Archive for oktober, 2015
De lelijkste kwajongen op de krant
Feitelijk door een toeval kwam ik er gisteren achter dat een opvallende en markante collega enkele dagen geleden het leven heeft gelaten, op 77-jarige leeftijd, een half jaar ouder dan ik. Jan Koesen, Bosschenaar van geboorte, langdurig inwoner van Nijmegen.
Het laatste dat ik van Jan las was het boek dat hij schreef over de beroerte die hij, ik meen in 2002, kreeg bij het uitstappen uit een vliegtuig op Schiphol, bij terugkeer van een vakantie. Een hartverscheurend boekje: het heet ‘De jacht op het gestolen woord’ en is het verslag van de afasie die het gevolg was van die beroerte. Dat dat nu juist een woordenmens als Jan moest treffen.
Meer op SanteLOGie
De bokslegende en Kamp Vught
Nationaal monument Kamp Vught is een prachtig archief rijker geworden. Het gaat om unieke foto’s en documenten over Ben Bril (1912-2003), de legendarische Nederlandse bokskampioen van voor de Tweede Wereldoorlog, een oorlog die hij als jood uiteindelijk zou overleven. Bril zat vanaf april 1943 in het SS-kamp Vught en overleefde daarna kamp Bergen-Belsen. Foto © Jan van de Ven
Meer op Beeldenstormer
Kleine persgeschiedenis 2
Aan de hoofdvestiging van het dagblad De Gelderlander hartje Nijmegen bestaat tenminste nog een tastbare herinnering door een gouden belettering van het pand, waarin nu onder meer een kledingzaak is gevestigd. Voor de rest van deze kleine persgeschiedenis kun je – dicht bij huis – nog het beste bij oud-redacteur Sante Brun terecht, die op zijn weblog SanteLOGie regelmatig zijn nostalgische herinneringen prijs geeft. Zie bij voorbeeld zijn vertederend stukje naar aanleiding van het overlijden van zijn collega Jan Koesen.
Airportgedoe
Zou dat omstreden, door Kamer nog onbehandelde besluit van gesjeesde staatssecretaris over groei Ehv Airport nog enig effect hebben?
— hhBest (@ecluse) 29 oktober 2015
Zelfs de Leider tekent de brief
Die Jesse Klaver, die kan er wat van. Hij schreef een conceptbrief die door alle fractievoorzitters werd ondertekend, ik zeg alle, dus ook door Halve Zoolstra en Geert Wilders, waarin het volk wordt opgeroepen de discussie over de vluchtelingenstroom op een beschaafde manier te voeren en dus niet door middel van schreeuwkoren en autobranden, bijvoorbeeld.
Meer op SanteLOGie
Mariken
Aan het begin van de Marikenstraat (zijde Molenpoort) in Nijmegen is op het plaveisel een alleraardigste transparante tekening van Mariken van Nimwegen (ook wel: Nieumeghen) te zien. Als neergekwakte marionet. Symbool voor haar afhankelijkheid – volgens de legende – van Moenen, de duivel? De voorbijganger wordt uitgenodigd, er een foto van te maken en dat heb ik dan maar gedaan. Het is niet het enige portret van Mariken in de stad. In de jaren vijftig maakte Vera van Hasselt een beeld dat ook in het centrum is te vinden. Sante Brun schreef erover bij haar dood in 2014.
Hijgende bangmakerij, niks van aantrekken dus
Uitgerekend op de dag dat je de voorlopig laatste barbecue van het jaar zit te plannen – merguez-worstjes, entrecotes van het ibericovarken – komt het NOS Journaal met spectaculair ‘nieuws’: het eten van vlees in het algemeen en van ‘bewerkt’ en/of rood vlees, daar krijg je darmkanker van. Het is de Wereld Gezondheids Organisatie die dat meldt, dus daar zijn we dan wel van onder de indruk.
Eventjes maar.
Meer op SanteLOGie
De tv uit? Nou ja, op ’n zacht pitje dan
Jean Pierre Geelen van de Volkskrant brengt ons de genadeslag toe: hij stopt met tv recenseren. Althans, aan het eind van deze week. Precies op tijd vóór 1 november.
Hij stopt niet alleen met recenseren, maar hij zet zelfs de tv uit. Dat is nog eens radicaal en ik geloof er geen bal van.
Meer op SanteLOGie
Zo vader zo zoon
Tim (16) gaat naar #bieb om 'De Aanslag' (Mulisch) voor leeslijst. Ziet lijstje eerdere leners, onder wie zijn vader Marco (nu 45) in 1987.
— hhBest (@ecluse) 24 oktober 2015
Heb je even ‘n minuutje?
Nou heb ik het jullie al duizend keer gezegd, en ik zeg het voor de derde en laatste keer: aan het einde van de zomertijd, en dat is komende nacht, van 24 op 25 oktober om 3 uur, moet de klok een uur terug worden gezet. Gelukkig zijn de meeste klokken hier in huis inmiddels ‘radiogestuurd’ dus hoef ik er niet meer zelf bij te klimmen; zelfs in de auto’s gaat het vanzelf.
Meer op SanteLOGie
Arabieren onder elkaar
Een leerzame uitzending van Een Vandaag
Om meer dan een reden was de uitzending van 1Vandaag gisteren uiterst leerzaam. Zo sprak men er schande van dat er onder de Syrische vluchtelingen wellicht ook oorlogsmisdadigers zouden kunnen zitten, en hoe erg het was dat die gewoon maar werden toegelaten. Ik dacht: onder de Nederlandse bevolking bevinden zich dan misschien niet gek veel oorlogsmisdadigers (meer), maar aan het programma Opsporing Verzocht valt te zien dat de Nederlandse politie al meer dan de handen vol heeft (en nauwelijks toekomt) aan het arresteren van de eigen inbrekers, straatrovers en zakkenrollers.
Meer op SanteLOGie
Willem Bosma, commentator Leeuwarder Courant:
Facebook gaat te lankmoedig om met racistische en lasterlijke boodschappen van zijn gebruikers. Zelfs nazipropaganda en de bijbehorende symbolen worden ongemoeid gelaten.
Pannenkoek en poffertjes
Een restaurant in Amsterdam heeft een 96-jarige mevrouw geweigerd een pannenkoek te serveren, omdat dit gerecht op de menukaart is voorbehouden aan kinderen. De hoogbejaarde dame en haar gezelschap vertrokken naar een pannenkoekenhuis, nadat het restaurant ook niet bereid was gebleken, een uitzondering te maken. Ga zo door en gij zult spinazie eten.
Een gat van niks
Durbuy, een schattig plaatsje in Wallonië, waar de rivier de Ourthe in de winter, bij hoog water, gewoon de N833 neemt, waardoor het dorp tijdelijk in tweeën wordt gesneden. Gelukkig niet voor lang en zelfs niet elke winter, maar het is wel een signaal dat in België de natuur nog altijd een onberekenbare factor van belang is. Tweemaal in mijn leven bezocht ik Durbuy, een gat van niks, welbeschouwd.
Meer op SanteLOGie
Anonimiteit op internet ziekmakend
Er was ‘weer eens’ een incident tussen asielzoekers en, laat ik zeggen, hoog en droog gevestigde Nederlanders. Heel kort, maar volledig als ik een bericht op de website van Omroep Brabant goed interpreteer: Buurtbusje rijdt van Rijen naar het azc in Gilze. Vader, moeder en kind willen instappen. De bus zit vol en de vader mag niet meer mee. Boos slaat hij met zijn hand tegen de bus; een andere man schopt tegen de wielen. Aanvankelijk baseerde OB haar bericht blijkbaar op mededelingen van de gezond-verstand-krant: ‘dronken asielzoekers belagen vrouwelijke buschauffeur’. Daar moest de omroep op terug komen, zeker ook nadat de politie had verklaard dat ‘de kwestie enorm was opgeblazen.’ Kun je wel zeggen.
Meer op Manieren
En dan dit:
Twitter in 1891. pic.twitter.com/XhePNCUkd2
— Mark Traa (@marktraa) 6 november 2015
Achterom kijken 93
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Saint Remy de Provence
Op Twitter zag ik een repro van Van Gogh’s ‘Tuin van het gesticht in Saint Remy’ (waar hij in 1889 verbleef). Het was 86 keer geretweet en 74 mensen hadden deze tweet tot favoriet verklaard. In mei 2003 waren wij ter plaatse, het licht en de kleuren waren precies als op het zonnige schilderij, waaraan Vincent zijn wereldberoemdheid heeft te danken.
Gemeenten gooien het op een akkoordje met crossende herriemakers in de natuur
J.C.M. van der Schoot
Kortzichtig, gebrek aan bestuurskracht, huichelachtig en collaborerend met herrieschoppers. Dat is mijn boodschap voor de gemeentebesturen van Eersel, Oirschot en Veldhoven. De bestuurders van deze gemeenten zijn akkoord gegaan met een serie georganiseerde offroad-tochten voor crossers ’om crossoverlast zoveel mogelijk te beperken en de crossers beter in beeld te krijgen’.