Wij waren ooit ook vluchtelingen
Wij waren ooit ook vluchtelingen, zoals duizenden uit Breda, in mei 1940. Franse hulptroepen verwachtten dat de stad ‘een tweede Diksmuiden’ (WO1) zou worden en de evacuatie, die op 12 mei begon, was een overheidsbevel. Ik maakte die vlucht mee als 6-jarige en de beelden ervan staan nog op m’n netvlies. Mijn vader schreef er in hetzelfde jaar nog een reportage in boekvorm over, die door Paul Brandt werd uitgegeven onder de titel Oorlogsstorm over Brabant (en later door de Duitsers in beslag genomen). Rond 1980 verzorgde ik een heruitgave – nog slechts antiquarisch verkrijgbaar: De vlucht uit Brabant. Met toelichting en achtergronden. |
Op de omslag van het boek staat het beeld De Vlucht dat de Bredase beeldhouwer Hein Koreman na de oorlog maakte. Ik reproduceer hieronder een bladzijde, die de hulpbereidheid van de bevolking van het Vlaamse Assche (tegenwoordig Asse) jegens de ‘Ollandse’ vluchtelingen recht doet.
Wij hebben – ondanks de verschrikkingen en in tegenstelling tot sommige andere Bredase vluchtelingen – geen onaangename herinneringen aan de deze vlucht op de fiets overgehouden. Het boek bevat dan ook nogal wat relativerende humor. Mijn moeder zei eens dat ze het ‘de leukste vakantie van haar leven’ had gevonden. Maar ja, zij was haar hele leven uiterst reislustig en kreeg in de familie dan ook de koosnaam mereke voyageuse.
Pagina uit De vlucht uit Brabant: