen
ezer dagen ben ik in het bezit gekomen van een exemplaar van een litho van de Nijmeegse kunstenaar Sven Hoekstra getiteld ‘Stilleven met landschap en voorbijgangers’ uit 1998. De voorbijgangers bestaan voor het overgrote deel uit bekende Nijmegenaren – niet allemaal daar geboren, maar wel daar lang verbleven of nog verblijvend. Hoekstra is daarbij ook de geschiedenis ingedoken zodat ook de Romeinse keizer Marcus Ulpius Trajanus er op te vinden is. Wie wel erg kort daar verbleven maar natuurlijk wel een belangrijke rol speelden waren veldmaarschalk B. Montgomery en de Amerikaanse generaal James Gavin. Heel verrassend is de aanwezigheid van Desiderius Erasmus – wij kennen hem vooral als Rotterdammer.
Meer op SanteLOGie
Lezer (14): ‘Haaieneiland’ misschien wel mooiste boek van Rob Ruggenberg tot nu toe
Boeken, ook jeugdboeken, worden in de media meestal door volwassenen besproken. Wij hebben iemand uit de ‘doelgroep’ gevraagd, ‘Haaieneiland’ van Rob Ruggenberg te recenseren. Lars Wezenbeek (14) uit Roosendaal vindt er dit van: k vind ‘Haaieneiland’ een heel leuk, spannend boek. Ik vind het misschien wel zijn mooiste boek tot nu toe omdat hij veel schrijft over hoe mooi het eiland is met al zijn mooie meren al zitten ze wel vol met haaien. |
Wil je dat nou?
De kruidenier om de hoek moet terug
oe staat het trouwens met al die andere ketens – H&M, Kruidvat, Vögele, Jumbo, Plus, Dirk, Jan Linders, C&A, Bart Smit, Bruna, Wibra, diverse meubel & matrassengiganten, Tuinen, Etos, Dixon’s, Mexx, Zeeman, Mitra, Mediamarkt, Action, Hunkemöller, Xenos – die alle winkelstraten in het land met elkaar uitwisselbaar maken? De kranten zijn vandaag wat voorbarig met de mededeling dat ‘de Nederlandse winkelstraten leeglopen’ met het verdwijnen van V&D, DA en de winkels van Macintosh; behalve dat dat allemaal zijn beslag nog moet krijgen houden we na afloop van de ‘kaalslag’ nog heel veel eenvormige winkels over.
Meer op SanteLOGie
Edith for president
Peter Stiekema
pgepast Mark Rutte. Aan je stoelpoten wordt al behoorlijk gezaagd. En wel door minister Schippers van Volksgezondheid (ook VVD), de vrouw die, gezien haar warrige haardracht, op ieder moment van de dag de indruk wekt net op handen en voeten uit een of ander bed te zijn gekropen. In een interview in de Volkskrant zegt ze zich uitermate geschikt te vinden voor het lijsttrekkerschap.
Hier hoef je niet eens vroeg voor op
Om een zonsopgang te fotograferen hoef je nu niet eens zo vroeg op. Deze werd gemaakt in Den Dungen, de kortste dag van 2015, om 9:10 uur. Foto © Jan van de Ven
Onze auto heeft last van polymeren
ls je vroeger de motorkap open deed, zei je, ‘goh is dat alles’. Langs het motorblokje, de accu, de carburateur en de radiator plus wat kabeltjes door zag je de straatstenen. En het ding ging, mits af en toe een beurt, zonder morren ‘n paar ton kilometers mee. Moet je nou eens kijken, je kunt niet eens ‘n koplamp vervangen, zonder ‘t een en ander te demonteren. Mudjevol dat compartiment, niet in het minst met elektronica. Zijn we daar beter van geworden? Retorische vraag. Lees en huiver.
Meer op Manieren
Met heeroom in de queue
ja en dan nog even het Groot Dictee: de tekst was, ik denk voor het eerst in de geschiedenis van het Dictee, een heel normaal stukje, waar voor de ‘sier’ achteraf nog wat losse moeilijke woordjes in verwerkt waren. Op een enkeling na geen constructies met moeilijke accenten, apostrofs en gedachtestreepjes en geen zeer ouderwetse woorden die de samensteller van de tekst ontleend leek te hebben aan een obscuur woordenboek uit het begin van de negentiende eeuw.
Meer op SanteLOGie
Een nieuwe versie van ‘De Tuin der Lusten’
en Bosch krijgt een eigen versie van het drieluik De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.
Henk (links) en Jos Groenendaal dragen het laatste paneel naar het atelier in het Zwanenbroedershuis-> Foto © Jan van de Ven
Kunstschilder en specialist in oude schildertechnieken Henk Groenendaal uit Den Dungen gaat van het kunstwerk een getrouwe reconstructie maken, precies op dezelfde manier en met dezelfde materialen als Bosch meer dan vijf eeuwen geleden deed.
de drie panelen van de eenentwintigste-eeuwse versie zijn deze week verhuisd van het atelier van Groenendaal naar het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat.
Meer op Beeldenstormer.nl
‘Daar eddet al’
Ouderwetsche Kerstmis in het Designhuis te @eindhovenmuseum met echte kaarsjes in de boom. Morgen weer! pic.twitter.com/hj9tXgwbwM
— Juffr. Jo Teeuwisse (@hab3045) 21 december 2015
Oudere mensen hebben de onweerstaanbare behoefte, terug te kijken, nu naar Kerstmis – nee, niet Kerst – van vroeger. Elk jaar weer duiken de verhalen op, over het wachten (de Advent=Komst was een sobere tijd, ’n beetje vergelijkbaar met de veertigdaagse vasten) tot de vooravond van het hoogfeest, het vigilie, als eindelijk het stalletje mocht worden opgezet en de boom versierd. Als kinderen mochten we niet in de salon komen als dat gebeurde. Wachten!
Arme luitjes in de winter
Bests kerstgedichtElk jaar maakt An Antonis een ‘Bests kerstgedicht’. Op de afbeelding hierboven zie je ‘arme luitjes’ (de term is van Vincent van Gogh), bij het hout sprokkelen in de sneeuw. Detail van een olieverf op doek, 62 x 75 cm, van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) dat zich in het Rijksmuseum bevindt. Toen had je nog echte winters. Historiek.net heeft daarover een interessant artikel. |
Waarom ik niet mee doe aan Het Dictee
og even naar mijn stukje van vorig jaar gekeken of ik een reden heb om vanavond niet mee te doen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Eigenlijk niet, want het was op 17 december 2014 best wel leuk met knuffelexministerpresident (koppeltekens bestonden niet meer in het dictee van Bart Chabot) Dries van Agt.
Meer op Manieren
Fietsverlichting
De politie zou vaker moeten controleren op fietsverlichting bij scholen. #peiling #ED https://t.co/bPMBgi7dgg
— Eindhovens Dagblad (@ED_Regio) 15 december 2015
De Bredase politie heeft gisteravond en vannacht 19 fietsers bekeurd wegens rijden zonder licht.
VVD, ff klep dicht aub
Ook de bananen zijn krom
ls er zoiets als ‘fatsoenlijke rechtse mensen’ bestaat, dan worden die nu in ieder geval definitief overschaduwd door sjoemelaars als Fred Teeven, taaie rakkers als Mark Rutte en halve zolen als Halbe Zijlstra.
Meer op SanteLOGie