Archive for november, 2015
Storm in de polder
Storm in de polder: de Weipoort bij Zoeterwoude, precies op de grens van de Haagse regio en het Groene Hart van de Randstad. Foto © Jan van de Ven
Niet zomaar ‘n landschapje
Deze foto van een landschap in de Meierij moet je ‘in het echt gaan zien’ op beeldenstormer.nl. Daar kun je ook lezen over de totstandkoming ervan. Via acht (!) met de hand geschoten foto’s. Foto © Jan van de Ven
Achterom kijken 95
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Bruggetje over een beek bij Bavel, 1980. Dit landschap maakt deel uit van het Markdal. De Vereniging Markdal maakt zich momenteel sterk om van het rijk gedaan te krijgen dat de A58 ten zuiden van Breda bij de voorgenomen verbreding een verdiepte ligging krijgt.
‘Het politieke klimaat en ik’
oe is het toch zo ver kunnen komen dat Nederland nu geregeerd wordt door een partij die uitsluitend met belang van ondernemers wil dienen? Of het ontwerp van Klimaatwet van Samsom en Klaver het haalt in het parlement en of het ook daadwerkelijk zal bijdragen aan de redding van de planeet, dat staat allemaal nog te bezien. Maar één ding is duidelijk: de VVD doet er niet aan mee.
Meer op SanteLOGie
Onwelriekend eufemisme
Jan van de Ven
at ik in een college van burgemeester en wethouders, dan zou het me niet overkomen dat ik een eufemisme als ‘geurverordening’ over m’n kant liet gaan. ik vind dat je ’t beestje bij de naam moet noemen.
Dus stoorde me de nieuwsbrief van mijn gemeente – Sint-Michielsgestel – over een nieuwe ‘geurverordening’ die in de maak is. Kom op zeg…
Achterom kijken 94
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Jachtmeester in de Kempen (1965)
Een jachtmeester blaast op zijn toetertje tijdens een drijfjacht in de Kempen, bij Esbeek, ca. 1965.
Coco/Koko
at coco is, weten alleen financiële bollebozen. Daarom citeer ik gemakshalve maar even de nrc. Die krant reconstrueerde onlangs ‘hoe banken, aangevoerd door ING, meeschreven aan de wet die ze een fiscale aftrek van 350 miljoen euro per jaar geeft op coco-obligaties’. Volgens minister Dijsselbloem is daar niks mis mee. Niettemin beloofde hij de Kamer meer helderheid over dit soort zaken. Ik zou zeggen, zit er maar niet mee. Er zijn de laatste weken wel andere dingen om ons druk over te maken en waarschijnlijk is ‘coco’ daardoor alweer bijna vergeten. Stellig tot genoegen van Dijsselbloem. Laat ik het over Koko hebben, da’s veel gezelliger.
Meer op Manieren
En nog meer:
Een stil kind met blonde krullen
n mijn familie van voornamelijk donkerharige mediterrane types loopt een goudadertje: zo nu en dan wordt er eentje geboren met blond krulhaar en lichte, meestal groene, soms blauwe ogen. Ik herinner me toen ik zelf net vijf jaar was, mijn zus Lidia, als het engeltje van bijna drie jaar met blond enigszins krullend haar en blauwgroene ogen dat voor, tijdens en na het bombardement van Nijmegen, in februari 1944, in het Canisius Ziekenhuis in Nijmegen in quarantaine werd gehouden wegens longontsteking en natte pleuritis, en dat nietbegrijpend door de ramen van de ziekenkamer keek naar ons, haar ouders, haar zus en mij.
Meer op SanteLOGie
Rob Ruggenberg en zijn proeflezertje
Loes Betlem interviewde voor Omroep Best Radio en TV de Bestse schrijver van historische jeugdboeken Rob Ruggenberg en een tienjarig ‘proeflezertje’ over zijn nieuwste werk Haaieneiland. Het is zijn zesde boek.
De Bossche Flutput
Het kapelletje ernaast staat nog in de steigers, maar hier –> is-ie dan: de Bossche Flutput.
Historisch gezien een aanfluiting. Complete kitsch. Het voorbeeld is genomen van een middeleeuws schilderij. Allemaal erg dubieus. Naar mijn vaste overtuiging is dit een kruising tussen historisering en geschiedvervalsing. En dan kost het ook nog eens ruim vier ton, waarvan de gemeente – dus: de Bossche gemeenschap – het overgrote deel zelf moet betalen omdat de stichting die het plan heeft opgevat niet voldoende geld heeft weten op te halen voor het project. Het leeft dus niet echt…
Beeldenstormer.nl
Videosatire, waarin Jeroen Bosch de hoofdrol speelt.
Niets is zeker, maar wees niet bang
Nadenkend over dit maandelijkse stukje voor uw omroep, dacht ik: het was een bewogen week. Voor Best, jazeker. Maar niets is zeker want vrijdagavond laat klonken over de radio de alarmkreten uit Parijs. We waren net naar bed gegaan en ik ving het een en ander op via een oortje; besloot mijn Levensmaatje er niet meer mee te belasten.
(Gesproken column Omroep Best, onder meer 18.11.15, 18:10 uur.)
Meer op Manieren
Fietser Bart
Prachtig nieuw snelfietspad over 5km tussen #Valkenswaard en .#Eindhoven . https://t.co/jMbzc40tYQ
— bart brouwers (@brewbart) 22 november 2015
Klik op het beeld om het filmpje te stoppen. Je komt toch nooit aan. 😉
Bloeddorst en taartgevechten
Ik vraag me bijvoorbeeld af of er reclamebureaus zijn die onder embargo op de hoogte worden gesteld van voorgenomen aanslagen, zodat ze tijdig hun ideeën voor bijpassende logo’s klaar hebben.
Mireille Mathieu zingt de Marseillaise in 1989, bij het 100-jarig bestaan van de Eiffeltoren. ‘Burgers, te wapen!’.
Begin dit jaar hadden we ‘Je suis Charlie’, nu hebben we Eiffeltorens (vooral als korrel op de loop van een wapen) en de Franse vlag, op de Eiffeltoren zelfs heiligschennend geprojecteerd als de omgekeerde Nederlandse vlag (de kleuren van de Franse vlag staan verticaal, suffie, te beginnen aan de stok met de kleur blauw.)
Meer op SanteLOGie
De oudst bekende boerderij van Europa
#BestBijzonder Boekpresentatie ’t Goet te Arle op 3 december in Best | https://t.co/1cLmDtkGto pic.twitter.com/ewQZ9VW7SH
— Best Bijzonder (@Best_bijzonder) 17 november 2015
S.v.Westhreenen, commentator Leeuwarder Crt:
Het gebruik van de term oorlog is in den beginne al verkeerd. Oorlog wordt gevoerd tussen landen of volkeren. De Islamitische Staat is geen staat. Het is een guerrillabeweging in optima forma, een groep ongeregelde strijders die de reguliere machten wil ontregelen en uitputten.
(Hoofdartikel LC)
Bart Brouwers, journalist en internetondernemer:
Ik stel me echt voor dat we straks een keer
tegen ons hoofd tikken en dat we dan het nieuws voor ons zien. De techniek kan ik nu niet bedenken, maar er zal een techniek komen die veel handiger is dan de telefoon van nu.
Sprakeloos
— Paris, 13 novembre 2015. pic.twitter.com/fL2wWQBtvE
— #LesCartons (@LesCartons) 13 november 2015
Journalist in 1977
Een journalist van het Noordhollands Dagblad anno 1977, werkend op een schrijfmachine. Het is een selfie avant la lettre van © Jan van de Ven
Vluchtelingen vertrekken vanmiddag uit Best
De ca. 200 vluchtelingen die sinds zondag, resp. maandag hebben verbleven in sporthal Naestenbest vertrekken vanmiddag. Het is nog niet bekend waarheen. De sporthal is vanaf komende maandag weer voor het reguliere gebruik beschikbaar. Er is nog behoefte aan vrijwilligers voor het schoonmaken van het gebouw, dat om 18 uur begint. Op de ‘crisisnoodopvang’ is door de inwoners van Best, niet in de laatste plaats kinderen, aktief positief gereageerd. Meer bijzonderheden staan op het liveblog van de gemeente Best.