Wie is online
17 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Vlaamse wilde het weten: waar friet, waar patat

miet_oomsNiet als eerste overigens, wilde de Vlaamse Miet Ooms <- zich noemende Taalmens, weten: waar in Nederland en België zeggen ze friet (frieten) en waar patat (petat). Uit eerder onderzoek bleek dat patat het meest gangbaar is in ‘Holland’ en in het noorden; nu bestaat de indruk dat de grens iets aan het verschuiven is ten gunste van friet. Patates frites, de oerbenaming van het voedsel, ook tot na WO2 gebruikt in Noord-Brabant (dit heb ik van mezelf) is nagenoeg verdwenen. Het onderzoekje van Ooms is mede gebaseerd op reacties via Twitter. Hashtags #teamfriet en #teampatat. Zie de website Taalverhalen van Miet Ooms @webredmiet Suggestie: Waar wordt tegenwoordig ook vaker houdoe gezegd, behalve in Brabant?

Een reactie op “Vlaamse wilde het weten: waar friet, waar patat”

  • peter stiekema:

    In Apeldoorn zeiden we destijds, eind jaren vijftig, patat. In Veghel werd het friet, of liever nog ‘een frietje met’. Ten afscheid zeiden we in Apeldoorn ’tsjeu’ een verbastering van adieu, en in Veghel werd begin ’60 afscheid genomen met de term ‘houdoe he’, waarop wij in den beginne met ‘ja’ antwoordden, wat door onze vriendjes destijds niet geheel begrepen werd. In Limburgs is het hojje, wat volgens mij een verbastering van houdoe is.

Reageer