Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2015
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archive for september, 2015

Interviewer zonder stropdas: ‘Schande!’

zonder_stropdasRobert Peston, economieredacteur van de BBC heeft het bestaan, de Britse Minister van Financiën, George Osborne, op tv te interviewen zonder stropdas. ‘Schande!’ roept columnist Henry Conway in The Guardian. De stropdas is een bewijs van respect dat je niet zomaar kunt weglaten. En hij is stellig niet de eerste met deze kritiek, immers Peston heeft zijn weerwoord al klaar: ‘Persoonlijk vind ik de stropdas flauwekul.’

Die Britten. De bolhoed is daar kennelijk nog maar nauwelijks afgedankt. En van wijlen onze prins Claus, die ‘die verachtelijke slang’ in het openbaar en ten overstaan van ‘zijn’ koningin van zich afwierp, hebben ze al helemaal nooit gehoord. Volgens The Huffington Post zou Robert Peston trouwens, op het punt staan, over te stappen naar de commerciële zender ITV.

Metselarij op de Bossche Markt

metselwerk
Op de Bossche Markt wordt een middeleeuws (?) puthuis herbouwd. Het metselen is in volle gang. Deze reconstructie is niet onomstreden. Ook de fotograaf heeft er zijn bedenkingen bij. ‘Niks meer aan te doen’, zegt hij. Foto © Jan van de Ven

Nooit, echt nooit, moet boom wijken voor verkeer

Nooit, maar dan ook echt nooit moet een boom wijken voor het verkeer. Ook niet als iemand tegen zo’n boom is gebotst en dat niet heeft overleefd. Het is namelijk nooit de schuld van welke boom dan ook.

Meer op Manieren

Baantjesrijger Alders


Meer over Alders (voornamelijk als voorzitter van de zogenaamde Alderstafel over Eindhoven Airport)

Een blauwe maandag

bloedmaan
Foto’s Jan van de Ven


Om kwart voor vier vannacht werd ik wakker. Ik wist dat de maansverduistering compleet zou zijn om kwart over vier. Dat ik er heel wat van verwachtte kwam doordat eerder die avond de opkomende maan er prachtig vol, groot en zeer licht bij hing, dus als dat allemaal kon aanschouwen, gewikkeld in een onheilspellend rood waas, dan was je niet voor niks opgestaan.

Meer op SanteLOGie

Wij waren ooit ook vluchtelingen

Wij waren ooit ook vluchtelingen, zoals duizenden uit Breda, in mei 1940. Franse hulptroepen verwachtten dat de stad ‘een tweede Diksmuiden’ (WO1) zou worden en de evacuatie, die op 12 mei begon, was een overheidsbevel. Ik maakte die vlucht mee als 6-jarige en de beelden ervan staan nog  op m’n netvlies. Mijn vader schreef er in hetzelfde jaar nog een reportage in boekvorm over, die door Paul Brandt werd uitgegeven onder de titel Oorlogsstorm over Brabant (en later door de Duitsers in beslag genomen). Rond 1980 verzorgde ik een heruitgave – nog slechts antiquarisch verkrijgbaar: De vlucht uit Brabant. Met toelichting en achtergronden.

vlucht1940_002

Read the rest of this entry »

Geschiedenisles voor anafalbeten

Lodewijk_NapoleonMáxima was er in ieder geval bij, Willem IV ook, en diens moeder, zaterdagavond. Het was verrekkes koud dus ze hadden allemaal een zwarte deken om (alleen Willem niet, die wint nog een keer een Slag bij Waterloo) en waar keken ze naar?


Lodewijk Napoleon: Ik ben de konijn.


Ja, waar keken ze naar. Flink wat heen en weer varen op een stukje van de Amstel (Nederland, Waterloo, eh -land) met jetski’s, enige apart vormgegeven andere bootjes en een heuse amfibie-auto met daarachter een caravan die België bleek voor te stellen en die dan ook werd afgekoppeld en hulpeloos achtergelaten. Het leek wel geschiedenisles voor analfabeten.
Meer op SanteLOGie 
Meer over Lodewijk Napoleon op NPO Geschiedenis

Geschiedenisles

De Groene Draeck

Peter Stiekema


In 1957 kreeg kroonprinses Beatrix ter gelegenheid van haar 18de verjaardag namens het Nederlandse volk een Lemster aak, genaamd ‘De Groene Draeck’, aangeboden. Ik was toen nog te jong om tegen een dergelijk cadeau te protesteren, zo kort na de oorlog, voor een in ieder geval van afkomst, vooral Duitse prinses. Toegegeven, bij de aanbieding van de ‘Draeck’ was beloofd dat de Nederlandse samenleving, lees de


Beatrix op haar schip in 1960


Belastingbetaler, voor het onderhoud van het schip zou opdraaien. Vervolgens werd het hele zaakje vergeten, dan wel in de doofpot gestopt. Daar waren – en zijn – de Oranjes en hun aanhang altijd tamelijk goed in gebleken. Overigens gaat het verhaal dat Beatrix bij zwaar zeilweer op het IJsselmeer ook wel eens groen zag. Of de koninklijke maaginhoud dan bij de vissen terecht kwam, vermeldt het verhaal niet. Ik zou in dat geval in ieder geval geen IJsselmeerpaling meer nuttigen, maar dit, uiteraard, geheel terzijde. Read the rest of this entry »

Best regio Oirschot, ai!

Oirschot heeft een nieuw wekelijks verschijnend huis-aan-huis-blad, DeMooiOirschotKrant, dat (gedeeltelijk?) ook in Best wordt verspreid. Nieuwsmedia op papier doen het nog steeds goed, mits ze ‘dicht bij huis’ blijven.

Read the rest of this entry »

Oorkonde Th.Beckman-prijs voor Rob Ruggenberg

Rob Ruggenberg, de jeugdboekenschrijver uit Best, heeft voor zijn in 2014 verschenen boek De Boogschutter van Hirado een oorkonde van de jeugdjury in de categorie 12+ van de Thea Beckman-prijs gekregen. Zijn zesde historische jeugdroman, Haaieneiland, wordt op 27 oktober in Goes gepresenteerd. Veel boeken van Ruggenberg verwijzen op een of andere manier naar Zeeland.
De vakjury kende de Thea Beckman-prijs toe aan Wilma Geldof voor haar boek Elke dag een druppel gif. Geldof kreeg van de kinderjury ook de oorkonde in de categorie 15+.
(Dit bericht vervangt een eerdere melding, die op z’n minst onvolledig was.)

Knollensymmetrie

knollensymmetrie
Symmetrie van lijven, poten en hoeven in een wei ten noorden van Sint-Michielsgestel. Knollensymmetrie, zegt fotograaf © Jan van de Ven.

Riga, blij, weemoedig, soms chagrijnig

klooster_met_petrikerk
De middeleeuwse kloosterhof in het hartje van Riga, waar de Petrikerk bovenuit rijst. Japanners rennen hier fotograferend doorheen, zonder verder te kijken. {Chinezen zouden dwars door je heen lopen, als kon.} Waar ooit ‘nonnen in grijs habijt’ leefden, is nu een hotel.


Celloklanken in de avondschemering. Midden in de stad. Kwaliteit! Bach? Hoewel, de man, die zijn kindje naast zich heeft zitten, koketteert met zijn vibrato en dat past eigenlijk niet bij deze componist, vinden kenners. Levensmaatje heeft een euro in de instrumentkoffer gemikt en ze vindt dat we nog even moeten luisteren. Terecht. Het is het autoloze centrum van Riga, vandaar dat de weemoedige cello zo goed tot zijn recht komt. En de speler is één van de honderden die een graantje proberen mee te pikken van het levendige, internationale toerisme in de hoofdstad van Letland.

Read the rest of this entry »

Blij dat ik rij

vw

De knullige manier waarop VW zich heeft laten betrappen en de stomme manier waarmee ze er zich uit proberen te lullen, dat is wel heel grappig, ik hoop alleen dat mijn pensioen niet al te zeer op aandelen van Das Auto gebaseerd is.

Meer op SanteLOGie

De roze stad van de heilige Frans

plafond_asisi  The Rough Guide neemt geen meel in de mond als het gaat om beschrijving van bezienswaardigheden en de omstandigheden waaronder die zich aan je vertonen. ‘Laat u zich niet weerhouden door de afzichtelijke rijstebrijberg aan religieuze kitsch waar je doorheen moet om Assisi te zien zoals het werkelijk is: een van de schitterendste voorbeelden van Italiaanse Middeleeuwse en Renaissancekunst.’

Meer op SanteLOGie

Reizen in Venetië

venetie 
Het maakt toch verschil – of je kampeert op het Lido en vaart met de vaporetto vandaar naar het San Marcoplein, of je stapt bij Ca’ Sabbioni op de oranje bus 53 en rijdt daarmee, onverschillig door gaten in het asfalt bonkend langs slordig neergelegde wegen en door de fabrieksstadMarghera naar het Piazzale Roma, busstation voor gevorderden, juist nog verrijkt met… een tram, en nog wel eentje die op één rail rijdt. (Teksten geklad op leegstaande fabrieken in Marghera: ‘Je hoeft geen toestemming te vragen om vrij te zijn’, en ‘Weg met de herwaardering van heroïne’.)

Twee columns op SanteLOGie over ‘reizen door Venetië’ Deel 1Deel 2

Interessante tijden

Moet je natuurlijk nooit doen, en zeker in het buitenland niet: De Telegraaf kopen. Maar ach, als je de krant, onherkenbaar geslonken, tussen de echte kranten ziet liggen hier in Italië, dan bekruipt je toch even dat heimwee naar het Moederland.

Op pagina 2 en 3 van het exemplaar dat ik in Assisi heb weten te bemachtigen val ik met de neus in de journalistieke boter. Of beter: het journalistieke kinderhoekje. Het gaat om een ‘verslag’ over een paar dagen PvdA-werkelijkheid waaraan twee medewerkers van De Telegraaf, te weten Inge Lengton en Ruud Mikkers, niet al te veel werk zullen hebben gehad. Het artikel gaat over iets dat in Vrij Nederland heeft gestaan, wat, dat kom je uit De Tel niet te weten.

Meer op SanteLOGie

Herfst

Oudste inwoner Best (98) overleden

oudste_inwonerDe oudste inwoner van Best, mevrouw Riek Bijnen-van de Waterbeemd, is op 12 september op 98-jarige leeftijd overleden. Mevrouw Bijnen was de weduwe van Jos Bijnen, die een leidinggevende functie had bij Bata, wat vandaag aan de opkomst bij haar uitvaart in de Sint-Antoniuskerk (Wilhelminadorp) viel te merken.

Mevrouw Bijnen zou op 6 december 99 zijn geworden.

CultuurSpoor (2)

CultuurSpoor 1